Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Θυρανοίξια Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Λέρου

Θυρανοίξια Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Λέρου

Θυρανοίξια Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Λέρου

Θυρανοίξια Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Λέρου

Το εσπέρας της Κυριακής 6 Νοεμβρίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ.Παΐσιος, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου Φωκά, και των ιερέων π.Νικολάου Ταχλιαμπούρη, π.Γεωργίου Γαμπιέρη και π.Σεβαστιανού Καζηλιέρη, τέλεσε την Ακολουθία των Θυρανοιξίων και χοροστάτησε στον Εσπερινό του Ι. Ναού Αγίου Νεκταρίου Πλατάνου Λέρου.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου, παρεκκλήσιον του Ενοριακού Ιερού Ναού Θείας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Λέρου, λόγω του χρόνου, υπέστη φθορές εξωτερικώς και εσωτερικώς, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες συντηρήσεως και ανακαινίσεως του Ναού.

Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον προϊστάμενο του Ι. Ναού π.Νικόδημο Φωκά, πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου και Αρχιερατικό Επίτροπο Λέρου, την υπ’ αυτού εκκλησιαστική επιτροπή που επιμελούνται τα του Ναού του Αγίου Νεκταρίου, καθώς και όλους όσους βοήθησαν με κάθε τρόπο στην μεγάλη προσπάθεια της αποκαταστάσεως του Ναού.

Ο Εφημέριος του Ναού πρωτ. Νικόδημος Φωκάς, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, που παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες ταξίδεψε από την Κάλυμνο στη Λέρο, προκειμένου να τελέσει τα θυρανοίξια του Ναού, και αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες ανακαίνισης του Ναού, που ολοκληρώθηκαν με την χάρη του Αγίου Νεκταρίου. Ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσους εργάσθηκαν εθελοντικά, και όλους εκείνους που με τον δικό τους τρόπο συνέδραμαν στις εργασίες συντήρησης-ανακαίνισης του Ναού.

Την Ακολουθία των θυρανοιξίων και τον Εσπερινό παρηκολούθησε ο Δήμαρχος Μ.Κόλιας και αρκετοί πιστοί.

Στο Ιερό Αναλόγιο έψαλλαν κατανυκτικά ο π. Δαμασκηνός Παλαπουγιούκ και ο κ. Ισίδωρος Λιβανός.

Το πρωί της Δευτέρας, 7/11/2022, ο Μητροπολίτης, μετά τον Όρθρο και προ της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποίησε την τελετή πλύσεως και ενδύσεως της Αγίας Τραπέζης, ως και τον καθαγιασμό αντιμηνσίου και την ευλογία δια χρίσεως Αγίου Μύρου, ενώ κατά την τάξιν ο Μητροπολίτης εξηγούσε στο εκκλησίασμα την όλη τελετή και στο τέλος αφού άναψε την καινή κανδύλα επί της Αγίας Τραπέζης, έθεσε το «ευλογημένη» και άρχισε η Θεία Λειτουργία.

Στο τέλος ο Μητροπολίτης μας διένειμε στους πιστούς το αντίδωρο και αγιάσματα της τελετής της πλύσεως, κατά την τάξιν.

Και πάλιν συνεχάρη τους συντελεστές της ανακαίνισης του Ι. Ναού, τον πατέρα Νικόδημο, ευχαρίστησε τους καλλικέλαδους ιεραψάλτες, οι οποίοι με βυζαντινό ύφος έψαλλαν τον Όρθρο και την Θ.Λειτουργία ως και τους ψαλμούς της τελετής της πλύσεως, και τέλος ευχαρίστησε τον κ. Μάρκο Σπανό δια την βιντεοσκόπηση των Ιερών Ακολουθιών.

Στο Ιερό Αναλόγιο έψαλλαν ο π.Δαμασκηνός Παλαπουγιούκ, ο π. Σέργιος Γουρλάς, και οι κ.κ. Ισίδωρος Λιβανός και Γεώργιος Γουρλάς.

Την βιντεοσκόπηση των Ιερών Ακολουθιών πραγματοποίησε ο κ. Μάρκος Σπανός.

Τέλος, τόσο μετά τον εσπερινό όσο και μετά την Θ.Λειτουργία, στο αρχονταρίκι του Ναού, παρετέθη ο πατροπαράδοτος λέρικος καφές και διάφορα κεράσματα προς τιμήν του Μητροπολίτου, των ιερέων, των ιεροψαλτών και του εκκλησιάσματος.

Επιμέλεια-φωτογραφίες: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Θυρανοίξια Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Λέρου

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Θυρανοίξια Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Λέρου»:

Δοξολογία για την Εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας
Ενθρόνιση Ηγουμένου στην Ιερά Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ Σερίφου
Βεροίας Παντελεήμων: Ας μείνουμε σταθεροί όπως είναι οι Άγιοι Άγγελοι

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο