Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 8 Νοεμβρίου: Σύναξη Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ

8 Νοεμβρίου: Σύναξη Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ

Πανήγυρις Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Λαρίσης Αγρυπνία Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Τρίκαλα Αγρυπνία Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Παλλήνη 8 Νοεμβρίου: Σύναξη Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ

Η Σύναξη Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων εορτάζεται 8 Νοεμβρίου

Άγιοι που εορτάζουν σήμερα: Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ και λοιπές Ασώματες και Ουράνιες Δυνάμεις

Κατά την Άγια Γραφή οι άγγελοι στέλνονται από το Θεό με μορφή ορατή (οι άγγελοι είναι αόρατα αγαθά πνεύματα κοντά στο, Θεό) σε σπουδαίες ιστορικές περιστάσεις, που πρόκειται να εκδηλωθεί ή να εκτελεσθεί κάποια μεγάλη θεία θέληση.

Τη σχέση, τώρα, που έχουν οι άγγελοι με το Θεό και τους ανθρώπους, καθώς και την αποστολή τους, βλέπουμε επίσης μέσα στην Αγία Γραφή. Και ιδιαίτερα, στους Ψαλμούς 33, στίχ. 8 και 90, στίχ. 10-12, στη δε Καινή Διαθήκη, Ματθ. ιη’ στίχ. 10, καθώς επίσης και στην προς Εβραίους επιστολή, κεφ. α’ στίχ. 14, όπου ο συγγραφέας αναφωνεί: «οὐχὶ πάντες εἰσὶ λειτουργικὰ πνεύματα εἰς διακονίαν ἀποστελλόμενα διὰ τοὺς μέλλοντας κληρονομεῖν σωτηρίαν;». Δηλαδή, δεν είναι όλοι οι άγγελοι πνεύματα υπηρετικά, τα οποία ενεργούν όχι από δική τους πρωτοβουλία, αλλά αποστέλλονται από το Θεό για να υπηρετήσουν εκείνους που μέλλουν να κληρονομήσουν την αιώνια ζωή;

Επικεφαλής των αγγελικών δυνάμεων είναι οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Τον Μιχαήλ συναντάμε στην Παλαιά Διαθήκη. π.χ. όταν ο Αβραάμ μέλλει να θυσιάσει τον Ισαάκ, στον Ιησού του Ναυή, στον Ηλία, στον Λώτ, για να τον σώσει όταν ο Θεός αποφάσισε να καταστρέψει τα Γόμορα, στον Πατριάρχη Ιακώβ, στον μάντη Βαρλαάμ και άλλου. Επίσης ο Μιχαήλ, ήταν αυτός που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο. Τον Γαβριήλ συναντάμε στην Καινή Διαθήκη, όπως στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και άλλου. Στην μνήμη, λοιπόν, των αποστολών και του έργου πού επιτελούν οι άγγελοι, η Εκκλησία μας όρισε τη γιορτή της 8ης Νοεμβρίου.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’. Σύναξη Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ

Τῶν οὐρανίωv στρατιῶν Ἀρχιστράτηγοι, δυσωποῦμεv ὑμᾶς ἡμεῖς οἱ ἀνάξιοι, ἵvα ταῖς ὑμῶv δεήσεσι, τειχίσητε ἡμᾶς, σκέπῃ τῶν πτερύγωv, τῆς ἀΰλου ὑμῶν δόξης, φρουροῦvτες ἡμᾶς προσπίπτοντας, ἐκτεvῶς καὶ βοῶντας· Ἐκ τῶν κινδύνων λυτρώσασθε ἡμᾶς, ὡς Ταξιάρχαι τῶν ἄνω Δυνάμεων.

Μοναδικές Εικόνες Αρχαγγέλων

Βρειτε εικονες των Αρχαγγελων εδω

Σχετικά άρθρα με «8 Νοεμβρίου: Σύναξη Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ»:

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου η Εξόδιος Ακολουθία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου
Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος
7 Νοεμβρίου: Άγιοι Τριάντα τρεις Μάρτυρες «οι εν Μελιτινή»
Αγρυπνία Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Παλλήνη
Πανήγυρη Αγίου Νεκταρίου στη Λάρισα

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

1 σχόλιο

 • ΤΡΙΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

  ΕΥΧΟΜΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ!!! ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΔΗΛΑΔΗ

  ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ (ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ)

  ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

  Η ΓΡΗΓΟΡΟΥΣΑ!!!ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

  ΑΜΗΝ