Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Τελετή μνήμης για τον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Λαρίσης Πολύκαρπο Δαρδαίο

Τελετή μνήμης για τον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Λαρίσης Πολύκαρπο Δαρδαίο

Τελετή μνήμης για τον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Λαρίσης Πολύκαρπο Δαρδαίο

Τελετή μνήμης για τον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Λαρίσης Πολύκαρπο Δαρδαίο

Τέτοιες μέρες, διακόσια χρόνια πίσω, ένας ρασοφόρος άφηνε το κεφάλι του στις όχθες του Πηνειού κάτω από την εκκλησία που υπηρέτησε. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1821, ο Μαχμούτ Πασάς ή Δράμαλης έδινε την εντολή να αποκεφαλίσουν με τρία χτυπήματα τον Μητροπολίτη Λαρίσης Πολύκαρπο Δαρδαίο, ως ελάχιστο αντίποινο για τη στάση των Θεσσαλών στο Πήλιο και το Βελεστίνο. Του είχαν προτείνει, σύμφωνα με τον βιογράφο του ιεροδιάκονο Ιγνάτιο, να τον φυγαδεύσουν από το σημείο που τον είχαν φυλακίσει. Δε δέχτηκε, επειδή το οθωμανικό στρατοκρατικό σύστημα, όπως ίσχυε τότε, θα ξεσπούσε στον λαό της Λάρισας και της Θεσσαλίας. Πέθανε κάτω από τον Μητροπολιτικό Ναό που υπηρέτησε, για την πόλη που αγάπησε. Το γεγονός αυτό τον ανέδειξε στη συνείδηση των νεότερων γενεών σε Εθνομάρτυρα.

Η Ιερά Μητρόπολις Λαρίσης και Τυρνάβου σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών «Λάρισα η Πόλη μου», τίμησαν από κοινού για λογαριασμό της πόλης τα διακόσια χρόνια από το βίαιο μαρτύριό του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον της προτομής του Μητροπολίτου Λαρίσης Πολυκάρπου έξωθεν του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Αχιλλίου, ενώ ακολούθως όλοι μεταβήκαν μπροστά από την κοίτη του Πηνειού ποταμού, όπου και έγινε η αποκάλυψη της ειδικής αναμνηστικής επιτοίχιας επιγραφής προς τιμή του Εθνομάρτυρος.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Τελετή μνήμης για τον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Λαρίσης Πολύκαρπο Δαρδαίο»:

Επίσκεψη Αρχιερέων στην Ιερά Μονή Δουσίκου
Τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης
Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στην Αγία Ευφημία Νέας Χαλκηδόνος
Μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Σοφίας στην Άρτα

Ακολουθήστε μας:
youtube

Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο