Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Ο Χριστός είναι παρών

Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Ο Χριστός είναι παρών

Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Ο Χριστός είναι παρών

Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Ο Χριστός είναι παρών

Καθώς ολοκληρώνεται ο λειτουργικός κύκλος των σαράντα ημερών της Αναστάσιμης περιόδου επί τη αποδόσει της εορτής του Πάσχα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αναστάσεως Κυρίου και Αγίου Κυρίλλου του ΣΤ΄ στα Παλαιά Κοιμητήρια Ορεστιάδος, όπου και υπέμνησε το καθήκον των ζώντων όπως προσεύχονται υπέρ των κεκοιμημένων μελών της Θριαμβευούσης Εκκλησίας, οι οποίοι αναπαύονται εν Κυρίω, προσδοκώντες «ανάστασιν νεκρών και ζωήν την αιώνιον».

Επί δε τη Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου ο Σεβασμιώτατος προέστη αφ’ εσπέρας του Εσπερινού και το πρωί της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αναλήψεως Κυρίου Θουρίου, του Δήμου Ορεστιάδος.

Ο Σεβασμιώτατος αναλύοντας το περιεχόμενο της εορτής, εσημείωσε· «Αν με την ψηλάφηση του Αναστημένου Σώματος του Χριστού τεκμηρίωνεται το γεγονός της Αναστάσεως, με την Ανάληψη επιβεβαιώνεται ότι ο Χριστός δεν επαγγέλλεται μόνο την ανάσταση του σώματος αλλά και την ανάσταση της ψυχής. Ο Αναστημένος Χριστός βρίσκεται εκ δεξιών του Πατρός εν σώματι, βρίσκεται στον Ουρανό με το Θεανθρώπινο Σώμα, επαναφέροντας έτσι τον άνθρωπο στην προτέρα κατάσταση και στην προτέρα δόξα, από την οποία εξέπεσε… Από την ημέρα της Αναλήψεώς Του και μέχρι σήμερα ο Χριστός απευθύνει την ίδια πρόσκληση σε κάθε άνθρωπο, κάθε πιστό. Καλεί τον καθένα μας να Τον αγγίξει με τα χέρια του, να Τον ακουμπήσει, να πεισθεί για την ύπαρξή του και την υπόστασή του…

»Ο Χριστός είναι παρών, αδελφοί μου, και σήμερα και πάντοτε για να Τον ψηλαφήσουμε και εμείς. Είναι παρών μέσα στην Εκκλησία Του, που αποτελεί το Σώμα Του, για να Τον δούμε και να Τον ακούσουμε, για να δοκιμάσουμε την αλήθεια των λόγων Του και των έργων Του…

»Είναι παρών στη θεία λατρεία και στα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας μας, μέσα από τα οποία έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να Τον ψηλαφήσουμε, αλλά και να κοινωνήσουμε. Είναι παρών στη ζωή και την ιστορία της Εκκλησίας, όπου μπορούμε να ψηλαφήσουμε τα ίχνη της παρουσίας Του, να βάλουμε το δάκτυλό μας και εμείς στη ματωμένη από τους διωγμούς, τα μαρτύρια, τα σχίσματα και τις αιρέσεις πλευρά Του. Είναι παρών και διαθέσιμος να Τον ψηλαφήσουμε μέσα από τη ζωή και τα θαύματα των αγίων Του, των οποίων η ζωή αποτελεί συνέχεια της ζωής Του και τα θαύματα ενέργειες της δικής Του παρουσίας.

»Ο Χριστός είναι παρών και μας καλεί να Τον ψηλαφήσουμε για να μας πείσει ότι αν και ανελήφθη δεν εγκατέλειψε τον κόσμο, αλλά βρίσκεται, όπως το υποσχέθηκε «μεθ’ ὑμῶν πάσας τάς ἡμέρας τῆς ζωῆς ὑμῶν».

»Αν απιστούμε, αν αμφιβάλλουμε, αν έχουμε απορίες σχετικά με το πρόσωπο του Χριστού, αν θέλουμε να Τον πλησιάσουμε εγγύτερα, κάθε επαφή μαζί Του είναι το πιο αποτελεσματικό μάθημα πίστεως που μας προσφέρει ο Χριστός. Αρκεί να θελήσουμε να το αξιοποιήσουμε. Αρκεί να θελήσουμε να ακολουθήσουμε την πρόσκληση του Χριστού να Τον ψηλαφήσουμε μέσα στην Εκκλησία, μέσα από τα μυστήρια, μέσα από την προσευχή, μέσα από τα πρόσωπα των αδελφών μας, γιατί έτσι θα αξιωθούμε και εμείς να Τον δούμε όχι μόνο αναλαμβανόμενο αλλά κυρίως να Τον συναντήσουμε καθήμενο εν δόξη εκ δεξιών του Θεού και Πατρός».

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Ο Χριστός είναι παρών»:

Η Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στα Σύβοτα Θεσπρωτίας
Κερκύρας Νεκτάριος: Να μείνουμε στον πνευματικό μας πλούτο
Η Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στη Λάρισα

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο