Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Αρχιερατικό Συλλείτουργο επί τη Μνήμη Αγίας Κυράννας της Οσσαίας

Αρχιερατικό Συλλείτουργο επί τη Μνήμη Αγίας Κυράννας της Οσσαίας

https://farm5.staticflickr.com/4598/27799769009_93ab9a8111_z.jpg

Αρχιερατικό Συλλείτουργο επί τη Μνήμη Αγίας Κυράννας της Οσσαίας

Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο επί τη Ιερά Μνήμη της Αγίας Κυράννας της Οσσαίας

Με την τέλεση του πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου, εις το οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανος, κορυφώθηκαν οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη Ιερά Μνήμη της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Παρότι η Ιερά Μνήμη της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, τιμάται από την Εκκλησία μας την 28 Φεβρουαρίου, εδώ και περίπου δύο αιώνες υπάρχει η παράδοση από τους κατοίκους της κωμοπόλεως της Όσσης, οι οποίοι μη θέλοντας να στερηθούν την χαρά και την ευλογία της εορτής της συντοπίτισσας Αγίας τους, εξαιτίας του γεγονότος ότι την επομένη των Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου επέστρεφαν στις εργασίες τους στις μεγάλες πόλεις και ξαναγύριζαν στον τόπο τους κατά την διάρκεια του Πάσχα, έχουν καθιερώσει να την τιμούν και να την εορτάζουν την ακροτελεύτια ημέρα των Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου και της εορτής του Συνάξεως του Τιμίου και ενδόξου Ιωάννου του Προδρόμου, την 8η Ιανουαρίου κ. έ., με επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων τον φερώνυμο Ιερό Ναό της, εις τον οποίο και φυλάσσονται Σεπτά και Χαριτόβρυτα Λείψανά της.

Τον Μητροπολίτη Φιλίππων κ.κ. Στέφανο, πλαισίωναν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητος, ο επιχώριος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος και χοροστάτησε και του Όρθρου, και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμων, Θερμών κ.κ. Δημήτριος και Αμορίου κ.κ. Νικηφόρος.

Τον Θείο Λόγο προς το παριστάμενο πολυπληθές εκκλησίασμα, εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων κ.κ. Στέφανος, ενώ προ της Απολύσεως ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς όλους όσους προσήλθαν με χαρά και ευλάβεια να τιμήσουν την μνήμη της μεγάλης Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας.

Ακολούθησε μικρή Λιτάνευσις πέριξ του Ιερού Ναού των Σεπτών και Χαριτοβρύτων Λειψάνων της Αγίας και της Θαυματουργού Εικόνος της και εν συνεχεία προσφέρθηκαν προς όλους παραδοσιακά τοπικά κέρασματα.

Εν συνεχεία οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς μετέβησαν για προσκύνημα εις τον παλαιό και ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Όσσης, όπου και ερεύθησαν κατά θαυμαστό τρόπο, τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων Κυράννης της Οσσαίας και Ακυλίνης-Αγγελίνης της εξ Ζαγκλιβερίω καταγομένης.

Φωτογραφικό υλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!   

Στείλτε ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα τα οποία πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις