Η Ανάμνηση του εν τω ουρανώ φανέντος σημείου του Τιμίου Σταυρού επί Κωνσταντίου εορτάζεται 7 Μαΐου
Η πρώτη εμφάνιση του Τιμίου Σταυρού έγινε στο Μεγάλο Κωνσταντίνο, με το θριαμβευτικό έμβλημα της νίκης: «ἐν τούτῳ νίκα». Εδώ έχουμε μια άλλη εμφάνιση, που έγινε στην Ιερουσαλήμ, περίπου το 346 μ.Χ. Τότε αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων ήταν ο Κύριλλος και βασιλιάς ο Κωνσταντίνος, γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Η εμφάνιση αυτή έγινε στις 7 Μαΐου, κατά μια των ημερών της Πεντηκοστής. Ήταν η ώρα (βυζαντινή) τρίτη, όταν ξαφνικά στον ουρανό φάνηκε ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός, σχηματισμένος από εκθαμβωτικό φως, πάνω από το Γολγοθά, μέχρι και το όρος των Ελαίων.
Το υπερφυσικό αυτό θέαμα προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό και συγκίνηση σε όλους τους ευρισκόμενους στην Ιερουσαλήμ. Νέοι και γέροι, γυναίκες και παιδιά, όλοι μαζί, έτρεξαν στην εκκλησία και με πολλή χαρά και θερμή κατάνυξη ευχαρίστησαν και δόξασαν το Θεό, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, που αγίασε το ξύλο του σταυρού και κατέστησε το σημείο αυτού ισχυρότατο όπλο των αγωνιζόμενων χριστιανών κατά του διαβόλου.
Κοντάκιον Ἦχος πλ. δ’. Ανάμνηση του εν τω ουρανώ φανέντος σημείου του Τιμίου Σταυρού
Ὦ τρισμακάριστε Σταυρὲ καὶ Πανσεβάσμιε, σὲ ἀνυμνῶν καὶ προσκυνῶν νῦν ἁγιάζομαι, ἐν ᾧ Χριστὸς ἀνυψούμενος κόσμον ἔσωσεν, ἀλλὰ πρόφθασον καὶ σῶσον τῇ δυνάμει σου, καὶ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον, ἵνα κράζω σοι· Χαῖρε Ξύλον μακάριον.
Χειροποίητα Εργόχειρα από το Άγιο Όρος και τα Μοναστήρια μας
Ολα τα Αγιορειτικα εργοχειρα εδω
Σχετικά άρθρα με «7 Μαΐου: Ανάμνηση του εν τω ουρανώ φανέντος σημείου του Τιμίου Σταυρού»:
Εκοιμήθη η Καθηγουμένη της Μονής Παναγίας Αμιρούς Γερόντισσα Μαριάμ
Η Νέα Μάδυτος τίμησε τον Άγιο Ευθύμιο Επίσκοπο Μαδύτου
Νέας Ιωνίας Γαβριήλ: Όποιος πιστεύει θα έρθει να μεταλάβει (ΗΧΗΤΙΚΟ)
Επιστολή Μητροπολίτου Κερκύρας στη λοιμωξιολόγο Ελένη Γιαμαρέλλου
Εορτή Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας
Εορτή Οσίου Σεραφείμ που ασκήτευσε στο όρος Δομπού Λεβαδείας
Προσθέστε Σχόλιο