Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Σερρών Θεολόγος: Στην αγία ορθόδοξο Εκκλησία μας, διαχρονικά, βρίσκει ο Έλληνας την έμπνευση, τη δύναμη, το απάγγιο

Σερρών Θεολόγος: Στην αγία ορθόδοξο Εκκλησία μας, διαχρονικά, βρίσκει ο Έλληνας την έμπνευση, τη δύναμη, το απάγγιο

Σερρών Θεολόγος: Στην αγία ορθόδοξο Εκκλησία μας, διαχρονικά, βρίσκει ο Έλληνας την έμπνευση, τη δύναμη, το απάγγιο

Σερρών Θεολόγος: Στην αγία ορθόδοξο Εκκλησία μας, διαχρονικά, βρίσκει ο Έλληνας την έμπνευση, τη δύναμη, το απάγγιο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε λειτουργικώς και στην Εκκλησία των Σερρών το χαρμόσυνο θεϊκό άγγελμα για την σωτηρία του κόσμου, η εκ Πνεύματος αγίου, δηλαδή, σύλληψη του Υιού και Λόγου του Θεού, που ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μετέφερε στην Θεοτόκο Μαριάμ, την Υπέρμαχο Στρατηγό, που ενδυνάμωνε κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821 τους ενδόξους προγόνους μας, ώστε να επιτελέσουν με συναίσθηση ευθύνης και απαράμιλλο ηρωϊσμό το καθήκον τους προς την Πατρίδα.

Η κατά Σέρρας Εκκλησία εορτάζει κατ’ έτος λαμπρώς την μεγάλη αυτή εθνικοθρησκευτική εορτή με επίκεντρο τον ιστορικό ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σερρών, στο παλαιό κωδωνοστάσιο του οποίου έλαβε χώρα την 14η Ιουλίου 1907 η ηρωϊκή μάχη του Μακεδονικού αντάρτικου σώματος του Σερραίου οπλαρχηγού Δ. Γκογκολάκη, γνωστού ως «Καπετάν Μητρούση», κατά των οθωμανών κατακτητών.

Την παραμονή της μεγάλης εορτής, Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, τελέσθηκε στον ως είρηται εορτάζοντα ιερό Ναό, ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Εντυπωσιακή υπήρξε η συμπροσευχητική παρουσία των ευλαβών χριστιανών και πολλών νέων, οι οποίοι ποταμηδόν κατέκλισαν τόσο τον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό χώρο του ιερού Ναού, για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Τον θείο λόγο, εκήρυξε, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου, ο Ιεροκήρυκας της Εκκλησίας των Σερρών, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Γκουζούνης, ο οποίος, με θεολογικές και ιστορικώς τεκμηριωμένες αναφορές, ομίλησε για την σημασία της μεγάλης θεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού για το έθνος μας, τους ενδόξους αγώνες, που έδωσαν οι ηρωϊκοί πατέρες μας για την διαφύλαξη της ελευθερίας, αψηφώντας τον κίνδυνο και την ίδια τους τη ζωή, ενώ υπεγράμμισε ιδιαιτέρως το μεγαλείο της πίστεώς τους προς τον Θεό, με την δύναμη του Οποίου ανεδείχθησαν νικητές στον φαινομενικώς άνισο αγώνα τους κατά του οθωμανού Τούρκου δυνάστη.

Σήμερα, Δευτέρα 25 Μαρτίου, τελέσθηκε η πανηγυρική θ. Λειτουργία στον εορτάζοντα ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σερρών, ιερουργούντος του Σεβ. κ. Θεολόγου, ο οποίος, προ της απολύσεως της θ. Μυσταγωγίας, ευλόγησε, κατά το έθος, τα εόρτια κόλλυβα προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου και ετέλεσε ιερό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των υπέρ πίστεως και Πατρίδος αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων κατά την εθνεγερσία του 1821, κληρικών και λαϊκών ανδρών, γυναικών και παίδων.

Στον θεολογικώς μεστό και εθνικοπατριωτικώς ενθουσιώδη λόγο του, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Εορτάζουμε σήμερον με αισθήματα χαράς, δοξολογίας και εθνικής ανατάσεως, την δύναμη του θαύματος στην διπλή του μάλιστα διάσταση.

Εορτάζουμε πρώτον το υπερμέγιστο θαύμα της πίστεως, ψηλαφούμε στον θείο Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου, τη δύναμη, τη δικαιοσύνη, τη σοφία και την αγάπη του Θεού για το πλάσμα Του, τον άνθρωπο. Ο φιλάνθρωπος Κύριος και Δεσπότης μας γίνεται άνθρωπος εκ της αγίας Θεοτόκου, ένα γεγονός ακατάληπτον, ανερμήνευτον, ανεπανάληπτον, ξένον προς την ανθρωπίνη λογική.

Στεκόμεθα έκθαμβοι, με αιώνιο σεβασμό και ευγνωμοσύνη ενώπιον της ολοφώτου καθαρότητος και του μεγαλείου της Υπεραγίας Θεοτόκου, της «νέας Εύας», της Χώρας του Αχωρήτου, της Πλατυτέρας των ουρανών, του λογικού Παραδείσου, του εμψύχου θρόνου και Ναού του Θεού του Υψίστου, της νοητής Κλίμακος δια της οποίας κατήλθε ο Θεός στη γη.

Στο σεπτό Της πρόσωπο, που είναι στολισμένο με όλες τις θεοειδείς αρετές, ως η αληθώς Κεχαριτωμένη, φανερούται το μεγαλείο, αλλά και η ευγένεια της ανθρωπίνης φύσεως, που αξιώνεται να κυοφορήσει και να γεννήσει τον ίδιο τον Θεό. Σήμερον, στην γαστέρα της αγνής θεόπαιδος ο Θεός σαρκούται και η σαρξ θεούται.

Χαράς ευαγγέλια σήμερον στον ουρανό και στη γη.

Το δεύτερον θαύμα το οποίον εορτάζουμε σήμερον είναι αυτό της αναστάσεως της Πατρίδος μας εκ δουλείας φρικτής, απαρακλήτου και πολυχρονίου στους τυράννους οθωμανούς Τούρκους.

Ο φιλάνθρωπος Θεός, κηδεμόνας και προστάτης του έθνους μας εσκέπασε σωστικώς και φιλοστόργως το καθημαγμένο Γένος μας και του εχάρισε την ελευθερίαν από την οθωμανική τυραννία. Εγνώριζαν καλώς οι οθωμανοί Τούρκοι, ότι εάν ο Έλληνας παύσει να είναι χριστιανός, πολύ σύντομα θα παύσει να είναι και Έλληνας.

Η φλόγα της ελευθερίας τεχνουργήθηκε και διαφυλάχθηκε, πρωτίστως, κάτω από τους ιερούς θόλους των Εκκλησιών. Ελληνισμός και Χριστιανισμός είναι δύο μεγέθη, που συμβαδίζουν και συλλειτουργούν σωστικά σ’ αυτόν τον αιματοβαμμένο τόπο. Μέσα από αυτή την κοινή λειτουργία και συμπόρευση, δοξάζεται το όνομα του Τρισαγίου Θεού, που μέσα στην πανσοφία και την φιλόστοργη πρόνοιά Του, επέλεξε το ευγενές και ηρωϊκό έθνος των Ελλήνων, ώστε να γίνει το όχημα για να μεταδοθεί το σωτήριο φως του Ευαγγελίου σ’ όλον τον κόσμο.

Ο Έλληνας στη διαχρονικότητα του ιστορικού του βίου ευεργετείται πολλαπλώς, καταφεύγοντας στη μάνα Εκκλησία, απ’ όπου λαμβάνει ανέσπερο φως, έμπνευση, κουράγιο, ευλογία και δύναμη, ώστε να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του παρελθόντος, του παρόντος και ασφαλώς τις πολλαπλάσιες προκλήσεις, που θα έλθουν στο μέλλον.

Η ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε το θαυμαστώς προετοιμασμένο αποτέλεσμα της συνέργειας της ορθοδόξου πίστεως, του πολιτισμού, της ευγένειας του λαού μας, της πολυτίμητης και διαχρονικής πνευματικής, αλλά και υλικής προσφοράς της Εκκλησίας μας, της φιλοπατρίας, του ηρωϊκού φρονήματος και της έως θανάτου προσηλώσεως των πατέρων μας στις υπερούσιες γι’ αυτόν τον τόπο έννοιες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Διπλό θαύμα πίστεως και σωτηρίας εορτάζομεν σήμερον. Εορτάζει η Εκκλησία την πνευματική παλιγγενεσία του ανθρωπίνου γένους. Εορτάζει η Πατρίδα την ανάστασή της εκ της τέφρας, μετά από μία σκληροτάτη, πικροτάτη και τυραννικοτάτη σκλαβιά στους οθωμανούς Τούρκους. Κοινός ένδοξος παρονομαστής και στις δύο παλιγγενεσίες, ο άγιος χώρος, όπου τεχνουργήθηκε το θαύμα, είναι η μητέρα Εκκλησία.

Εκείνη, συντήρησε και ανέστησε την ελπίδα στο Γένος μας, προετοίμασε με θαυμαστή υπομονή και καρτερία τον αγώνα, διέσωσε την γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορική μνήμη. Πληρώνουσα η Εκκλησία ακριβό τίμημα αίματος, κράτησε υψηλά το φρόνημα των Ελλήνων στα πρόσωπα, στον αγώνα, στο ήθος και εν τέλει στη θυσία των ηρωϊκών κληρικών Της κάθε βαθμού.

Καλούμεθα σήμερον, λοιπόν, ως έθνος ευεργετηθέν πλουσίως και διαρκώς από τον Σωτήρα Χριστό και την αγία Εκκλησία Του, να είμεθα πολύ προσεκτικοί στους λόγους και τις αποφάσεις μας συνετοί και ευγνώμονες, να αγαπούμε τη μητέρα μας Εκκλησία με τη ζωή, τον αγώνα και το ηθικό μας αποτύπωμα. Οφείλουμε να μην ξεχνούμε τις ιστορικές ρίζες μας και τον πνευματικό πλούτο της φυλής μας. Χρέος μας είναι να παραμείνουμε με βαθειά ευγνωμοσύνη μνήμονες των πολλών και μεγάλων ευεργεσιών του αγίου Θεού στη ζωή μας σε προσωπικό, κοινωνικό, εθνικό επίπεδο. Καθημερινός μας αγώνας ας είναι να σταθούμε δυνατοί, γενναίοι και ενωμένοι στις προκλήσεις, να προτάξουμε το ‘’εμείς’’ απέναντι στο πάντοτε ζημιογόνο ‘’εγώ’’, εμπνεόμενοι από την ένδοξη ιστορία μας, διδασκόμενοι από τα λάθη μας και συνεχώς αναβαπτιζόμενοι, εθνικώς και πνευματικώς στην αγία κολυμβήθρα της πνευματικής, πολιτιστικής και εθνικής μας κληρονομιάς.

Χρόνια πολλά στην ένδοξη Πατρίδα μας, την Ελλάδα! Χρόνια ευλογημένα συνέλληνες και πανέλληνες, Σερραίες και Σερραίοι!».

Ο Σεβασμιώτατος επικαλέσθηκε, επίσης, πατρικώς, την κραταιά σκέπη και μεσιτεία της Υπεραγίας Θεοτόκου στη ζωή των πιστών, επαίνεσε δε το κατά πάντα φιλότιμο, καρποφόρο και ανακαινιστικό έργο του προϊσταμένου του ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Σερρών, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Δαυΐδ Σταυρινού, του συνεφημερίου του, αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεοδώρου Φωτιάδη και των εκλεκτών λαϊκών συνεργατών τους στον λειτουργικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό τομέα της φιλέργου αυτής ενορίας των Σερρών.

Ακολούθως, στις 11:00 το πρωΐ, εψάλη η επίσημη Δοξολογία επί τη επετείω της ηρωϊκής Επαναστάσεως των Ελλήνων για την ελευθερία της Πατρίδος μας, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, με την παρουσία του Εκπροσώπου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Υφυπουργού Υγείας κ. Δ. Βαρτζόπουλου, των Βουλευτών του Νομού Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή, Θ. Λεονταρίδη, Κ. Μπούμπα και Αν. Χατζηβασιλείου, του Αντιπεριφερειάρχου Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλου, της Δημάρχου Σερραίων κ. Β. Μητλιάγκα, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Χ. Δρίγκα, Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, του Διοικητού του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Αδ. Σαρρή, του Αστυνομικού Διευθυντού Σερρών κ. Ευαγγ. Τσιώτα, του Διοικητού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών κ. Αν. Θεοδωρίδη, των Διευθυντών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως Σερρών κ. κ. Ι. Καραβασίλη και Δ. Σωτηριάδη, του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών κ. Αθ. Μαλλιαρά, του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών κ. Π. Καρίπογλου, αντιπροσωπειών σχολικών τμημάτων με τις γαλανόλευκες σημαίες, καθώς και Πολιτιστικών Συλλόγων με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους. Τον πανηγυρικό της ημέρας λόγο εξεφώνησε επιτυχώς ο κ. Κ. Διονυσίου, Καθηγητής Φιλολογίας του 1ου ΓΕ.Λ. Σερρών.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, κατετέθησαν στέφανοι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη εκείνων, που θυσιάσθηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος μας, εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος, ενώπιον του ανδριάντος του Σερραίου ήρωος της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, Αρχιστρατήγου Εμμ. Παπά, στον χώρο της πλατείας «Ελευθερίας» Σερρών και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση με την συμμετοχή αντιπροσωπειών σχολικών τμημάτων, Πολιτιστικών Συλλόγων και τμημάτων του Στρατού.

Ωφέλιμα βιβλία για την κατανυκτική περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Βρειτε τα εδω

Σχετικά άρθρα με «Σερρών Θεολόγος: Στην αγία ορθόδοξο Εκκλησία μας, διαχρονικά, βρίσκει ο Έλληνας την έμπνευση, τη δύναμη, το απάγγιο»:

Οι Εορτασμοί για την Εθνική Παλιγγενεσία στη Λάρισα
Πατρών Χρυσόστομος: Η Ελλάδα θα ζήσει Ορθόδοξη και ελεύθερη μέχρι της συντελείας του αιώνος
Χαλκίδος Χρυσόστομος: Η Ορθοδοξία είναι ασφαλής δρόμος της αιώνιας σωτηρίας του ανθρώπου

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο