Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και Αγίου Σωφρονίου του Αθωνίτου στην Γάνδη

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και Αγίου Σωφρονίου του Αθωνίτου στην Γάνδη

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και Αγίου Σωφρονίου του Αθωνίτου στην Γάνδη

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και Αγίου Σωφρονίου του Αθωνίτου στην Γάνδη

Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022, εγκαινιάσθηκε στην Γάνδη ο ιστορικός ναός του αγίου αποστόλου Ανδρέου, αφιερωμένος πλέον και στον άγιο Σωφρόνιο τον Αθωνίτη. Των Εγκαινίων προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μπουένος Άϊρες και Έξαρχο Νοτίου Αμερικής κ. Ιωσήφ, και με την συμμετοχή του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου κ. Dominique Verbeke, του Ιερομονάχου κ. Βαρθολομαίου εκ της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Έσσεξ, των Πρωτοπρεσβυτέρων κ. Bernard Peckstadt και κ. Paolo Perletti, του Αρχιδιακόνου κ. Αιμιλιανού Χατζηβασιλείου και του Διακόνου κ. Βαρνάβα Genbrugge.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1979, ο ναός είχε εγκαινιαστεί από τον μακαριστό Επίσκοπο Ευδοκιάδος κυρό Γεώργιο, τότε βοηθό επίσκοπο του Αρχιεπισκόπου Συρακουσών κυρού Γεωργίου, ημέρα κατά την οποία επίσης χειροτονήθηκε διάκονος ο κ. Marc Osseel, μετέπειτα π. Σιλουανός. Έπειτα από την εκ βάθρων ανακαίνιση, τον καλλωπισμό και την αγιογράφηση του ναού, ο ναός εν μέρει επανεγκαινιάστηκε. Οι τοιχογραφίες, με την τεχνική του φρέσκο, φιλοτεχνήθηκαν από τον αγιογράφο της Γάνδης και φίλο της ενορίας κ. Joris Van Ael.

Η Ενορία της Γάνδης ιδρύθηκε πριν από πενήντα χρόνια από τον κ. Ignace Peckstadt, με την συνεργασία του κ. Antoine Van Bruaene, και των δύο δικηγόρων στο Δικαστήριο της Γάνδης, οι οποίοι ήδη από δεκαετίας οργάνωναν ή πραγματοποιούσαν συνέδρια στην Γάνδη σχετικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία και την ορθόδοξη πνευματική ζωή. Ως εκ τούτου, επιφανείς θεολόγοι, μοναχοί, ιερείς και αρχιερείς ήρθαν στην Γάνδη για να μιλήσουν και να αλληλογνωριστούν με την νεόφυτη ενορία. Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε εν συντομία σημαντικές μορφές του ορθόδοξου κόσμου που πέρασαν από την Ενορία: οι Μητροπολίτες Anthony Bloom, Αιμιλιανός Τιμιάδης, Antonie Plamadeala, Κάλλιστος Ware· οι Αρχιεπίσκοποι Βασίλειος Krivocheine, Alexis van der Mensbrugghe και Γεώργιος Wagner· οι ιερείς Pierre Struve, Boris Bobrinskoy, Δημήτριος Staniloae· οι ιερομόναχοι Συμεών εκ της Μονής του Έσσεξ· οι θεολόγοι Olivier Clément, Χρήστος Γιανναράς, Michel Evdokimov, Νικόλαος Lossky και πολλοί άλλοι.

Οι πιο αξιοσημείωτες επισκέψεις ήταν αυτές του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου (το 1989 ως Μητροπολίτης Φιλαδελφείας και το 1994 ως Οικουμενικός Πατριάρχης)· του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ (νυν άγιος Σωφρόνιος ο Αθωνίτης), ο οποίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στις 14 Σεπτεμβρίου 1980· και του Βασιλέως του Βελγίου Baudouin, ο οποίος στο πλαίσιο της 150ης επετείου του Βασιλείου του Βελγίου, συμμετείχε στην ακολουθία του Εσπερινού και συνομίλησε με τους ενορίτες.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά στον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας, τον π. Dominique, για την ωραία ανακαίνιση του ναού, καθώς και σε όλους όσοι συμμετείχαν και στήριξαν αυτό το έργο. Επιπλέον, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον κ. Joris Van Ael όπως και την πρεσβυτέρα Martine Peckstadt και τον κ. Christophe Beyer, οι οποίοι δεν εφείσθησαν χρόνου και κόπου για την υλοποίηση αυτού του έργου.

Στο τέλος, έλαβε τον λόγο και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του για την δοθείσα ευκαιρία να βρίσκεται πάλι σε αυτήν την ενορία και να γίνει μάρτυρας αυτού του ιστορικού γεγονότος.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και Αγίου Σωφρονίου του Αθωνίτου στην Γάνδη»:

Εορτή Παρεκκλησίου Αγίου Θεοκλήτου στο Μεσολόγγι
Η Εορτή της Αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Κυράννης στη Μητρόπολη Λαγκαδά
Τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων Θεοκλήτου
Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ανασυγκρότηση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου
1 Μαρτίου: Αγία Ευδοκία η Οσιομάρτυς

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο