Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Γεροντες » Αγιος Παισιος » Τι είναι ευλάβεια; Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου

Τι είναι ευλάβεια; Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου

Άγιος Παΐσιος: Ο δίκαιος ανταμείβεται Τι είναι ευλάβεια

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Τι είναι ευλάβεια;

– Γέροντα, τι είναι ευλάβεια;

– Ευλάβεια είναι ο φόβος του Θεού, η συστολή, η πνευματική ευαισθησία. Ο ευλαβής μπορεί να σφίγγεται, αλλά αυτό το σφίξιμο στάζει μέλι στην καρδιά του· δεν του κάνει μαρτυρική την ζωή, αλλά τον ευχαριστεί. Οι κινήσεις του είναι λεπτές, προσεγμένες. Αισθάνεται έντονα τη παρουσία του Θεού, των Αγγέλων, των Αγίων. Νιώθει δίπλα του τον Φύλακα Άγγελο να τον παρακολουθεί. Έχει συνέχεια στον νου του ότι το σώμα του είναι Ναός του Αγίου Πνεύματος (Α´ Κορ. 3,16 και 6,19) και ζει απλά, αγνά και αγιασμένα. Παντού συμπεριφέρεται με προσοχή και συστολή και νιώθει ζωντανά όλα τα ιερά.

Προσέχει λ.χ. να μην είναι πίσω από την πλάτη του οι εικόνες. Δεν βάζει εκεί που κάθεται, στον καναπέ ή στην καρέκλα, το Ευαγγέλιο ή ένα πνευματικό βιβλίο κ.λ.π. Αν δει μια εικόνα, σκιρτά η καρδιά του, βουρκώνουν τα μάτια του. Αλλά και μόνον το όνομα του Χριστού να δει κάπου γραμμένο, το ασπάζεται και αυτό με ευλάβεια και γλυκαίνεται εσωτερικά η ψυχή του. Ακόμη και ένα κομματάκι από εφημερίδα αν βρει κάτω πεταμένο που να γράφει λ.χ. το όνομα του Χριστού ή μόνον «Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος», σκύβει, το μαζεύει, το ασπάζεται με ευλάβεια και στενοχωριέται που ήταν πεταμένο.

– Γέροντα , άλλο είναι η ευσέβεια και άλλο η ευλάβεια;

– Η ευσέβεια* είναι κολώνια, ενώ η ευλάβεια είναι θυμίαμα. Η ευλάβεια είναι η μεγαλύτερη αρετή για μένα, γιατί ο ευλαβής προσελκύει την Χάρη του Θεού, γίνεται δέκτης της Χάριτος, και φυσιολογικά παραμένει η Χάρις του Θεού μαζί του. Τον προδίδει μετά η θεία Χάρις, και όλοι τον ευλαβούνται, τον συμπαθούν, ενώ τον αναιδή τον απεχθάνονται μικροί – μεγάλοι.

Εσείς οι γυναίκες πρέπει να έχετε περισσότερη ευλάβεια από τους άνδρες. Η γυναίκα από την φύση της επιβάλλεται να έχει ευλάβεια. Οι άνδρες, όταν δεν έχουν ευλάβεια, έχουν απλώς μια αδιαφορία. Οι γυναίκες όμως άμα χάσουν την ευλάβεια, κάνουν χονδρά πράγματα. Μου έλεγε ένας : «Όταν πήγα προσκύνημα με την γυναίκα μου στους Αγίους Τόπους, πήγα και στον Ιορδάνη να βαπτιστώ, και αυτή καθόταν και έπλενε τα πόδια της! “Βρε, τι κάνεις αυτού; της είπα, για να πλύνεις τα πόδια σου ήρθες στον Ιορδάνη ποταμό;”. Νευρίασα, την έβρισα!». Εκείνη φαίνεται ήταν τελείως αδιάφορη, δεν καταλάβαινε, ενώ αυτός ο καημένος είχε πολλή ευλάβεια.

*Με το όρο ευσέβεια ο Γέροντας αναφέρεται στην τήρηση εξωτερικών τύπων ευλάβειας, οι οποίοι δεν έχουν αντίκρισμα εσωτερικά.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα:
Ο Άγιος Παΐσιος για την Παναγία
Άγιος Παΐσιος: Η αγάπη καταργεί τις αποστάσεις
Άγιος Παΐσιος: Η αδικία είναι μεγάλη αμαρτία
Άγιος Παΐσιος: Γιατί ο Θεός επιτρέπει στον διάβολο να μας πειράζει;
Άγιος Παΐσιος: Η αληθινή αγάπη πληροφορεί τους νέους
Άγιος Παΐσιος: Όλη η βάση είναι ο θείος φωτισμός
Άγιος Παΐσιος: Η αδικία μαζεύει οργή Θεού
Άγιος Παΐσιος: Ο πιστός Χριστιανός & καλός Οικογενειάρχης

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο