Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Εγκαίνια στο Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο λόφο Αρκαλοχωρίου ένα χρόνο μετά τον μεγάλο σεισμό

Εγκαίνια στο Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο λόφο Αρκαλοχωρίου ένα χρόνο μετά τον μεγάλο σεισμό

Εγκαίνια στο Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο λόφο Αρκαλοχωρίου ένα χρόνο μετά τον μεγάλο σεισμό

Εγκαίνια στο Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο λόφο Αρκαλοχωρίου ένα χρόνο μετά τον μεγάλο σεισμό

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου το πρωί, έναν ακριβώς χρόνο μετά τον μεγάλο σεισμό του 2021, τελέσθηκαν σε κλίμα συγκίνησης, από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, τα Ιερά Εγκαίνια στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο λόφο του Αρκαλοχωρίου, το οποίο κατέρρευσε στο σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

Την παραμονή, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων, προεξάρχοντος του Πανοσ. Αρχιμ. Επιφανίου Ζαχαράκη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως και το πρωί της Τρίτης, 27ης Σεπτεμβρίου, τελέσθηκαν, με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια, τα Ιερά Εγκαίνια και η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό και Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης επιγραφής, η οποία βρίσκεται έμπροσθεν του ναΐσκου, περιγράφουσα το ιστορικό ανεγέρσεώς του και ακολούθησε τρισάγιο στη μνήμη του πρώτου κτήτορά του Γεωργίου Χαραλαμπάκη, καθώς και του Ιακώβου Τζαγκαράκη, ο οποίος έχασε την ζωή του εντός του ναού την ώρα του σεισμού.

Στον παριστάμενο Υφυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ο Σεβ. Ποιμενάρχης έθεσε το θέμα των σεισμόπληκτων ναών της Μητροπόλεως, εκ των οποίων στις δέκα ενορίες οι ακολουθίες τελούνται σε αίθουσες, που έχουν καταλλήλως διαμορφωθεί. Ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει για το θέμα.

Ακολούθως, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ανδρέας, στην ομιλία του, εξήρε το πόσο σημαντικό γεγονός είναι να οικοδομηθεί το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία για το Αρκαλοχώρι και την ευρύτερη περιοχή, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς της πνευματικής μας παρακαταθήκης και της πολιτιστικής μας παράδοσης.

Εν συνεχεία, ευχαρίστησε εγκαρδίως τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την παρουσία τους, τους παρισταμένους και όλους όσοι συνέβαλαν στον εγκαινιασμό του ναού, ιδιαιτέρως δε την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Βασιλική Συθιακάκη, τον Αναπλ. Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητρόπολης Πρωτοπρεσβύτερο Σπυρίδωνα Φουκαράκη, την οικογένεια του κ. Κωνσταντίνου Παναγιωτάκη και τα παιδιά του κ. Γεώργιο και Μαρίνο για την μεγάλη προσφορά τους. Εις ένδειξη δε ευχαριστίας και τιμής απένειμε στον κ. Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη τιμητική πλακέτα.

Στην τελετή των Ιερών Εγκαινίων παρέστησαν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, οι Βουλευτές Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης, και ο κ. Χάρης Μαμουλάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παύλος Μπαριτάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης και κ. Νίκος Συριγωνάκης, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Μανόλης Φραγκάκης, ο Συντονιστής Παραγωγικών Τομέων της N.Δ. κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, ο Ταξίαρχος Διεύθυνσης Ηρακλείου κ. Νικόλαος Σπυριδάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου κ. Εμμανουήλ Μπαριτάκης, ο Διευθυντής Υ.Π.Ε. Ηρακλείου κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου, ο πολιτικός μηχανικός και Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος ανέλαβε και την ανοικοδόμηση του ναΐσκου, μετά του πολιτικού μηχανικού κ. Νίκου Καμπιτάκη, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, οι αστυνομικές αρχές, εκπρόσωποι φορέων, κληρικοί της Μητροπόλεως και πλήθος κόσμου από το Αρκαλοχώρι και την ευρύτερη περιοχή.

Εγκαίνια στο Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο λόφο Αρκαλοχωρίου ένα χρόνο μετά τον μεγάλο σεισμό

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εγκαίνια στο Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο λόφο Αρκαλοχωρίου ένα χρόνο μετά τον μεγάλο σεισμό»:

Θυρανοίξια Ιερών Παρεκκλησίων στη Μύκονο
Πανήγυρις Παναγίας Γοργοεπηκόου στα Ψαχνά Ευβοίας
Πανήγυρις Αγίου Κυπριανού στο Ηράκλειο Αττικής
Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Θυατείρων στη Μητρόπολη Λεμεσού
Ιερά Αγρυπνία Παναγίας Γοργοεπηκόου στην Καστοριά

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο