Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Τα πάθη συνδέονται στενά μεταξύ τους…

Τα πάθη συνδέονται στενά μεταξύ τους…

Τα πάθη συνδέονται στενά μεταξύ τους...

Τα πάθη συνδέονται στενά μεταξύ τους…

Τα πάθη συνδέονται στενά μεταξύ τους. Είναι μία αλυσίδα. Το ένα προέρχεται από τι άλλο. Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακας πολλές φορές χρησιμοποιεί τους όρους μητέρες των παθών και θυγατέρες των παθών. Την υπερηφάνεια λ.χ. ακολουθεί πολλές φορές ή πορνεία και την οίηση ή πλάνη. Ό μικρόψυχος και δειλός άνθρωπος πάσχει από δύο πάθη: την φιλοσωματία και την ολιγοψυχία.

Η φιλοσωματία είναι σημείο της απιστίας, και ή ολιγοπιστία μητέρα της κολάσεως που γεννά την ακηδία. Πολλές φορές το ένα πάθος δίνει τόπο στο άλλο. Στην Κλίμακα του ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης αναφέρει το έξης: Είδα κάποιον μοναχό πού μέσα στην εκκλησία πολεμήθηκε από τον δαίμονα της ακηδίας πού τον έριξε στον ύπνο. Ξαφνικά βλέπω τον δαίμονα της κενοδοξίας να διώχνει τον δαίμονα της ακηδίας και να στέλνει τον μοναχό στο ψαλτήριο. Και ενώ πρώτα νύσταζε, τώρα ήταν καλλίφωνος. Και απόρησα και είπα: «Ποιος δαίμονας είναι δυνατότερος; Πολλές φορές ακόμη και η συναναστροφή με εμπαθή άνθρωπο μπορεί να μας οδήγηση στην εμπάθεια». Γι’ αυτό και τονίζουν οι Πατέρες; «Κρείσσον λέοντι συνοικείν η ανθρώπω υπερηφάνω». Υπερηφάνω μη συνοίκησης δια να μην αφαιρεθή από πάνω σου η ενέργεια του Αγίου Πνεύματος.

Η αλληλεγγύη μεταξύ των παθών είναι μεγάλη. Αλλά και ο αριθμός των παθών αρκετά μεγάλος. Ό όσιος Πέτρος ο Δαμασκηνός αναφέρει στην Φιλοκαλλία 275 περίπου πάθη.

Τα κυριώτερα όμως, οι ρίζες όλων των παθών είναι:

α) η φιληδονία
β) η φιλοδοξία
γ) η φιλαργυρία.

Συνοδεία Σπυρίδωνος Ιερομόναχου Νέα Σκήτη Αγ. Όρους
Βενεδίκτου Ιερομονάχου Αγιορείτου

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Τα πάθη συνδέονται στενά μεταξύ τους…»:

Στην αποτυχία και επιτυχία να ευχαριστούμε τον Θεό
Τι μας προφυλάσσει από τα πάθη;
Προσευχή για στεναχώρια
Τον Κύριον υμνείτε – Ύμνος (ΒΙΝΤΕΟ)
Η προστασία της ψυχής από την Παναγία πριν και Μετά τον Θάνατο

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο