Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Αγιο Ορος » Άγιον Όρος – Ιερά Μονή Βατοπαιδίου (Αφιέρωμα)

Άγιον Όρος – Ιερά Μονή Βατοπαιδίου (Αφιέρωμα)

Άγιον Όρος - Ιερά Μονή Βατοπαιδίου

Άγιον Όρος ξενάγηση στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και εικόνες από το εσωτερικό της Μονής.

Αιώνες τώρα ο άνθρωπος υποτάσσει το εγώ του σε αυτή την εσχατιά, στην βορειοανατολική πλαγιά του Αγίου Όρους.

Άγιον Όρος – Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Εδώ βρέθηκε να κοιμάται δίπλα σε μια βάτο το παιδί του μεγάλου Θεοδοσίου ο πρίγκιπας Αρκάδιος που σώθηκε από την Παναγία ενώ κινδύνευε από βέβαιο πνιγμό σε θαλασσοταραχή κοντά στο Όρος. Στο εγκαταλειμμένο μοναστήρι που σύμφωνα με την παράδοση έκτισε ο Μέγας Κωνσταντίνος και κατέστρεψε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης.

Ο Μέγας Θεοδόσιος το επανίδρυσε από ευγνωμοσύνη στη Θεοτόκο. Τα ευρήματα πρόσφατων ανασκαφών δείχνουν να επιβεβαιώνουν την παράδοση.

Η παράδοση δέχεται ότι υπήρχε εδώ εκκλησία από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, έγινε μια καταστροφή επί Ιουλιανού του Παραβάτου και στη συνέχεια ο Μεγάλος Θεοδόσιος εξαιτίας ενός θαύματος που έκανε η Παναγία στον Αρκάδιο τον γιο του ξαναέκτισε πάλι την εκκλησία και η παράδοσης δέχεται ότι εδώ υπήρχε και ένα μοναστήρι μέχρι τις αρχές του 10ου αιώνα…

Τα φωτεινά πρόσωπα των μοναχών καθρεφτίζουν τη χαρά για την νέα ζωή. Μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις από την φιλαυτία, την πλεονεξία. Μια ζωή χωρίς αλαζονεία και έπαρση.

Ο σύγχρονος άνθρωπος που υποδουλώνεται στην φιλαρέσκεια, τον εγωισμό, την υπερβολή, την μόνιμη αγωνία της πλησμονής είναι δύσκολο να κατανοήσει το μεγαλείο που συνεπάγεται για τον μοναχό το να αφιερώσει τον εαυτό του στον Θεό ζώντας με νηστεία και εγκράτεια

Σχετικό άρθρο:
Παναγία του Ακαθίστου της Μονής Χιλανδαρίου

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο