Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Στην αποτυχία και στην επιτυχία πρέπει να ευχαριστούμε τον Θεό

Στην αποτυχία και στην επιτυχία πρέπει να ευχαριστούμε τον Θεό

Στην αποτυχία και στην επιτυχία πρέπει να ευχαριστούμε τον Θεό

Στην αποτυχία και στην επιτυχία πρέπει να ευχαριστούμε τον Θεό

Και πώς θα είναι γεμάτη από ευχαρίστηση η καρδιά μας; Αν ασκήσουμε και συνηθίσουμε τον εαυτό μας να ευχαριστεί τον Θεό, όχι μόνον όταν παίρνει, αλλά και όταν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας.

Διότι ο Θεός άλλοτε δίνει αυτό που ζητάμε και άλλοτε όχι, αλλά και τα δύο τα κάνει για το συμφέρον μας. Ώστε είτε λάβεις, είτε δεν λάβεις, έλαβες με το ότι δεν έλαβες˙ είτε πετύχεις στο αίτημά σου, είτε δεν πετύχεις, πέτυχες με το ότι δεν πέτυχες σ’ αυτό που ζητούσες.

Συμβαίνει δηλαδή μερικές φορές, όταν δεν παίρνουμε αυτό που ζητάμε, να έχουμε μεγαλύτερο κέρδος, παρά αν το παίρναμε. Διότι αν δεν ήταν για το συμφέρον μας πολλές φορές η άρνησις της εκπληρώσεως του αιτήματός μας, οπωσδήποτε θα μας το έδινε πάντοτε˙ το να μην εκπληρωθεί όμως το αίτημά μας, αλλά για το συμφέρον μας, αυτό αποτελεί επιτυχία.

Γι’ αυτό και πολλές φορές αναβάλλει να εκπληρώσει το αίτημά μας, όχι επειδή θέλει να μας απομακρύνει από κοντά Του, αλλά επειδή φροντίζει με την καθυστέρηση της εκπληρώσεως του αιτήματός μας να κάνη συνεχή την επιμονή μας στο αίτημά μας.

Επειδή λοιπόν πολλές φορές σταματάμε το ζήλο μας για την προσευχή, παίρνοντας εκείνο που ζητάμε, θέλοντας να αυξήσει την επαγρύπνηση μας στις προσευχές, αργεί να μας δόση αυτό που ζητάμε.

Το ίδιο κάνουν και οι φιλόστοργοι πατέρες˙ τα παιδιά τους που είναι αδιάφορα και τρέχουν στα παιδικά παιγνίδια, πολλές φορές τα κρατούν κοντά τους με την υπόσχεση πολύ μεγάλου δώρου˙ γι’ αυτό άλλοτε αναβάλλουν την δόση και άλλοτε δεν το δίνουν ποτέ.

Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Το θεόπνευστο βιβλίο που περιέχει τους 150 Ψαλμούς του Δαβίδ

Ψαλτηριον του Προφητου και Βασιλεως Δαυιδ εδω

Σχετικά άρθρα με «Στην αποτυχία και στην επιτυχία πρέπει να ευχαριστούμε τον Θεό»:

Τί μας μέλει εμάς, εάν ο άλλος είναι πονηρός;
Μην αρνείσαι να προσεύχεσαι…
Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος: Περί εξομολογήσεως
Έγινες η αιτία να σκανδαλιστεί ο άλλος;
Άνθρωπος ασυνείδητος δεν υπάρχει
Αν θέλεις να προσευχηθείς…

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσθέστε Σχόλιο