Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Αγία Παρασκευή Χαλκίδας: Υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση του Ναού

Αγία Παρασκευή Χαλκίδας: Υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση του Ναού

Αγία Παρασκευή Χαλκίδας: Υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση του Ναού

Αγία Παρασκευή Χαλκίδας: Υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση του Ναού

Άνοιξε ο δρόμος για την αποκατάσταση της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος, με την Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, που συνυπέγραψαν τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

Ο Ι. Ναός της Αγίας Παρασκευής κηρύχθηκε το 1921 ως «προέχον βυζαντινό μνημείο» και αποτελεί σύμβολο της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και η παρέμβαση κρίνεται σκόπιμη, δεδομένου ότι το μνημείο βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμορροπίας.

Το έργο: Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας, με προϋπολογισμό 4.700.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, θα υλοποιηθεί με επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Μενδώνη δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό, προκειμένου να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του Ναού Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος. Ένα έργο σημαντικό σε ένα μνημείο εξέχουσας σημασίας, την Αγία Παρασκευή. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ασχολούνται αρκετά χρόνια προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες και τις σύγχρονες επεμβάσεις καθώς και την αρχική μορφή στο μνημείο. Η Αγία Παρασκευή δεσπόζει όχι μόνο στο χώρο στην πόλη της Χαλκίδας, αλλά και στην καρδιά των κατοίκων της. Μία χρόνια εκκρεμότητα αποκαθίσταται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από την Προγραμματική Σύμβαση, χάρη στη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Με την ευθύνη των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού ένα σημαντικό έργο μπαίνει στην τελική του ευθεία».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φ. Σπανός δήλωσε: «Ο Ιερός Ναός της Αγ. Παρασκευής εκτός από έδρα της πολιούχου της Χαλκίδας είναι το σημαντικότερο σωζόμενο μεσαιωνικό μνημείο της πόλης και ένα από τα πλέον εξέχοντα στην Ελλάδα. Αναλάβαμε ευθύνη έναντι της πολυδιάστατης αξίας της Αγίας Παρασκευής, και έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, προσβλέπουμε πλέον στην άρτια και ταχεία υλοποίηση του έργου».

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος και πολύ χαρούμενος, γιατί σήμερα υπογράψαμε την Προγραμματική Σύμβαση για τον Ιερό Ναό της Πολιούχου μας, της Αγίας Παρασκευής της Χαλκίδος, για αυτό το ιστορικό και ιερό μνημείο που τόσο πολύ αγαπάει ολόκληρη η περιοχή. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην κυρία Μενδώνη, η οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολύ μεγάλη αγάπη και ήρθε προσωπικά αρκετές φορές για να δει τα πράγματα από κοντά. Σήμερα μας έδωσε αυτή τη μεγάλη χαρά. Όπως, επίσης, την ευγνωμοσύνη μου θέλω να εκφράσω στον Περιφερειάρχη μας, τον κ. Φάνη Σπανό, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έθεσε προτεραιότητα στο έργο της Αγίας Παρασκευής. Μάλιστα προθυμοποιήθηκε με όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο, να χρηματοδοτήσει το έργο αυτό. Μαζί και με τον Αντιπεριφερειάρχη, τον κ. Γεώργιο Κελαϊδίτη, έχουμε ένα πολύ μεγάλο, χαρούμενο μήνυμα, για να το μεταφέρουμε στον λαό της Χαλκίδος. Πιστεύω ότι η Αγία Παρασκευή, ευχαριστημένη, γιατί επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια αγώνων, θα δει το σπίτι της που είναι και σπίτι όλων μας να ανακαινίζεται, θα πρεσβεύσει ώστε να απαλλαγούμε και από αυτόν τον πανδημικό πειρασμό. Θέλω να την παρακαλέσω ιδιαιτέρως, να προστατεύει την Υπουργό μας, η οποία είναι τόσο ευαίσθητη για όλα τα έργα της πατρίδος μας και τόσο πολύτιμη για αυτό το έργο, το οποίο προσφέρει».

Το απόγευμα της ίδια ημέρα, σε κλίμα χαράς και συγκινήσεως τελέσθηκε στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής ιερά αγρυπνία για την Υπαπαντή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, όπου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης. Μάλιστα, φθάνοντας στον Ι. Ναό επέδωσε, ως ανάθημα ευλαβείας προς την Αγία Παρασκευή, αντίγραφο της υπογραφείσας Σύμβασης.

Στην αγρυπνία συλλειτούργασαν με τον Σεβασμιώτατο, οι Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτης-προϊστάμενος της Ενορίας και Μεθόδιος Φουντούλης-Εφημέριος του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης και ο Διάκ. Νικόλαος Πριμηκύριος, ενώ το σύνολο των ακολουθιών αναμεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος 97, 7fm και από το διαδικτυακό κανάλι της Ενορίας.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Αγία Παρασκευή Χαλκίδας: Υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση του Ναού»:

Πέτρας Γεράσιμος: Ο αξιάγαστος Κύριος διδάσκει στο ανθρώπινο γένος την δικαιοσύνη και τη θεοσέβεια
Χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου στη Μητρόπολη Κερκύρας
Η Εορτή του Αγίου Ευθυμίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Η Εορτή της Ιεράς Μονής Αγίου Συμεών Μεσολογγίου (ΦΩΤΟ)
Η Εορτή της Υπαπαντής στη Μονή Αναλήψεως (Σίψα)

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο