Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 31 Μαρτίου: Άγιος Υπάτιος επίσκοπος Γαγγρών

31 Μαρτίου: Άγιος Υπάτιος επίσκοπος Γαγγρών

31 Μαρτίου: Άγιος Υπάτιος επίσκοπος Γαγγρών

31 Μαρτίου: Άγιος Υπάτιος επίσκοπος Γαγγρών

Η Εορτή Αγίου Υπατίoυ Επισκόπου Γαγγρών είναι 31 Μαρτίου

Ο Άγιος Υπάτιος επίσκοπος Γαγγρών ήταν μορφή από εκείνες που δόξασαν την Εκκλησία στους πρώτους αιώνες της και αγωνίσθηκαν για το θρίαμβο του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Ήταν επίσκοπος Γαγγρών στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου και συμμετείχε στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια (325 μ.Χ.), κατά της πλάνης του Αρείου.

Στο ποιμαντικό του έργο, εξακολούθησε να διδάσκει και να καθοδηγεί το ποίμνιο του, αλλά κυρίως αντιμαχόταν τις αιρέσεις, και ιδιαίτερα την αίρεση των Ναυτιανών. Η επιτυχία με την οποία καταπολεμούσε τους Ναυτιανούς, ξεσήκωσε τα άγρια πάθη τους και ζητούσαν την εξόντωση του. Έτσι, το έτος 326 μ.Χ. πλήρωσαν κάποιους ειδωλολάτρες, οι οποίοι σε κρημνώδη περιοχή επιτέθηκαν κατά του Αγίου με ξύλα και πέτρες και τον άφησαν μισοπεθαμένο. Πριν ξεψυχήσει, μία εκ των φανατικών αιρετικών γυναικών τον θανάτωσε διά λίθου.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε. Αγίου Υπατίου Επισκόπου Γαγγρών

Ὁσίως ἱέρευσας, τῷ ἐπὶ πάντων Θεῶ, καὶ πρόεδρος ἔνθεος, τῆς Ἐκκλησίας Γαγγρῶν, ἐδείχθης Ὑπάτιε, Ὅθεν θαυματουργίαις, διαλάμπων ποικίλαις, σύνθρονον τῷ Τεκόντι, τὸν Υἷον ὠμολώγεις, δι’ ὃν καὶ χαίρων ἤθλησας, Ἱερομάρτυς ἔνδοξε.

Πασχαλινές λαμπάδες είναι από αγνό μελισσοκέρι

Βρειτε τις εδω

Σχετικά άρθρα με «31 Μαρτίου: Άγιος Υπάτιος επίσκοπος Γαγγρών»:

30 Μαρτίου: Άγιος Ιωάννης συγγραφέας της Κλίμακος
Εορτή Συνάξεως Ιεράς Εικόνος Παναγίας Εγκυμονούσης στη Νέα Ιωνία
Η Β’ Στάση των Χαιρετισμών στην Άρτα

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο