Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Οι Άγιοι προστάτες του γάμου Ακύλας και Πρίσκιλλα

Οι Άγιοι προστάτες του γάμου Ακύλας και Πρίσκιλλα

Οι Άγιοι προστάτες του γάμου Ακύλας και Πρίσκιλλα
Οι Άγιοι προστάτες του γάμου Ακύλας και Πρίσκιλλα
http://www.im-manis.gr/images/akila.jpg

Οι Άγιοι προστάτες του γάμου Ακύλας και Πρίσκιλλα

Του Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ

Οι άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα καταγόντουσαν από τον Πόντο, ήταν στο επάγγελμα σκηνοποιοί, ένα ευλογημένο ζεύγος. Κατοικούσαν στην Κόρινθο και η ζωή τους υπήρξε ευσεβεστάτη.

Στον Απ. Παύλο όταν έφθασε στη Κόρινθο μετά την ομιλία του στην Αθήνα πρόσφεραν άγια φιλοξενία. Μάλιστα τον ακολούθησαν σε διάφορες αποστολικές του περιοδείες και ιδιαίτερα στην Έφεσο.

Ο Απ. Παύλος πολύ χαρακτηριστικά γράφει για το ζεύγος τα εξής: «Ασπάσασθε Πρίσκιλλαν και Ακύλαν τους συνεργούς μου εν Χριστώ Ιησού, οίτινες υπέρ της ψυχής μου τον εαυτών τράχηλον υπέθηκαν, οις ουκ εγώ μόνος ευχαριστώ, αλλά και πάσαι αι εκκλησίαι των εθνών, και την κατ’ οίκον αυτών εκκλησίαν».(Ρωμ.16,3-5).

Σχολιάζοντας το χωρίο αυτό του Αποστόλου, ο Ι. Χρυσόστομος λέγει:

«Αλλά ας δούμε ποίοι και τι λογής άνθρωποι ήσαν αυτοί, που τόσο κατέκτησαν τον Παύλο και κέρδισαν τη θερμή του αγάπη. Άραγε ήσαν μήπως κάποιοι ύπατοι και στρατηγοί και ύπαρχοι ή άνθρωποι με άλλο υψηλό αξίωμα ή πολλά πλούτη, που κυβερνούν τη πόλι; Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα απ’ αυτά, αλλά εντελώς το αντίθετο, ήταν φτωχοί και ταπεινοί και ζούσαν από τη χειρωνακτική τους δουλειά… Άνδρας και γυναίκα ήταν και ήσαν προϊστάμενοι εργαστηρίων και μεταχειριζόντουσαν τη τέχνη του σκηνοποιού, και εν τούτοις παρουσίαζαν αρετή πολύ ανώτερη και από εκείνους που ζουν στα μοναστήρια. Από που γίνεται αυτό φανερό; Αφού είπε χαιρετήσατε εγκαρδίως την Πρίσκιλλα και τον Ακύλα, πρόσθεσε και την ιδιότητά τους. Ποια ιδιότητα; Δεν είπε τους πλουσίους, τους επιφανείς, τους ευγενείς, αλλά τι είπε; Τους συνεργάτας μου στον αμπελώνα του Κυρίου. Και είναι δυνατό να διαπιστώσει την αρετή τους, όχι μόνο από αυτό το στοιχείο, αλλά και από το γεγονός, ότι ο Παύλος έμεινε κοντά τους όχι μια και δυο και τρεις ημέρες, αλλά δυο ολόκληρα χρόνια… Ώστε οι άνθρωποι αυτοί ήταν ισάξιοι με τους αγγέλους. Και εγώ εκείνο το δωμάτιο, τολμώ να το ονομάσω και ουρανό και Εκκλησία. Διότι όπου ήταν ο Παύλος, εκεί ήταν και ο Χριστός…»

Οι Άγιοι προστάτες του γάμου Ακύλας και Πρίσκιλλα

Ιδιαίτερα για την νοικοκυρά την Πρίσκιλα λέγει:

«Αυτή η γυναίκα δεν είχε αργυροποίκιλτα κρεββάτια, αλλ’ είχε μεγάλη σωφροσύνη… δεν είχε αστραφτερές κολώνες το σπίτι της, αλλά είχε λαμπρή ψυχική ομορφιά, δεν είχε τοίχους μαρμαρόδετους, ούτε ψηφιδωτό δάπεδο, αλλά ήταν η ίδια ναός του Αγίου Πνεύματος. Αυτά επήνεσε ο απόστολος Παύλος, αυτά αγάπησε. Γι’ αυτά τους θυμάται διαρκώς και συνθέτει γι’ αυτούς μεγάλο και θαυμαστό εγκώμιο, όχι για να τους παρουσιάσει λαμπρότερους, αλλά για να φέρει τους άλλους στον ίδιο ζήλο και να τους πείσει να καλοτυχίζουν όχι αυτούς που έχουν πλούτη, ούτε αυτούς που έχουν αξιώματα, αλλά τους ανθρώπους που είναι φιλόξενοι, ελεήμονες και φιλάνθρωποι…». (PG,51,191-193)

Έτσι συνεπώς ισχύει για το άγιο αυτό ζεύγος ο λόγος του Κυρίου: «Ο δεχόμενος δίκαιον εις όνομα δικαίου, μισθόν δικαίου λήψεται» (Ματθ. 10,40,42). Δηλαδή όποιος δέχεται δίκαιον, διότι είναι δίκαιος, θα λάβει ανταμοιβήν δικαίου. Η φιλόξενη διάθεση και πράξη υποδοχής και αγάπης που έδειξαν στον θείο Απόστολο, τους καταξιώνει και τους εντάσει στους αγίους της Εκκλησίας. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 13 Φεβρουαρίου.

Αποτελούν σπουδαιότατο παράδειγμα για μας.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Οι Άγιοι προστάτες του γάμου Ακύλας και Πρίσκιλλα»:

Προσευχή για την οικογένεια μας
Άγιος Πορφύριος: Η εν Χριστώ αγάπη δεν αλλοιώνεται
Ο Θεός γνωρίζει καλύτερα το καλό μας
Τι σημαίνει Ευλογείτε που λέμε στον ιερέα;
Οικογενειακή κατάσταση άνδρα και γυναίκας

Ακολουθήστε μας:
googleplus instagram

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο