Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Λαρίσης Ιερώνυμος: Άγια Θεοφάνεια αφορμή γνωριμίας με τον Θεό

Λαρίσης Ιερώνυμος: Άγια Θεοφάνεια αφορμή γνωριμίας με τον Θεό

Λαρίσης Ιερώνυμος: Άγια Θεοφάνεια αφορμή γνωριμίας με τον Θεό

Λαρίσης Ιερώνυμος: Άγια Θεοφάνεια αφορμή γνωριμίας με τον Θεό

Λάρισα, Θεοφάνεια 2019
ΜΗΝΥΜΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ
Προς
Τον Ιερό Κλήρο και τον Ευσεβή Λαό της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Αγαπητοί μου,

«Επεφάνη η χάρις του Θεού, η σωτήριος πάσιν ανθρώποις» (Τιτ. β ,11), δηλαδή φανερώθηκε η Χάρη του Θεού, η οποία είναι σωτήρια για όλους τους ανθρώπους. Και τα Άγια Θεοφάνεια είναι η εορτή αυτής της φανέρωσης του Θεού στους ανθρώπους.

Πριν τη Βάπτιση του Χριστού, όλοι οι λαοί, ακόμη και ο πιστός στον αληθινό Θεό λαός του Ισραήλ, αγνοούσαν βασικά πράγματα για τη Θεότητα, καθώς ο Θεός ενεργούσε ως «κεκρυμμένος». Στη Βάπτιση ο Θεός φανερώνεται ως Αγία Τριάδα για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία. Ο Πατήρ βεβαιώνει ότι «ούτός εστιν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ηυδόκησα», ο Υιός βαπτίζεται «εν τω Ιορδάνη» και το Πνεύμα το Άγιο «εν είδει περιστεράς» κατέρχεται επί τον Υιόν.

Με τη Βάπτιση του Χριστού η ανθρωπότητα βλέπει να της αποκαλύπτεται η Αγία Τριάδα. Και η Αποκάλυψη αυτή δεν έρχεται ως απλή εγκεφαλική πληροφορία. Δεν αποτελεί μία επιπλέον γνώση, ούτε ένα θεώρημα. Αποτελεί πρόκληση ζωής, πρόσκληση αποδοχής της Χάριτος που ο Θεός με τη φανέρωσή του στον κόσμο προσφέρει πλούσια. «Σήμερον ο άδυτος Ήλιος ανέτειλε και ο κόσμος τω φωτί Κυρίου καταυγάζεται (…). Σήμερον η πλάνη κατήργηται και οδόν ημίν σωτηρίας εργάζεται η του Δεσπότου επέλευσις (…). Σήμερον ο Δεσπότης προς το Βάπτισμα επείγεται, ίνα αναβιβάση προς ύψος το ανθρώπινον».

Επιτέλους, ο Ήλιος που δεν δύει ποτέ, ανέτειλε για να φωτίσει τον κόσμο με το φως του Κυρίου. Κι αυτή η ανατολή καταργεί την πλάνη των όποιων λάθος πιστευμάτων περί Θεού κυριαρχούσαν στον άνθρωπο, για να ανοίξει με την αλήθεια του Κυρίου το δρόμο της σωτηρίας. Ο Δεσπότης Χριστός σπεύδει να βαπτιστεί και να κατέβει στα ύδατα για να ανεβάσει στο ύψος της Θείας Δόξας την ανθρώπινη φύση. Αλλά αυτή η Θεία Δόξα στην οποία μας προσκαλεί ο Βαπτιζόμενος Χριστός, μπορεί να μας προσφέρεται αλλά δεν μας απονέμεται χωρίς συνεργασία με το Θεό, χωρίς τη δική μας ολοπρόθυμη προσπάθεια. Πρέπει να δουλέψουμε στον εαυτό μας, πρέπει να τον καταρτίσουμε, πρέπει να τον βοηθήσουμε να ανέβει, ώστε εμπράκτως ν’ αποδείξουμε στον Άγιο Θεό τον πόθο μας ν’ ανταποκριθούμε σε αυτό που Εκείνος μας προσφέρει.

Τα Άγια Θεοφάνεια ας αποτελέσουν την αφορμή γνωριμίας μας με τον αποκαλυπτόμενο Θεό και υπεύθυνης ανταπόκρισης στο δικό Του κάλεσμα.

Με πατρικές ευχές.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
†Ο Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Λαρίσης Ιερώνυμος: Άγια Θεοφάνεια αφορμή γνωριμίας με τον Θεό»:

Μικρή Αγρυπνία Αγίων Θεοπέμπτου και Θεωνά στη Χαλκίδα
Σύναξη Αγίων Εβδομήκοντα Αποστόλων
Αγρυπνία Θεοφανείων στα Νέα Σεπόλια
Πανήγυρις Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού στη Μητρόπολη Τρίκκης

Ακολουθήστε μας:
googleplus instagram

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο