Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Διαφορα » Τι είναι ο Μέγας Κανόνας και πότε διαβάζεται;

Τι είναι ο Μέγας Κανόνας και πότε διαβάζεται;

Τι είναι ο Μέγας Κανόνας και πότε διαβάζεται;

Τι είναι ο Μέγας Κανόνας και πότε διαβάζεται;

Μέγας Κανόνας του Αγίου Ανδρέα Κρήτης

Σήμερα το πρωί τελέσθηκε η θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων και το απόγευμα μαζί με το Μικρό Απόδειπνο ψάλλεται ο Μέγας Κανών του Αγίου Ανδρέα Κρήτης.

Ο Μεγάλος Κανόνας είναι ο εκτενέστερος σε μήκος εκκλησιαστικός ύμνος της κατηγορίας των κανόνων. Η χρήση του κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής οφείλεται στο βαθύτατα αγιογραφικό, διδακτικό και θεολογικό περιεχόμενό του, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί προσκλητήριο για μετάνοια, συγχώρεση και ταπείνωση. Μέσα από τα τροπάρια του συγκεκριμένου ποιήματος υμνούνται όλα τα εξέχοντα πρόσωπα τόσο της Παλαιάς όσο και της Καινής Διαθήκης, οι βίοι και τα έργα των οποίων προσφέρονται ως παραδείγματα, είτε προς μίμηση, είτε προς αποφυγή.

Συγκινητικές είναι, μεταξύ άλλων, οι αναφορές του ποιητή στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία, το πρότυπο μετανοίας που τιμάται και κατά την Κυριακή που ακολουθεί.

«Ψυχή μου, ψυχή μου, ανάστα τι καθεύδεις, το τέλος εγγίζει και μέλλεις θορυβείσθαι. Ανάνηψον ουν, ίνα φείσηται σου Χριστός ο Θεός, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών». Αυτό το χαρακτηριστικό απόσπασμα του Μεγάλου Κανόνα, ας είναι οδηγός και προς τη δική μας μετάνοια, για να φθάσουμε με πνευματική νήψη και με εγρήγορση να προσκυνήσουμε τη μεγάλη εορτή του Πάσχα απαλλαγμένοι από τα στοιχεία που μας εμποδίζουν να μετέχουμε στο δείπνο της Βασιλείας του Θεού.

Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Βιβλιαράκι τσέπης για την παρακολούθηση του Μεγάλου Κανόνος το οποίο περιλαμβάνει και το Μικρό Απόδειπνο

Βρειτε το βιβλιο εδω

Σχετικά άρθρα με «Τι είναι ο Μέγας Κανόνας και πότε διαβάζεται;»:

Τι συμβολίζει η Πασχαλινή Λαμπάδα;
Συμμετοχή στις Ακολουθίες της Μεγάλης Σαρακοστής
Η Μεγάλη Σαρακοστή και η οικογένεια
Η ζωή στο σπίτι κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσθέστε Σχόλιο