Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Ο τρόπος της προσευχής μετράει

Ο τρόπος της προσευχής μετράει

Ο τρόπος της προσευχής μετράει

Ο τρόπος της προσευχής μετράει

Δεν εξετάζεται ο τόπος, αλλά ο τρόπος της προσευχής

Και αν είσαι έξω, κραύγαζε και λέγε «ελέησέ με», χωρίς να κινής τα χείλη, αλλά φωνάζοντας με την ψυχή σου διότι ο Θεός μας ακούει και όταν σιωπούμε. Δεν εξετάζεται ο τόπος αλλά ο τρόπος της προσευχής.

Ο Ιερεμίας βρισκόταν μέσα σε βόρβορο και προκάλεσε την προσοχή του Θεού, ο Δανιήλ ήταν μέσα σε λάκκο λιονταριών και κέρδισε την εύνοια του Θεού, ο ληστής σταυρώθηκε και δεν τον εμπόδισε ο σταυρός, αλλά του άνοιξε τον παράδεισο, ο Ιώβ ήταν στην κοπριά και έκανε σπλαχνικό τον Θεό, ο Ιωνάς βρισκόταν στην κοιλιά του κήτους και τον άκουσε ο Θεός. Και αν είσαι σε λουτρό, να προσεύχεσαι, και αν είσαι σε δρόμο, και αν είσαι στο κρεββάτι, όπου και αν βρίσκεσαι, να προσεύχεσαι.

Είσαι ναός του Θεού, να μη ζητάς τόπο διάθεση μόνο χρειάζεται. Και αν παρουσιαστής σε δικαστή, να προσεύχεσαι όταν οργίζεται ο δικαστής, να προσεύχεσαι. Η θάλασσα ήταν μπροστά, οι Αιγύπτιοι πίσω, ο Μωυσής στη μέση η στενότητα του χώρου ήταν μεγάλη, αλλά μεγάλο ήταν το πλάτος της προσευχής. Πίσω τους κατεδίωκαν οι Αιγύπτιοι, μπροστά ήταν η θάλασσα, στη μέση η προσευχή και τίποτε δεν έλεγε ο Μωυσής και του λέγει ο Θεός «Γιατί φωνάζεις σε μένα;» (Εξ. 14,1). Το στόμα βέβαια δε μιλούσε, η ψυχή όμως φώναζε.

Και συ λοιπόν, αγαπητέ, όταν παρουσιασθής σε δικαστή που οργίζεται πάρα πολύ, που τυραννάει, που απειλεί με τις πιο μεγάλες απειλές και σε άλλους δημίους που κάνουν το ίδιο, προσευχήσου στο Θεό και προσευχόμενος τα κύματα ηρεμούν. Ο δικαστής είναι εναντίον σου; Εσύ να καταφεύγης στον Θεό. Ο άρχοντας είναι κοντά σου; Εσύ κάλεσε τον Κύριο. Μήπως είναι άνθρωπος για να πας σε κάποιον τόπο; Ο Θεός είναι πάντοτε κοντά. Αν θέλης να παρακαλέσης κάποιον άνθρωπο, ερωτάς τι κάνει, κοιμάται, ασχολείται και αν έχη υπηρεσία, δε σου απαντάει. Στο Θεό όμως δε συμβαίνουν τίποτε από αυτά. Όπου και αν πας και Τον καλέσης, ακούει ούτε ασχολία, ούτε μεσίτης, ούτε υπηρέτης εμποδίζει.

Πες, «ελέησέ με» και αμέσως ο Θεός έρχεται κοντά σου διότι λέγει «Ενώ εσύ μιλάς, θα πω, Να, εγώ είμαι παρών» (Ησ. 58,9) . Πω, πω, λόγος γεμάτος από καλωσύνη! Δεν περιμένει να τελειώσης την προσευχή σου, και παίρνεις τη χορήγηση.

Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Ο τρόπος της προσευχής μετράει»:

Μένει μόνο η προσευχή και η αγάπη
Τίποτε δεν είναι πάνω από τον Κύριό μας – Αγίου Πορφυρίου
Προσευχή στην Παναγία Υπέρφωτη Μαρία
Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης: Η νοερά προσευχή!
Ελέησε με Κύριε και φώτισε με…

Ακολουθήστε μας:
googleplus


1 σχόλιο

  • Κάθε φορά που διαβάζω από τον άγιο Ιωάννη τον χρυσοστομο γαληνεύεται η ψυχή μου και καθε φορά που λέω ο συγγραφέας είναι φωτισμένος βγαίνει κείμενο του Αγίου Ιωάννη του χρυσοστομου

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις