Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: Υποκλινόμαστε σήμερα όλοι οι Έλληνες στους ήρωες προγόνους μας

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: Υποκλινόμαστε σήμερα όλοι οι Έλληνες στους ήρωες προγόνους μας

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: Υποκλινόμαστε σήμερα όλοι οι Έλληνες στους ήρωες προγόνους μας

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: Υποκλινόμαστε σήμερα όλοι οι Έλληνες στους ήρωες προγόνους μας

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Με συγκίνηση και υπερηφάνεια, υποκλινόμαστε σήμερα όλοι οι Έλληνες στους ήρωες προγόνους μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν υπέρ πίστεως και πατρίδος κατά το Έπος του 1940. Υποκλινόμαστε και τιμούμε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ο οποίος πριν από 82 χρόνια δε δίστασε να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στους κατά πολύ ισχυρότερους επίδοξους κατακτητές της πατρώας γης. Και ταυτόχρονα, όπως σε κάθε επέτειο αρμόζει, προσπαθούμε να αντλήσουμε τα σωστά διδάγματα, για να πορευτούμε προς ένα μέλλον αντάξιο της ιστορίας μας.

Προς τούτο, ας δοκιμάσουμε να ανατρέξουμε νοερά σε εκείνη τη ζοφερή για την ανθρωπότητα περίοδο, κατά την οποία οι λαοί έρχονταν αντιμέτωποι, ο ένας μετά τον άλλο, με την επέλαση των δυνάμεων του Άξονα. Θα διαπιστώναμε ότι οι σειρήνες του πολέμου βρήκαν την πατρίδα μας φτωχή, τους ανθρώπους της βασανισμένους και τις υποδομές της ανεπαρκείς και προβληματικές. Θα αναρωτηθούμε δε, ποια δύναμη έδωσε θάρρος στους προγόνους μας ώστε να βροντοφωνάξουν «ΟΧΙ», την ώρα που άλλα κράτη μεγαλύτερα, πλουσιότερα και στρατιωτικά ισχυρότερα από την Ελλάδα, είτε παραδίδονταν αμαχητί είτε συνθλίβονταν μέσα σε λίγες μέρες από τη «μπότα» του φασισμού και του ναζισμού. Ποια δύναμη άραγε ώθησε έναν μικρό λαό να αγωνιστεί ολοπρόθυμα σε έναν πόλεμο καταφανέστατα άνισο; Ποια δύναμη τον ενίσχυσε τόσο, ώστε να προβάλει ηρωική αντίσταση και να καταστεί παράδειγμα αυτοθυσίας για όλη την υπόλοιπη οικουμένη;

Η απάντηση βρίσκεται στις πατροπαράδοτες αξίες αυτού του Γένους και στην Ορθόδοξη πίστη μας, η οποία πάντοτε στις δύσκολες στιγμές ενδυνάμωνε τον λαό μας. Από τη μια λοιπόν η φιλοπατρία και η προσήλωση στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και από την άλλη η βαθιά πίστη στον Θεό και η ελπίδα που αυτή γεννά στις καρδιές των ανθρώπων, συνετέλεσαν ώστε το κατηγορηματικό «ΟΧΙ» να αποτελέσει μονόδρομο για τους περήφανους προγόνους μας. Ήταν ένα «ΟΧΙ» αυθόρμητο, το οποίο διαπερνούσε τις καρδιές και τις συνειδήσεις όλων – ανδρών, γυναικών, ηλικιωμένων και παιδιών, όσων αγωνίζονταν στο μέτωπο, αλλά και όσων παρέμεναν πίσω, προσευχόμενοι στην Παναγία μας να σκέπει και να προστατεύει την πατρίδα και τα παλικάρια της. Γι’ αυτό και σήμερα, μαζί με την εθνική μας επέτειο, εορτάζουμε και την εορτή της Αγίας Σκέπης, αφιερωμένη στο ιερότατο πρόσωπο της Θεομήτορος, το πρόσωπο που μας δίνει κουράγιο και ελπίδα σε όλες τις δοκιμασίες της ζωής, προσωπικές και συλλογικές.

Με τη βεβαιότητα ότι η διπλή σημερινή εορτή, εκτός από πηγή υπερηφάνειας, αποτελεί και αφορμή γόνιμου αναστοχασμού, εύχομαι σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες της πέμπτης ηπείρου χρόνια πολλά και Παναγιοσκέπαστα, με το θάρρος, την ελπίδα και τις αξίες του Γένους και της Πίστεώς μας να αναζωπυρώνονται στις καρδιές τους!

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: Υποκλινόμαστε σήμερα όλοι οι Έλληνες στους ήρωες προγόνους μας»:

Δοξολογία 28ης Οκτωβρίου στη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς
28 Οκτωβρίου: Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ και επέτειος του «ΟΧΙ»
Σαρανταλείτουργο στην Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου Δράμας – Μνημόνευση ονομάτων

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο