Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 7 Δεκεμβρίου: Άγιος Αμβρόσιος επίσκοπος Μεδιολάνων

7 Δεκεμβρίου: Άγιος Αμβρόσιος επίσκοπος Μεδιολάνων

7 Δεκεμβρίου: Άγιος Αμβρόσιος επίσκοπος Μεδιολάνων

7 Δεκεμβρίου: Άγιος Αμβρόσιος επίσκοπος Μεδιολάνων

Η Εορτή Αγίου Αμβροσίου Επισκόπου Μεδιολάνων είναι 7 Δεκεμβρίου

Ο Άγιος Αμβρόσιος επίσκοπος Μεδιολάνων ήταν διακεκριμένος Ρωμαίος πολίτης και γεννήθηκε το 340 μ.Χ. Σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία και νομικά. Στα Μεδιόλανα ασχολήθηκε με το επάγγελμα του δικαστή. Φύλασσε με λόγια και έργα την αλήθεια και απέδιδε αντικειμενικά τη δικαιοσύνη , αν και δεν είχε βαπτισθεί ακόμα χριστιανός. Όσον αφορά σ’ αυτό όμως, απαντά ο θεόπνευστος λόγος της Αγίας Γραφής: «Ἀλλ᾿ ἐν παντὶ ἔθνει ὁ φοβούμενος αὐτὸν καὶ ἐργαζόμενος δικαιοσύνην δεκτὸς αὐτῷ ἐστι» (Πράξεις, ι’ 35). Δηλαδή, σε κάθε έθνος, όποιος σέβεται το Θεό και πολιτεύεται στη ζωή του με δικαιοσύνη, είναι δεκτός απ’ Αυτόν και είναι δυνατόν να αρέσει σ’ Αυτόν.

Και πράγματι, ο Αμβρόσιος με τη ζωή του άρεσε στο Θεό. Γι’ αυτό και τον αξίωσε να βαπτισθεί χριστιανός, να γίνει έπειτα αναγνώστης, και αφού μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα πέρασε όλους τους εκκλησιαστικούς βαθμούς, μετά από απόφαση του βασιλιά Ουαλεντιανού του Α’, χειροτονήθηκε επίσκοπος Μεδιολάνων.

Σαν επίσκοπος, ο Αμβρόσιος ποίμανε άριστα το ποίμνιό του, αγωνίστηκε κατά των αιρέσεων, αλλά και το βασιλιά Θεοδόσιο δεν επέτρεψε να εισέλθει στο ναό, παρά μόνο όταν μετάνιωσε ειλικρινά για τους φόνους που έκανε στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης. Ο Αμβρόσιος κοιμήθηκε ειρηνικά το έτος 397 μ.Χ., σε ηλικία 57 χρονών.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε. Γιορτή Αγίου Αμβροσίου Επισκόπου Μεδιολάνων

Ὡς θεῖος διδάσκαλος καὶ ἱεράρχης σοφός, δογμάτων ἀκρίβειαν μυσταγωγεῖς τοὺς πιστούς, Ἀμβρόσιε ὅσιε· λύεις αἱρετιζόντων τὴν ἀχλὺν τοῖς σοῖς λόγοις· φαίνεις τῆς εὐσεβείας τὴν θεόσδοτον χάριν· ἐν ᾗ τούς σὲ γεραίροντας συντήρει ἀπήμονας.

Ημερολόγια 2024 εκκλησιαστικά, μηνιαία, εβδομαδιαία και καθημερινά

Ημερολογια 2024 εδω

Σχετικά άρθρα με «7 Δεκεμβρίου: Άγιος Αμβρόσιος επίσκοπος Μεδιολάνων»:

7 Δεκεμβρίου: Όσιος Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης ο Υμνογράφος
Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Νικολάου στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης
Λαμπρός ο εορτασμός του Πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου
Φθιώτιδος Συμεών: Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο ορισμός της κανονικότητας

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο