Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Στον Σταυρό και τον Ληστή

Στον Σταυρό και τον Ληστή

Στον Σταυρό και τον Ληστή

Στον Σταυρό και τον Ληστή

Στον Σταυρό και τον Ληστή, για τη δεύτερη παρουσία του Χριστού και για την αδιάκοπη προσευχή υπέρ των εχθρών μας.

1. Σήμερα ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός βρίσκεται πάνω στο σταυρό και εμείς εορτάζουμε, για να μάθεις ότι ο σταυρός είναι εορτή και πανήγυρη πνευματική. Γιατί προηγουμένως ο σταυρός ήταν η λέξη που σήμαινε καταδίκη, τώρα όμως έγινε αντικείμενο τιμής. Προηγουμένως ήταν σύμβολο καταδίκης, τώρα όμως είναι η προϋπόθεση της σωτηρίας μας.

Γιατί αυτός ο σταυρός μας προξένησε άπειρα αγαθά, αυτός μας απάλλαξε από την πλάνη της ειδωλολατρίας, αυτός μας φώτισε ενώ ζούσαμε μέσα στο σκοτάδι, αυτός μας συμφιλίωσε με τον Θεό, ενώ είχαμε γίνει εχθροί του, αυτός μας έκανε φίλους του, ενώ είχαμε αποξενωθεί απ’ Αυτόν, αυτός μας έφερε κοντά στον Θεό, ενώ ήμαστε μακριά Του.

Αυτός εξαφάνισε την έχθρα, αυτός εξασφάλισε την ειρήνη, αυτός έγινε για μας θησαυροφυλάκιο απείρων αγαθών. Εξαιτίας του δεν περιπλανιόμαστε πια στις ερήμους, γιατί γνωρίσαμε τον αληθινό δρόμο. Δεν ζούμε πια έξω από τη βασιλεία των ουρανών, γιατί βρήκαμε την είσοδό της.

Δεν φοβόμαστε πια τα πυρωμένα βέλη του διαβόλου, γιατί είδαμε την πηγή. Χάρη σ’ αυτόν δεν βρισκόμαστε πια σε χηρεία, γιατί αποκτήσαμε το Νυμφίο. Δεν φοβόμαστε το λύκο, γιατί έχουμε τον καλό Ποιμένα. Γιατί λέγει ο Χριστός: «Εγώ είμαι ο ποιμένας ο καλός» (Ιω. 10, 11.).

Χάρη σ’ αυτόν δεν τρέμουμε τον τύραννο, γιατί είμαστε κοντά στον Βασιλιά. Γι’ αυτό εορτάζουμε και τιμούμε το σταυρό. Έτσι παράγγειλε και ο Παύλος να εορτάζουμε το σταυρό. Διότι λέγει: «Ας εορτάζουμε όχι με την παλιά ζύμη, αλλά με άζυμα ειλικρίνειας και αλήθειας» (Α’ Κορ. 5, 8.).

Έπειτα, αφού πρόσθεσε την αιτία, συνέχισε; «Γιατί το Πάσχα το δικό μας είναι ο Χριστός, που θυσιάσθηκε για τη σωτηρία μας» (Α’ Κορ. 5, 7.).

Βλέπεις γιατί παραγγέλλει να εορτάζουμε τον σταυρό; Γιατί επάνω στον σταυρό θυσιάσθηκε ο Χριστός. Και όπου γίνεται θυσία, εκεί εξαφανίζονται τα αμαρτήματα, εκεί γίνεται συμφιλίωση με τον Κύριο, εκεί γίνεται εορτή και χαρά. «Το Πάσχα, το δικό μας είναι ο Χριστός, που θυσιάσθηκε για μας». Και πες μου, που θυσιάσθηκε; Πάνω σε σταυρό που στήθηκε ψηλά. Είναι καινούριο το θυσιαστήριο αυτής της θυσίας, επειδή και η θυσία είναι καινούρια και αξιοθαύμαστη. Γιατί ο Ίδιος ήταν και θύμα και ιερέας. Θύμα, κατά το σώμα Του, και Ιερέας, κατά την πνευματική του φύση. Ο Ίδιος και πρόσφερε τη θυσία και προσφερόταν σωματικά.

Άκουσε λοιπόν πως μας φανέρωσε ο Παύλος αυτά τα δύο. «Κάθε αρχιερέας», λέγει, «ξεχωρίζεται από τους ανθρώπους και γίνεται αρχιερέας για την ωφέλεια των ανθρώπων. Γι’ αυτό λοιπόν ήταν ανάγκη να έχει και ο Χριστός κάτι που να το προσφέρει σαν θυσία. Και πρόσφερε αυτός τον εαυτό του» (Εβρ. 5, 1 και 8, 3.). Και αλλού λέγει, ότι «Ο Χριστός που θυσιάσθηκε μία φορά για να βαστάξει πάνω του τις αμαρτίες των πολλών, θα φανεί σ’ εκείνους που τον περιμένουν για να τους σώσει» (Εβρ. 9, 28.). Να, στη μία περίπτωση θυσιάσθηκε, ενώ στην άλλη θυσίασε τον Εαυτό του. Είδες πως έγινε και θύμα και Ιερέας, και πως ο σταυρός ήταν θυσιαστήριο;

Και για ποιό λόγο, θα πει κάποιος, δεν έγινε η θυσία του μέσα στο ναό, αλλά έξω από την πόλη και τα τείχη; Για να πραγματοποιηθεί η προφητεία που έλεγε: «Τον λογάριασαν ανάμεσα στους κακούργους» (Ησ. 53, 12.). Και για ποιό λόγο, σφάζεται πάνω σε σταυρό που στήθηκε ψηλά και όχι κάτω από στέγη; Για να καθαρίσει την ατμόσφαιρα, γι’ αυτό θυσιάσθηκε ψηλά, χωρίς να υπάρχει από πάνω Του στέγη, αλλά ο ουρανός.

Καθαριζόταν λοιπόν η ατμόσφαιρα, επειδή θυσιαζόταν ψηλά το πρόβατο. Καθαριζόταν όμως και η γη, επειδή έσταζε πάνω της το αίμα από την πλευρά Του. Γι’ αυτό δεν θυσιάσθηκε κάτω από στέγη, γι’ αυτό δεν θυσιάσθηκε στο ναό των Ιουδαίων, για να μη νομίσεις ότι Αυτός προσφέρεται για χάρη μόνο του ιουδαϊκού έθνους. Γι’ αυτό θυσιάσθηκε έξω από την πόλη και τα τείχη, για να μάθεις ότι η θυσία έγινε για όλους τους ανθρώπους, ότι η προσφορά έγινε για όλη τη γη, για να μάθεις ότι ο καθαρμός είναι γενικός και όχι μερικός, όπως γινόταν στους Ιουδαίους.

Γι’ αυτό παράγγειλε ο Θεός στους Ιουδαίους ν’ αφήσουν όλη τη γη και σ’ ένα τόπο να προσφέρουν τις θυσίες τους και να προσεύχονται, επειδή όλη η γη ήταν ακάθαρτη, επειδή υπήρχαν πάνω της καπνός και μυρωδιά ψημένων κρεάτων και όλες οι άλλες ακαθαρσίες από τις ειδωλολατρικές θυσίες. Για μας όμως, από τότε που ήρθε ο Χριστός και καθάρισε όλη την οικουμένη, όλος ο τόπος έγινε τόπος προσευχής.

Γι’ αυτό και ο Παύλος με πεποίθηση συμβούλευε να προσευχόμαστε χωρίς φόβο παντού, λέγοντας τα εξής: «Θέλω να προσεύχονται οι άνδρες σε κάθε τόπο και να σηκώνουν προς τον ουρανό καθαρά χέρια» (Α’ Τιμ. 2, 8.). Είδες πως καθαρίσθηκε η οικουμένη;

Από τον τόπο της θυσίας Του λοιπόν, μπορούμε παντού να υψώνουμε προς τον ουρανό χέρια καθαρά, γιατί όλη η γη αγιάσθηκε και έγινε αγιότερη από τα άγια των αγίων. Γιατί εκεί θυσιάσθηκε πρόβατο που δεν είχε λογικό, εδώ όμως Πρόβατο πνευματικό. Και όσο πιο μεγάλη είναι η θυσία, τόσο πιο πολύς είναι και ο αγιασμός. Γι’ αυτό εορτάζουμε τον σταυρό.

2. Θέλεις να μάθεις και άλλο κατόρθωμα του σταυρού; Τον παράδεισο μας άνοιξε σήμερα, που ήταν κλεισμένος περισσότερο από πέντε χιλιάδες χρόνια (Παλαιότερα πίστευαν ο,τι ο κόσμος δημιουργήθηκε το 5000 π.Χ. Η ίδια αντίληψη υπάρχει στην εποχή του Χρυσοστόμου και αργότερα.). Γιατί αυτή την ημέρα, αυτή την ώρα έβαλε μέσα στον παράδεισο τον ληστή ο Θεός και έκαμε δύο κατορθώματα το πρώτο, ότι άνοιξε τον παράδεισο, και το δεύτερο, ότι έβαλε μέσα τον ληστή.

Σήμερα μας έδωσε πάλι την παλιά πατρίδα μας, σήμερα μας έφερε πάλι στην πόλη των προγόνων μας και χάρισε κατοικία σ’ όλο το ανθρώπινο γένος.

Γιατί είπε ο Χριστός: «Σήμερα θα είσαι μαζί μου στον παράδεισο» (Λουκά 23, 43.). Τι λέγεις; Σταυρώθηκες και καρφώθηκες και υπόσχεσαι παράδεισο; Ναι, λέγει, για να μάθεις καλά τη δύναμη που έχω επάνω στον σταυρό. Επειδή, δηλαδή, το γεγονός ήταν λυπηρό, για να μη προσέξεις στην σταύρωση, αλλά για να μάθεις τη δύναμη του Σταυρωμένου, επάνω στον σταυρό κάνει αυτό το θαύμα, που δείχνει ιδιαίτερα τη δύναμή Του.

Γιατί όχι όταν ανέστησε νεκρό, ούτε όταν επιτίμησε τη θάλασσα και τους ανέμους, ούτε όταν απομάκρυνε τους δαίμονες, αλλά όταν τον σταύρωναν, όταν τον κάρφωναν, όταν τον ειρωνεύονταν, όταν τον κακολογούσαν κατόρθωσε ν’ αλλάξει την πονηρή σκέψη του ληστή, για να δεις τη δύναμή Του και από τις δυό πλευρές. Και ολόκληρη την κτίση δηλαδή συγκλόνισε, και τις πέτρες ράγισε, και την ψυχή του ληστή, που ήταν πιο αναίσθητη από την πέτρα, τη συγκίνησε και την τίμησε.

«Γιατί, σήμερα θα είσαι μαζί μου στον παράδεισο», λέγει. Αν και τα Χερουβείμ φρουρούσαν τον παράδεισο, αυτός όμως ήταν κύριος και των Χερουβείμ. Εκεί περιφέρεται πύρινη ρομφαία, αλλ’ Αυτός έχει εξουσία πάνω στη φλόγα και την κόλαση και τη ζωή και το θάνατο.

Αν και κανείς βασιλιάς δε θα μπορούσε ποτέ ν’ ανεχθεί κάποιο ληστή ή κάποιον άλλον άνθρωπο να καθίσει κοντά του και να τον φέρει έτσι μέσα σε κάποια πόλη. Αλλά ο Χριστός το έκαμε αυτό και, καθώς μπαίνει μέσα στην ιερή πατρίδα, φέρει μαζί Του τον ληστή, όχι γιατί περιφρονούσε τον παράδεισο, όχι για να τον προσβάλει με την παρουσία του ληστή, αλλά μάλλον για να τον τιμήσει.

Γιατί αυτό ήταν τιμή για τον παράδεισο, να έχει δηλαδή τέτοιον κύριο, που έκαμε και τον ληστή άξιο ν’ απολαύσει τον παράδεισο. Και όταν έβαλε τελώνες και πόρνες στη βασιλεία των ουρανών, δεν το έκαμε γιατί ήθελε να την περιφρονήσει, αλλά περισσότερο την τιμούσε, αποδεικνύοντας ότι τέτοιος είναι ο Κύριος της βασιλείας των ουρανών, που κάνει και πόρνες και τελώνες τόσο εκλεκτούς, ώστε ν’ αποδειχθούν άξιοι για την τιμή και την ευεργεσία αυτή.

Όπως δηλαδή θαυμάζουμε πάρα πολύ έναν ιατρό τότε, όταν τον δούμε να θεραπεύει και να επαναφέρει την υγεία σ’ ανθρώπους που έπασχαν από ανίατες ασθένειες, έτσι είναι δίκαιο να θαυμάζουμε και το Χριστό, όταν θεραπεύει ανίατα τραύματα, όταν ξαναδίνει σε τελώνη και πόρνη τόση υγεία, ώστε ν’ αποδειχθούν άξιοι για τη βασιλεία των ουρανών.

Και τι το σπουδαίο έκαμε ο ληστής, θα πει κάποιος, για να κερδίσει τον παράδεισο μετά τη σταύρωσή του; Θέλεις να σου πω σύντομα το κατόρθωμά του;

Όταν ο Πέτρος τον αρνήθηκε χωρίς να είναι στον σταυρό, τότε εκείνος τον πίστεψε καθώς ήταν επάνω στον σταυρό. Και δεν τα λέγω αυτά για να κατηγορήσω τον Πέτρο, μακριά μια τέτοια σκέψη, αλλά γιατί θέλω να δείξω τη μεγαλοψυχία του ληστή.

Ο μαθητής δεν άντεξε την απειλή ενός ασήμαντου κοριτσιού, ο ληστής όμως, αν και έβλεπε να στέκεται γύρω ολόκληρος λαός, που φώναζε, και έκανε σαν τρελλός, και βλασφημούσε και περιγελούσε, δεν τα έδωσε σημασία αυτά, ούτε πρόσεξε τη φαινομενική αδυναμία εκείνου που σταυρωνόταν, αλλά, παραβλέποντας με τα μάτια της πίστης όλα αυτά και ξεπερνώντας τα ασήμαντα εμπόδια, αναγνώρισε τον Κύριο των ουρανών και αφού τον παρακάλεσε του είπε: «Θυμήσου με, Κύριε, όταν φθάσεις στη βασιλεία σου» (Λουκά 23, 42.).

Ας μην προσπεράσουμε λοιπόν επιπόλαια αυτόν τον ληστή, ούτε να ντραπούμε να τον θεωρήσουμε διδάσκαλό μας, αυτόν που ο Κύριός μας δεν ντράπηκε να τον οδηγήσει πρώτο στον παράδεισο. Ας μη ντραπούμε να θεωρήσουμε διδάσκαλό μας τον άνθρωπο, που πρώτος απ’ όλο τον κόσμο φάνηκε άξιος να μπει στη βασιλεία των ουρανών, αλλ’ ας εξετάσουμε το καθετί με προσοχή, για να μάθουμε τη δύναμη του σταυρού.

Δεν είπε στον ληστή, όπως στον Πέτρο, «Ακολούθησέ με και θα σε κάνω ικανό να ψαρεύεις ανθρώπους» (Ματθ. 4, 19.), ούτε του είπε, όπως είπε στους δώδεκα μαθητές του, ότι «θα καθίσετε σε δώδεκα θρόνους να δικάζετε τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ» (Ματθ. 19, 28.). Και μάλιστα δεν του είπε ούτε μία λέξη.

Δεν του έδειξε θαύμα, ούτε είδε αυτός ν’ ανασταίνει κάποιο νεκρό, ούτε να διώχνει δαίμονες. Δεν είδε τη θάλασσα να υπακούει στην προσταγή του, ούτε του είπε κάτι για τη βασιλεία των ουρανών, ούτε για την κόλαση, και ενώπιον όλων πίστεψε σ’ Αυτόν, και μάλιστα τη στιγμή που ο άλλος ληστής ήταν σταυρωμένος μαζί του, για να πραγματοποιηθούν τα λόγια του Προφήτη, ότι «Λογαριάσθηκε ανάμεσα στους κακούργους» (Ησ. 53, 12.).

Ήθελαν λοιπόν οι Ιουδαίοι να συκοφαντήσουν τη δόξα Του και με κάθε τρόπο τον έβριζαν μ’ αυτά που έκαμναν. Η αλήθεια όμως από παντού έλαμπε και αυξανόταν με τις αντιδράσεις τους. Τον ειρωνεύονταν λοιπόν ο άλλος ληστής. Είδες τον ένα και τον άλλο ληστή;

Και οι δύο είναι πάνω στον σταυρό, και οι δύο γιατί ήταν ληστές, και οι δύο γιατί έδειξαν κακή διαγωγή. Δεν είχαν όμως και οι δύο το ίδιο τέλος, αλλ’ ο ένας κληρονόμησε τη βασιλεία των ουρανών και ο άλλος πήγε στην κόλαση. Έτσι έγινε και χθες. Μαθητές ήταν οι ένδεκα, μαθητής και ο Ιούδας.

Εκείνοι μεν έλεγαν, «Που θέλεις να σου ετοιμάσουμε να φάγεις το Πάσχα;» (Ματθ. 26, 17), ενώ αυτός ετοιμαζόταν για την προδοσία και έλεγε: «Τι θέλετε να μου δώσετε, για να σας τον παραδώσω;» (Ματθ. 26, 15.). Και εκείνοι ετοιμάζονταν να τον περιποιηθούν και να πάρουν μέρος στη θεία μυσταγωγία, αυτός όμως τον προσκυνάει. Ο ένας τον βρίζει, ο άλλος τον επαινεί και κλείνει το στόμα του βλάσφημου λέγοντας: «Ούτε τον Θεό δεν φοβάσαι εσύ; Γιατί εμείς απολαμβάνουμε όπως μας άξιζε για εκείνα που κάναμε» (23, 40-41.).

3. Είδες το θάρρος του ληστή; Είδες το θάρρος του επάνω στο σταυρό; Είδες την πίστη του την ώρα της τιμωρίας του και την ευσέβειά του την ώρα του βασανισμού του; Ποιός λοιπόν δεν θα ένιωθε κατάπληξη για το ότι ήταν κύριος του εαυτού του, για το ότι είχε τα λογικά του, αν και τον είχαν τρυπήσει με καρφιά;

Αυτός όμως δεν ήταν μόνο κύριος του εαυτού του, αλλά και αδιαφορούσε για τα βάσανά του και φρόντιζε για τα βάσανα των άλλων, και έγινε διδάσκαλος επάνω στον σταυρό και κατακρίνει τον άλλο ληστή και του λέγει: «Ούτε τον Θεό δεν φοβάσαι εσύ;».

Να μη προσέχεις, λέγει, στο επίγειο δικαστήριο υπάρχει άλλος κριτής αόρατος, υπάρχει δικαστήριο αμερόληπτο. Να μην βλέπεις λοιπόν επειδή καταδικάσθηκε στη γη, γιατί δεν γίνονται αυτά στον ουρανό. Εδώ, δηλαδή, στο επίγειο δικαστήριο και δίκαιοι καταδικάζονται, και άδικοι αθωώνονται, και ένοχοι δεν παθαίνουν τίποτε, και αθώοι τιμωρούνται. Γιατί οι δικαστές κάνουν πολλά λάθη θεληματικά η άθελά τους, ή γιατί δε γνωρίζουν το δίκαιο και εξαπατούνται, ή γιατί το γνωρίζουν, αλλά, επειδή εξαγοράζονται με χρήματα, παίρνουν πολλές φορές άδικη απόφαση. Στον ουρανό όμως δεν συμβαίνει τίποτε τέτοιο.

Γιατί ο Θεός είναι δίκαιος κριτής και η αποφασή του θα βγει σαν το φως χωρίς να έχει δόλο ούτε άγνοια. Για να μην λέγει λοιπόν, ότι καταδικάσθηκε στη γη και τιμωρήθηκε, τον ανέβασε στο ουράνιο δικαστήριο. Του θύμισε εκείνο το φοβερό βήμα, λέγοντας περίπου αυτά: Πρόσεχε εκεί και δεν θα ρίξεις καταδικαστική ψήφο, ούτε θα συμφωνήσεις με τους ανήθικους δικαστές της γης, αλλά θα παραδεχθείς τη δίκη που γίνεται στους ουρανούς. Είδες την πίστη του ληστή; Είδες σύνεση και διδασκαλία του; Αμέσως από τον σταυρό πήδησε στον ουρανό.

Έπειτα, αποστομώνοντας με το παραπάνω αυτόν, του λέγει: «Δεν φοβάσαι, γιατί τιμωρηθήκαμε με την ίδια ποινή;». Τι σημαίνει, «ότι εν τω αυτώ κρίματι εσμέν;». Ότι τιμωρηθήκαμε με τον ίδιο τρόπο. Μήπως λοιπόν και εσύ δεν είσαι πάνω στον σταυρό; Βρίζοντας λοιπόν τον Χριστό, προσβάλλεις τον εαυτό σου αντί γι’ αυτόν.

Γιατί, όπως ο αμαρτωλός, όταν κατηγορεί άλλον αμαρτωλό, κατηγορεί τον εαυτό του και όχι τον άλλο, έτσι και αυτός που βρίσκεται σε συμφορά και βρίζει τον άλλο για τη συμφορά του βρίζει τον εαυτό του και όχι τον άλλο. «Γιατί τιμωρηθήκαμε με την ίδια ποινή». Του διαβάζει αποστολικό νόμο και του λέγει τα λόγια του Ευαγγελίου, «Μη κατακρίνετε, για να μη κατακριθείτε» (16. Ματθ. 7, 1.). «Γιατί τιμωρηθήκαμε με την ίδια ποινή».

Τι κάνεις, ληστή; Προσπαθώντας ν’ απολογηθείς για τον Χριστό, τον έκαμες σύντροφο του ληστή; Όχι, λέγει. Εξαφανίζω την υποψία αυτή με τα παρακάτω. Για να μη νομίσεις δηλαδή ότι εξαιτίας της ίδιας τιμωρίας τον έκαμε και σύντροφό τους στην αμαρτία, πρόσθεσε τη διόρθωση και είπε: «Και εμείς βέβαια δίκαια τιμωρηθήκαμε, γιατί άξια παθαίνουμε γι’ αυτά που κάναμε».

Είδες τέλεια εξομολόγηση; Είδες πως απαλλάχθηκε από τις αμαρτίες του επάνω στον σταυρό; Γιατί λέγει ο προφήτης: «Να λέγεις πρώτος εσύ τις αμαρτίες σου, για να συγχωρηθείς» (Ησ. 43, 26.). Κανείς δεν τον ανάγκασε, κανείς δεν τον πίεσε, αλλά ο ίδιος κατηγόρησε τον εαυτό του λέγοντας: «Και εμείς βέβαια δίκαια τιμωρηθήκαμε, γιατί παθαίνουμε άξια γι’ αυτά που κάναμε. Αυτός όμως δεν έκαμε κανένα κακό».

Και ύστερα λέγει: «Θυμήσου με, Κύριε, στη βασιλεία σου». Δεν τόλμησε να πει πρώτα, «Θυμήσου με στη βασιλεία σου», ώσπου με την εξομολόγηση πέταξε από πάνω του το φορτίο των αμαρτιών του. Βλέπεις πόσο μεγάλο πράγμα είναι η εξομολόγηση; Εξομολογήθηκε, και άνοιξε τον παράδεισο εξομολογήθηκε, και απέκτησε τόσο θάρρος, ώστε από ληστής που ήταν να ζητήσει τη βασιλεία των ουρανών. Βλέπεις πόσα αγαθά μας προξένησε ο σταυρός;

Αναλογίζεσαι τη βασιλεία των ουρανών; Πες μου λοιπόν, βλέπεις κάτι τέτοιο; Αυτά που βλέπεις είναι καρφιά και σταυρός, αλλ’ ο σταυρός αυτός, λέγει, είναι το σύμβολο της βασιλείας των ουρανών. Γι’ αυτό τον ονομάζω βασιλιά, επειδή τον βλέπω να σταυρώνεται.

Γιατί είναι χαρακτηριστικό του βασιλιά να πεθαίνει για τη σωτηρία των υπηκόων του. Ο Ίδιος ο Χριστός είπε: «Ο ποιμένας ο καλός θυσιάζει τη ζωή του για τη σωτηρία των προβάτων του» (Ιω. 10, 11.). Επομένως και ο βασιλιάς ο καλός θυσιάζει τη ζωή του για τη σωτηρία των υπηκόων του. Επειδή λοιπόν θυσίασε τη ζωή Του, γι’ αυτό τον ονομάζω βασιλιά. «Θυμήσου με, Κύριε, στη βασιλεία σου».

4. Είδες πως ο σταυρός είναι σύμβολο και της βασιλείας των ουρανών; Θέλεις να μάθεις αυτό και από αλλού; Δεν τον άφησε στη γη ο Χριστός, αλλά τον πήρε μαζί του και τον ανέβασε στον ουρανό. Από που φαίνεται αυτό; Επειδή πρόκειται να έρθει με τον σταυρό στη δεύτερη και ένδοξη παρουσία Του, για να μάθεις πόσο σεβαστό πράγμα είναι ο σταυρός, γι’ αυτό και τον ονόμασε δόξα.

Αλλ’ ας δούμε πως θα έρθει με τον σταυρό, γιατί είναι ανάγκη να σας φέρω την απόδειξη. «Εάν σας πουν», λέγει ο Χριστός, «να, ο Χριστός είναι στα ιδιαίτερα δωμάτια, να είναι στην έρημο, μη βγείτε να τον συναντήσετε» (Ματθ. 24, 26.), και εννοεί τη δεύτερη παρουσία Του, την ένδοξη και αναφέρεται στους ψευδόχριστους, στους ψευδοπροφήτες και στον αντίχριστο, για να μη πλανηθεί κανείς και πέσει στην παγίδα του. Επειδή δηλαδή, ο αντίχριστος θα έρθει πριν από τον Χριστό, για να μην πέσει κανείς στο στόμα του λύκου, αναζητώντας τον Ποιμένα, γι’ αυτό σου αναφέρω ένα σημάδι της παρουσίας του Ποιμένα.

Επειδή, λοιπόν, η πρώτη παρουσία Του στον κόσμο έμεινε απαρατήρητη, για να μην νομίσεις ότι και η δεύτερη θα γίνει με τον ίδιο τρόπο, έδωσε αυτό το σημάδι. Η πρώτη παρουσία Του δικαιολογημένα έμεινε απαρατήρητη, επειδή ήρθε να βρει το χαμένο πρόβατο. Η δεύτερη όμως δεν θα γίνει έτσι.

Αλλά πως; πες μου. «Όπως η αστραπή βγαίνει από την ανατολή και φαίνεται μέχρι τη δύση, έτσι θα γίνει και η παρουσία του Υιού του ανθρώπου» (Ματθ. 24, 27.). Θα φανεί σ’ όλους μαζί και δε θα χρειασθεί να ερωτήσει κανείς, αν ο Χριστός είναι εδώ ή εκεί. Όπως λοιπόν όταν φαίνεται μία αστραπή δεν χρειάζεται να εξετάσουμε αν φάνηκε, έτσι όταν συμβεί η δεύτερη παρουσία του Χριστού, δεν χρειάζεται να εξετάζουμε αν ήρθε ο Χριστός.

Αλλ’ εκείνο που θέλουμε ν’ αποδείξουμε είναι, αν θα έρθει με τον σταυρό. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχάσουμε την υπόσχεσή μας. Άκουσε λοιπόν τα εξής. «Τότε», λέγει τότε, πότε; «Όταν θα έρθει ο Υιός του ανθρώπου, ο ήλιος θα σκοτισθεί και η σελήνη δεν θα δώσει το φως της» (Ματθ. 24, 29.). Γιατί τόσο υπερβολικό θα είναι τότε το φως, ώστε και τα πιο λαμπρά άστρα θα κρυφθούν. «Τότε και τα άστρα θα πέσουν από τον ουρανό, τότε θα φανεί στον ουρανό και το σημάδι του Υιού του ανθρώπου» (Ματθ. 24, 30).

Είδες πόση είναι η δύναμη του σταυρού; Ο ήλιος θα σκοτισθεί και η σελήνη δε θα φανεί, ο σταυρός όμως λάμπει και φαίνεται, για να μάθεις ότι είναι πιο λαμπρός και από τον ήλιο και από τη σελήνη. Και όπως όταν ένας βασιλιάς μπαίνει σε κάποια πόλη, οι στρατιώτες παίρνουν τα λάβαρα, τα σηκώνουν στους ώμους τους και προαγγέλλουν την είσοδό του, έτσι και όταν ο Κύριος θα κατεβαίνει από τους ουρανούς θα προηγούνται οι στρατιές των αγγέλων και των αρχαγγέλων και θα φέρουν στους ώμους τους τον σταυρό και θα μας προαγγέλλουν τη βασιλική είσοδό Του. «Τότε θα σαλευθούν οι δυνάμεις των ουρανών», λέγει, και εννοεί τους αγγέλους θα τους πιάσει τότε πολύς τρόπος και φόβος.

Και για ποιό λόγο; πες μου. Θα είναι φοβερό το δικαστήριο εκείνο, γιατί πρόκειται όλο το ανθρώπινο γένος να δικασθεί και να παρουσιασθεί μπροστά στο φοβερό κριτή. Για ποιό λοιπόν λόγο οι άγγελοι φοβούνται και τρέμουν; αφού δεν πρόκειται αυτοί να δικασθούν.

Γιατί, όπως όταν δικάζει ένας άρχοντας δεν φοβούνται και τρέμουν οι ένοχοι μόνο, αλλά και οι φρουροί, που δεν αισθάνονται καμιά ενοχή, επειδή φοβούνται τον δικαστή, έτσι και τότε, όταν θα δικάζεται το ανθρώπινο γένος, θα φοβούνται και οι άγγελοι, που δεν αισθάνονται καμιά ενοχή, επειδή θα φοβούνται πάρα πολύ τον δικαστή.

Γιατί όμως φαίνεται τότε ο σταυρός και γιατί έρχεται έχοντας τον σταυρό ο Κύριος; Για να μάθουν την αχαριστία τους εκείνοι που τον σταύρωσαν, γι’ αυτό τους δείχνει αυτό το σύμβολο της ντροπής τους.

Και ότι πραγματικά γι’ αυτό φέρει μαζί Του το σταυρό, άκουσε τον προφήτη που λέγει: «Τότε θα θρηνήσουν όλες οι φυλές της γης» (Αποκ. Ι, 7.), γιατί θα δουν τον κατήγορό τους και θ’ αναγνωρίσουν το σφάλμα τους. Και γιατί απορείς, εάν θα έρθει μαζί με τον σταυρό, αφού τότε θα δείχνει και τις ίδιες τις πληγές Του; «Γιατί θα δουν», λέγει ο προφήτης, «εκείνον που τον τρύπησαν με τη λόγχη» (Ζαχ. 12, 10.). Όπως δηλαδή έκαμε στην περίπτωση του Θωμά, επειδή ήθελε να διορθώσει την απιστία του μαθητή Του, και αφού αναστήθηκε του έδειξε τα σημάδια των καρφιών και τις πληγές, και του είπε, «Βάλε το χέρι σου και δες, γιατί το φάντασμα δεν έχει σάρκα και οστά» (Ιω. 20, 27• Λουκά 24, 39.), έτσι και τότε θα δείξει τις πληγές και τον σταυρό, για ν’ αποδείξει ότι αυτός ήταν εκείνος που σταυρώθηκε.

5. Και όχι μόνο από το σταυρό, αλλά και από τα ίδια τα λόγια που είπε πάνω στον σταυρό είναι δυνατό να δούμε την ανέκφραστη φιλανθρωπία Του. Γιατί ακόμη και τότε που τον σταύρωναν και τον ειρωνεύονταν και τον περιγελούσαν και τον έφτυναν, έλεγε: «Πατέρα, συγχώρησέ τους την αμαρτία, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν» (Λουκά 23, 34.).

Και όταν σταυρώνεται, προσεύχεται γι’ αυτούς που τον σταύρωναν, αν και έλεγαν τα αντίθετα: «Εάν είσαι Υιός του Θεού, κατέβα από τον σταυρό και θα πιστέψουμε σε σένα» (Ματθ. 27, 40.42.).

Αλλ’ όμως, γι’ αυτό δεν κατεβαίνει από τον σταυρό, επειδή είναι Υιός του Θεού, και γι’ αυτό ήρθε, για να σταυρωθεί για τη σωτηρία μας. «Κατέβα από το σταυρό», λέγει, «και θα πιστέψουμε σε σένα». Αυτά είναι λόγια και πρόφαση για την απιστία τους. Γιατί το ότι αναστήθηκε, αν και υπήρχε ο λίθος στον τάφο Του, ήταν πολύ μεγαλύτερο από το να κατεβεί από τον σταυρό. Το να βγάλει από το μνήμα τον Λάζαρο, που ήταν νεκρός τέσσερις ημέρες και δεμένος με τα νεκρικά σάβανα, ήταν πολύ μεγαλύτερο από το να κατεβεί από το σταυρό.

Εκείνοι λοιπόν έλεγαν: «Εάν είσαι Υιός του Θεού, σώσε τον εαυτό σου». Αυτός όμως έκανε τα πάντα, για να σώσει εκείνους που τον έβριζαν, και έλεγε: «Συγχώρησέ τους την αμαρτία, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν». Τι λοιπόν έγινε; Τους συγχώρησε την αμαρτία τους; Τους συγχώρησε, αν ήθελαν να μετανοήσουν. Γιατί αν δεν τους συγχωρούσε την αμαρτία, δεν θα γινόταν ο Παύλος απόστολος.

Αν δεν τους συγχωρούσε την αμαρτία, δεν θα πίστευαν αμέσως τρεις χιλιάδες και πέντε χιλιάδες και πολλές μυριάδες. Ότι πραγματικά πίστεψαν πολλές μυριάδες Ιουδαίων, άκουσε τι λέγουν οι απόστολοι στον Παύλο: «Βλέπεις, αδελφέ, πόσες είναι οι μυριάδες των Ιουδαίων που πίστεψαν στον Χριστό;» (Πραξ. 21, 20.).

Ας μιμηθούμε λοιπόν τον Κύριο και ας προσευχόμαστε για τους εχθρούς μας. Πάλι λοιπόν καταλήγω σ’ αυτήν τη συμβουλή. Είναι η πέμπτη ημέρα σήμερα που σας ομιλώ για το ζήτημα αυτό, όχι γιατί θέλω να σας κατηγορήσω για απείθεια, μακριά μια τέτοια σκέψη, αλλά γιατί πάρα πολύ ελπίζω ότι θα πεισθείτε.

Εάν όμως υπάρχουν μερικοί σκληρόκαρδοι και οργίλοι και δύστροποι, που δεν υπάκουσαν σ’ αυτά που για την προσευχή είπαμε, ίσως ντραπούν, που σας ομιλώ πολλές ημέρες, και απομακρύνουν κάποτε το μίσος και τη μικροψυχία. Μιμήσου τον Κύριό σου σταυρωνόταν, και μιλούσε στον Πατέρα για το καλό αυτών που τον σταύρωναν.

Πως μπορώ, θα πει κάποιος, να μιμηθώ τον Κύριο; Εάν θέλεις, μπορείς. Γιατί, εάν δεν μπορούσες να τον μιμηθείς, πως έλεγε, «Μάθετε από μένα, ότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά» (Ματθ. 11, 29.); Εάν δεν ήταν δυνατό να τον μιμηθείς, δεν θα έλεγε ο Παύλος: «Να γίνεστε μιμητές μου, όπως και εγώ γίνομαι μιμητής του Χριστού» (Α’ Κορ. 11, 1.).

Αλλ’ όμως δεν θέλεις να μιμηθείς τον Κύριο; Μιμήσου τον συνάνθρωπό σου, εννοώ τον απόστολο Στέφανο, γιατί και αυτός μιμήθηκε τον Κύριο. Και όπως ο Χριστός, ανάμεσα στους σταυρωτές Του, αδιαφόρησε για τη σταύρωσή του, αδιαφόρησε για τους πόνους Του και παρακαλούσε τον Πατέρα να συγχωρήσει τους σταυρωτές Του, έτσι και ο διάκονος Στέφανος ανάμεσα σ’ αυτούς που τον λιθοβολούσαν, καθώς τον κτυπούσαν όλοι και δεχόταν τις πέτρες τους, αδιαφόρησε για τους πόνους που του προκαλούσαν τα κτυπήματα και έλεγε: «Κύριε, μη λογαριάσεις σ’ αυτούς την αμαρτία αυτή» (Πραξ. 7, 60.).

Είδες πως ομιλεί ο Υιός; Είδες πως παρακαλεί ο άνθρωπος; Εκείνος λέγει: «Πατέρα, συγχώρησέ τους την αμαρτία αυτή, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν», και αυτός λέγει: «Κύριε, μη τους λογαριάσεις αυτή την αμαρτία».

Και για να μάθεις ότι προσεύχεται με ειλικρίνεια, δεν προσεύχεται απλά όρθιος όταν τον λιθοβολούσαν, αλλά γονάτισε και προσευχήθηκε με κατάνυξη και πολλή συμπόνοια. Θέλεις να σου δείξω και άλλο συνάνθρωπό σου που έπαθε πολύ περισσότερα απ’ αυτόν; Ο Παύλος λέγει: «Οι Ιουδαίοι με κτύπησαν με ραβδιά, μία φορά με λιθοβόλησαν, ένα ημερόνυκτο έμεινα στο πέλαγος» (Β’ Κορ. 11, 25.). Τι λέγει λοιπόν ύστερα απ’ αυτά; «Θα ευχόμουν», λέγει, «να χωρισθώ εγώ ο ίδιος από τον Χριστό, για χάρη των αδελφών μου Ιουδαίων, που είναι συγγενείς μου κατά σάρκα» (Ρωμ. 9, 3.).

Θέλεις να δεις και άλλον, όχι από την Καινή Διαθήκη, αλλά από την Παλαιά; Γιατί αυτό είναι το πάρα πολύ αξιοθαύμαστο, ότι δηλαδή τότε που δεν υπήρχε η προτροπή ν’ αγαπούν οι άνθρωποι τους εχθρούς τους, αλλά να βγάζουν μάτι αντί για μάτι, και δόντι αντί για δόντι, και ν’ ανταποδίδουν τα ίδια κακά, έφθασαν στη συμπεριφορά των αποστόλων. Άκουσε τι λέγει ο Μωυσής, που λιθοβολήθηκε πολλές φορές από τους Ιουδαίους και περιφρονήθηκε απ’ αυτούς: «Εάν τους συγχωρήσεις την αμαρτία, συγχώρησέ την, διαφορετικά, σβήσε και μένα από το βιβλίο που με έχεις γράψει» (Εξ. 32, 31-32.).

Βλέπεις ότι ο καθένας θέτει την ασφάλεια των άλλων πριν από τη δική του σωτηρία; Δεν αμάρτησες καθόλου γιατί θέλεις να τιμωρηθείς μαζί μ’ αυτούς; Επειδή, λέγει, δεν αισθάνομαι καθόλου την ευτυχία, όταν οι άλλοι υποφέρουν. Θα μας ήταν βέβαια, αρκετά αυτά τα παραδείγματα.

Αλλά για να διορθωθούμε από τα πολλά παραδείγματα, θ’ αναφέρω και κάποιον άλλο που έκαμε τις ίδιες σκέψεις. Γιατί και ο Δαυίδ, ο μακάριος και πράος εκείνος άνδρας, όταν επαναστάτησε εναντίον του όλος ο στρατός του και έδωσε όλη του τη δύναμη στον υιό του τον Αβεσαλώμ, και επιτέθηκε να καταλάβει την εξουσία και ήθελε να τον σφάξει, και έπειτα οργίσθηκε γι’ αυτό ο Θεός (γιατί τι σημασία έχει αν βρήκε άλλη πρόφαση για τη σφαγή;), και έστειλε τον άγγελό του με γυμνό το ξίφος, για να κτυπήσει από ψηλά, όταν έβλεπε ότι αφανίζονται όλοι, τι λέγει; «Εγώ ο ποιμένας αμάρτησα, και εγώ ο ποιμένας έκαμα κακό. Ας πέσει η τιμωρία σου σε μένα και στην πατρική μου οικογένεια» (Β’ Βασ. 24, 17.).

Βλέπεις πάλι όμοια κατορθώματα; Θέλεις να σου δείξω και άλλον; Γιατί δεν μας λείπει και άλλος που έκαμε τις ίδιες σκέψεις. Ο προφήτης Σαμουήλ βρίσθηκε από τους Ιουδαίους, καθαιρέθηκε, περιφρονήθηκε τόσο, ώστε ο Θεός θέλησε να τον παρηγορήσει και του είπε: «Δεν περιφρόνησαν εσένα, αλλ’ εμένα» (Α’ Βασ. 8, 7.). Τι λοιπόν απάντησε εκείνος που περιφρονήθηκε, που προσβλήθηκε και που βρίσθηκε; «Είθε να μην κάνω τέτοια αμαρτία», λέγει, «ώστε να σταματήσω να προσεύχομαι στον Κύριο για σας» (Α’ Βασ. 12, 23.). Θεώρησε ότι είναι αμαρτία, το να μην προσεύχεται για τους εχθρούς του.

Είθε λοιπόν να μη συμβεί ν’ αμαρτήσω έτσι, ώστε να μην προσεύχομαι για σας. Ο Χριστός λέγει: «Πατέρα, συγχώρησέ τους την αμαρτία, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν». Ο Στέφανος λέγει: «Κύριε, μη τους λογαριάσεις την αμαρτία αυτή». Ο Παύλος λέγει: «Θα ευχόμουν να γίνω ανάθεμα για χάρη των αδελφών μου, των συγγενών μου κατά σάρκα». Ο Μωυσής λέγει: «Εάν τους συγχωρήσεις την αμαρτία τους, συγχώρησέ την διαφορετικά, σβήσε και μένα από το βιβλίο που με έγραψες». Ο Δαυίδ λέγει: «Ας πέσει η τιμωρία σου σε μένα και στην πατρική μου οικογένεια». Ο Σαμουήλ λέγει: «Είθε να μη κάνω τέτοια αμαρτία, ώστε να σταματήσω να προσεύχομαι στον Κύριο για σας».

Πες μου λοιπόν, ποιά συγγνώμη θα επιτύχουμε, όταν, ενώ ο Κύριος και οι συνάνθρωποί μας, από την Καινή και την Παλαιά Διαθήκη, όλοι μας παρακινούν να προσευχόμαστε για τους εχθρούς μας, εμείς όμως κάνουμε το αντίθετο και προσευχόμαστε για το κακό των εχθρών μας;

Μη, σας παρακαλώ, αδελφοί, μη το κάνετε αυτό. Γιατί, όσο περισσότερα είναι τα παραδείγματα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η τιμωρία, εάν δεν τα μιμηθούμε. Είναι σπουδαιότερο να προσεύχεται κανείς για τους εχθρούς του, παρά για τους φίλους του. Γιατί δεν σας ωφελεί τόσο το δεύτερο, όσο το πρώτο. «Γιατί, αν αγαπάτε εκείνους που σας αγαπούν, δεν κάνετε τίποτε το σπουδαίο», λέγει ο Χριστός: «Γιατί και οι τελώνες το ίδιο κάνουν» (Ματθ. 5, 46.). Επομένως, εάν προσευχηθούμε για τους φίλους μας, δεν γίναμε καθόλου καλύτεροι από τους ειδωλολάτρες και από τους τελώνες. Όταν όμως αγαπήσουμε τους εχθρούς μας, γίναμε, όσο είναι ανθρώπινα δυνατό, όμοιοι με τον Θεό, γιατί «ανατέλλει τον ήλιό Του σε πονηρούς και σ’ αγαθούς, και βρέχει στους δίκαιους και στους άδικους» (Ματθ. 5, 45.).

Ας γίνουμε, λοιπόν, όμοιοι με τον Πατέρα, γιατί λέγει: «Να γίνεστε όμοιοι με τον Πατέρα σας που βρίσκεται στους ουρανούς», για ν’ αξιωθούμε και τη βασιλεία των ουρανών, με τη Χάρη και τη φιλανθρωπία του Κυρίου και Θεού και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, στον Οποίο ανήκει η δόξα και η δύναμη στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ομιλία Α´
Πατερικές Εκδόσεις «Γρηγόριος ο Παλαμάς»

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube


Προσθέστε Σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις