Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Ρασοφορία μοναχής στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Τρικάλων

Ρασοφορία μοναχής στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Τρικάλων

Ρασοφορία μοναχής στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Τρικάλων

Ρασοφορία μοναχής στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Τρικάλων

Στην Ι. Μονή Αγίου Βλασίου Άνω Τρικάλων μετέβη ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος το πρωί της Κυριακής, 13 Ιουνίου 2021, όπου ετέλεσε την Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος υπό των Πανοσ. Αρχιμ. π. Ανθίμου Παπαλεξοπουλού, του Αιδεσ. Πρωτ/ρου π. Αθανασίου Κοντογιάννη και του Αρχιδιακόνου π. Δαμασκηνού Γεννηματά, και την ρασοφορία της δοκίμου Μοναχής Αγγελικής Λαχανιά, μετονομασθείσης σε Θεοδώρα Μοναχή.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης στο κήρυγμά του ομίλησε αρχικά για την μνήμη των τριακοσίων δέκα και οκτώ Θεοφόρων Πατέρων, που συγκρότησαν την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Νίκαια της Βιθυνίας, υπό την προεδρία του Αυτοκράτορα Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου. Οι Άγιοι Πατέρες αγωνίστηκαν να διασώσουν τις αλήθειες της Πίστεώς μας τονίζοντας την Θεανθρωπότητα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Η αλήθεια της Πίστεώς μας δεν κρύβεται και αυτός που πιστεύει σε Αυτόν οφείλει να κηρύττει τον Χριστό με τον λόγο του, τον τρόπο του και την βιωτή του. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας Θεοδώρας της Βασιλίσσης, η όποια διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτική και θρησκευτική πάλη γύρω από το ζήτημα της αποδόσεως τιμής ή όχι των Ι. Εικόνων, και παραμένοντας πιστή στα Δόγματα της Αγίας Εκκλησίας μας, στερέωσε την Ορθοδοξία. Η μνήμη της Αγίας συνεορτάζεται με αυτή του Αγίου Βλασίου και γι’ αυτό ο Σεβασμιώτατος επέλεξε να ονομάσει την νέα Μοναχή της Ι. Μονής Θεοδώρα, ευχόμενος να είναι αυτή Θεού δώρο, να ζει έχοντας ως πρότυπο της την Αγία και αγωνιζόμενη ως μοναχή να τηρεί τις αλήθειες της Ορθοδόξου Πίστεως μας.

Ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος το πρωί λειτούργησε στην Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου, ενώ ομίλησε κατ᾿ αυτήν ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος. Το απόγευμα της Κυριακής μετέβη στο Ι. Ησυχαστήριο Τιμίου Σταυρού Μαψού, όπου ετέλεσε, με την ευλογία του σεπτού Ποιμενάρχου κ. Διονυσίου, Αρχιερατικό Εσπερινό, πλαισιούμενος υπό των Συγκέλλου π. Προδρόμου Αντωνίου, Ιερομονάχου π. Λογγίνου Αρχόντη, αδελφών της Ι. Μονής Αναστάσεως, και του Διακόνου π. Γεωργίου Μαρινάκη και την Κουρά εις Μεγαλόσχημον Μοναχήν της δοκίμου Μοναχής Ελευθερίας Βασιλάκη, μετονομασθείσης αυτής σε Προδρόμη Μοναχή.

Ο άγιος Κεγχρεών στην ομιλία του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τίποτα στην ζωή μας δεν είναι τυχαίο, τίποτα δεν είναι έξω από το σχέδιο του Θεού, γιατί Αυτός κατευθύνει τα διαβήματα μας και τα έργα μας όταν εμείς «πᾶσαν τήν ζωήν ἡμῶν Χριστῷ τῷ Θεῷ παραθώμεθα». Στην συνέχεια επεσήμανε ότι με την σημερινή κουρά η εν λόγω μοναχή ολοκλήρωσε την αφιέρωσή της, αφού επέλεξε να προσφέρει την ζωή της στην διακονία του αδελφού με έργα αγάπης, διακονούσα το Ιεραποστολικό και Φιλανθρωπικό έργο του Ιδρύματος «ΒΗΘΛΕΕΜ», που συνέστησαν οι κτίτορες του Ιερού Ησυχαστηρίου « Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» σεβαστός Γέρων π. Νήφων Θωμαδάκης, αδελφός της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού, και μακαριστή Γερόντισσα Φοίβη Κοράκη, ωστόσο όμως στο εξής οφείλει να εργασθεί διατηρώντας το «έλαιον της ευποιίας», που απέκτησε από την διακονία της όλα αυτά τα χρόνια, δια της υπακοής της στην Προεστώσα, ώστε να υπαντήσει τον Νυμφίο Χριστό «εν ελαίω πίονι» και να εισέλθει «εις τον θείον νυμφώνα της δόξης Αυτού». Ολοκληρώσας την ομιλία του, μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Διονυσίου και ευχήθηκε στην Γερόντισσα του Ι. Ησυχαστηρίου, Μεθοδία Μοναχή, και την Ι. Αδελφότητα να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο τον νυχθήμερον αγώνα τους δια την ψυχική τους σωτηρία προς δόξαν Θεού και έπαινο της Τοπικής Εκκλησίας!

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Ρασοφορία μοναχής στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Τρικάλων»:

Πανήγυρις Αγίας Τριάδος Πετρουπόλεως
Με λαμπρότητα εορτάσθηκαν τα ονομαστήρια του Ιεραπύτνης Κυρίλλου
Ονομαστήρια Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερωνύμου
Εκδημία π Χρήστου Θεοδώρου
Φθιώτιδος Συμεών: Διευρύνουμε το πρόγραμμα ΜΑΖΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο