Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 12 Απριλίου: Κυριακή των Βαΐων

12 Απριλίου: Κυριακή των Βαΐων

Live τώρα: Εσπερινός Κυριακής των Βαΐων στη Μονή Παναγίας Δοβρά 12 Απριλίου: Κυριακή των Βαΐων Η Βαϊοφόρος είσοδος του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα

12 Απριλίου: Κυριακή των Βαΐων

Η Κυριακή Βαΐων εορτάζεται 7 μέρες πριν από το Άγιο Πάσχα

Η Κυριακή των Βαΐων

Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Τότε, ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους Μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Και κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη.

Ο δε λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλον όνου». Πορεύεται και οι Ισραηλίτες τον υποδέχονται με τιμές ως Βασιλιά. Εκείνος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τιμές, δεν περιορίζεται στο πανηγύρι, στην πρόσκαιρη δόξα, αλλά προχωρεί στο σταυρό και την Ανάσταση.

Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.

Η Εκκλησία καλεί τους πιστούς την Κυριακή των Βαΐων να γιορτάσουν καταλύοντας την νηστεία και επιτρέποντας να φάνε ψάρια. Όλες οι εκκλησίες την Κυριακή των Βαΐων στολίζονται με Βάϊα από φοίνικες. Επειδή όμως στην Ελλάδα οι φοίνικες δεν βρίσκονται εύκολα, για τον στολισμό χρησιμοποιούνται κλαδιά δάφνης.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’. Κυριακή των Βαΐων

Συνταφέντες σοι διὰ τοῦ Βαπτίσματος, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, τῆς ἀθανάτου ζωῆς ἠξιώθημεν τῇ Ἀναστάσει σου, καὶ ἀνυμνοῦντες κράζομεν· Ὠσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος, ἐν ὀνόματι Κυρίου.

Μοναδικές Πασχαλινές Λαμπάδες και κεριά Αγίου Όρους:

Αγιορειτικες Πασχαλινες Λαμπαδες εδω

Σχετικά άρθρα με «12 Απριλίου: Κυριακή των Βαΐων»:

Εορτή Οσίου Βασιλείου του Ομολογητού Επισκόπου Παρίου
Ευαγγέλιο Κυριακής των Βαΐων 12-4-2020
Απόστολος Κυριακής των Βαΐων 12-4-2020
Live τώρα: Εσπερινός Κυριακής των Βαΐων στη Μονή Παναγίας Δοβρά
Ανάσταση του Χριστού στην εγκλείστρα της ψυχής μας

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο