Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Δεν γίνεται τζαμί η Αγία Σοφία Τραπεζούντας

Δεν γίνεται τζαμί η Αγία Σοφία Τραπεζούντας

Δεν γίνεται τζαμί η Αγία Σοφία Τραπεζούντας

Δεν γίνεται τζαμί η Αγία Σοφία Τραπεζούντας

Το Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο της Αμισού με απόφασή του ακύρωσε το πρόγραμμα ανακαίνισης της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας που είναι σε εξέλιξη για την πλήρη μετατροπή του μνημείου από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος. Το σχέδιο έχει την έγκριση της Υπηρεσίας Προστασίας Μνημείων· στη Δικαιοσύνη προσέφυγε το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων Τραπεζούντας.

Το 2013 το Μουσείο της Αγίας Σοφίας πέρασε από το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων Τραπεζούντας.

Αν και απόφαση του 1986 της Υπηρεσίας Προστασίας Μνημείων ορίζει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως μουσείο, από το 2013 σταδιακά άρχισε η κάλυψη των αγιογραφιών και έγινε διαγωνισμός ώστε η Αγία Σοφία να μετατραπεί σε τέμενος. Στην προσφυγή του το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων αναφέρει ότι η έγκριση των εργασιών είναι παράνομη, καθώς παραβιάζεται η εθνική και διεθνής νομοθεσία.

Το Επιμελητήριο αρχικά προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο Τραπεζούντας, το οποίο όμως αποφάνθηκε υπέρ του σχεδίου ανακαίνισης, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζει πολλά κενά. Στο δικαστήριο της Αμισού εκδικάστηκε η έφεση· μάλιστα, εμπειρογνώμονας που διορίστηκε από την Έδρα επιβεβαίωσε την παραβίαση της υπ’ αριθμόν 660 απόφασης του Ανώτατου Συμβουλίου Προστασίας Μνημείων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων Τραπεζούντας ζητά η Αγία Σοφία να λειτουργεί μόνο ως μουσείο και οι επισκέπτες να μπορούν να βλέπουν τις αγιογραφίες και άλλα αριστουργήματα της ορθόδοξης εκκλησιαστικής τέχνης.

Πηγή: pontos-news.gr

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Δεν γίνεται τζαμί η Αγία Σοφία Τραπεζούντας»:

Εορτή Οσίου Χριστοδούλου του εν Πάτμω στη Μονή Αγίων Πάντων Βεργίνης (ΦΩΤΟ)
ΕΚΤΑΚΤΟ: ΔΙΣ κάθε μέρα προσευχή 10:00 με 10:15
Εορτή Οσίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού
Εορτή των Λακώνων Αγίων στη Σπάρτη
Live Καστοριά: Παράκληση στον Άγιο Νικάνορα για βοήθεια

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο