Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » 220.000 € στα Μοναστήρια Μεγαλόχαρης και Μεσοπύργου Άρτας

220.000 € στα Μοναστήρια Μεγαλόχαρης και Μεσοπύργου Άρτας

220.000 € στα Μοναστήρια Μεγαλόχαρης και Μεσοπύργου Άρτας

220.000 € στα Μοναστήρια Μεγαλόχαρης και Μεσοπύργου Άρτας στην Κοιλάδα του Αχελώου.

Μετά από αίτημα κατοίκων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ενέκρινε χρηματοδότηση με ποσό 220.000,00 € για τα Μοναστήρια της Μεγαλόχαρης και του Μεσοπύργου Άρτας στην Κοιλάδα του Αχελώου.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, κάτοικοι των περιοχών με ανακοίνωσή τους, ευχαριστούν θερμά πρωτίστως τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη για το ενδιαφέρον του και τη στήριξη για τα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής τους καθώς επίσης τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά και την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου.

Όσον αφορά στο Ναό Γενεσίου Θεοτόκου στη Μεγαλόχαρη:

Έργο: Συντήρηση αποκατάσταση πολιτιστικών Μνημείων Ηπείρου.

Υποέργο: «Εργασίες αποκατάστασης, στερέωσης και συντήρηση των τοιχογραφιών Ναού Γενεσίου Θεοτόκου Μεγαλόχαρης Άρτας»

Ποσό χρηματοδότησης: 100.000,00€

Όσον αφορά στο Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μεσόπυργο:

Έργο: Συντήρηση αποκατάσταση πολιτιστικών Μνημείων Ηπείρου.

Υποέργο: «Εργασίες αποκατάστασης, στερέωσης, ανάδειξης και συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών του Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Μεσόπυργο Άρτας»

Ποσό χρηματοδότησης: 120.000,00€

Θυμίζουμε ότι αρχές Αυγούστου, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας μετέβη στο ναό Γενεσίου της Θεοτόκου, στη Μεγαλόχαρη, μετά πάλι από αίτημα κατοίκων της περιοχής, προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία για τη σύνταξη μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του ναού, καθώς και μελέτης συντήρησης των τοιχογραφιών.

Συγκεκριμένα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της καμάρας ήρθαν στο φως σκηνές από τον βίο του Αγίου Ευσταθίου.

Πρόκειται για μία σχετικά σπάνια απεικόνιση του αγίου, η οποία, σύμφωνα με τις γνώσεις μας μέχρι σήμερα, δεν έχει εντοπιστεί σε άλλο μεταβυζαντινό μνημείο της Άρτας και είναι σπάνια σε μεταβυζαντινές τοιχογραφίες της Ηπείρου.

Καθώς οι τοιχογραφίες σήμερα είναι πολύ μαυρισμένες, δεν μπορεί να γίνει ασφαλέστερη χρονολόγησή τους και δεν αντλούνται πληροφορίες σχετικά με το καλλιτεχνικό ρεύμα που ακολουθεί ο ζωγράφος, αλλά και τα εικονογραφικά πρότυπα.

Τέλος όπως επισημαίνουν κάτοικοι της περιοχής η αποδεδειγμένη ευαισθησία της Περιφέρειας Ηπείρου και προσωπικά του κ. Καχριμάνη για τα ιστορικά μνημεία της Κοιλάδας του Αχελώου γίνονται πράξη και όχι μόνο υποσχέσεις. Ιδιαίτερα για το μοναστήρι της Μεγαλόχαρης που υπήρξε το λίκνο των Ραδοβιζινών επαναστάσεων του 1854 και του 1868 πρέπει να αναδειχθεί και να προστατευθεί. Κατά το παρελθόν κανένας δεν έδειξε ανάλογο ενδιαφέρον για αυτά με αποτέλεσμα να ερημώνουν και να καταστρέφονται από το χρόνο. Είναι ευκαιρία όλα αυτά τα αξιόλογα αλλά άγνωστα θρησκευτικά μνημεία συμπεριλαμβανομένης της Ι.Μονής Σέλτσου και της Ι.Μονής Σκουλικαριάς να συνδεθούν σε μία ενιαία πολιτιστική διαδρομή επισκέψιμη για θρησκευτικό τουρισμό. Αξίζουν δε θερμά συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Ηπείρου, την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και την Εφορία Αρχαιοτήτων Άρτας για τις παραπάνω ενέργειές τους. Είναι μια καλή αρχή με ευνοικές προοπτικές για τα πολιτιστικά μνημεία της Περιοχής της κοιλάδας του Αχελώου.

Πηγή: acheloostv.gr

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Σχετικά άρθρα με «220.000 € στα Μοναστήρια Μεγαλόχαρης και Μεσοπύργου Άρτας»:

Πανήγυρις Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Αετοχωρίου
Αγρυπνία Αγίας Νεομάρτυρος Ακυλίνης στην Ι.Μ. Θηβών
Ακολουθία επί διασαλεύσει Αγίας Τραπέζης στο Γέρμα Καστοριάς (ΦΩΤΟ)
Μνημόσυνο Αρχιμανδρίτου Θεοδοσίου Μανόλη

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο