Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Διαφορα » Η ειρήνη δώρο του Χριστού – Χριστούγεννα

Η ειρήνη δώρο του Χριστού – Χριστούγεννα

Η ειρήνη δώρο του Χριστού - Χριστούγεννα

Η ειρήνη δώρο του Χριστού – Χριστούγεννα

Αρχιμανδρίτου Γεωργίου Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου

Η ειρήνη είναι βαθύ αίτημα και ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής. Και όμως ο άνθρωπος χωρισμένος από τον Θεό της ειρήνης εργάζεται για τον πόλεμο.

Οι άρχοντες των λαών υπόσχονται και εύχονται την ειρήνη, ενώ συναγωνίζονται στους εξοπλισμούς.

Και οι υπήκοοι θέλουμε την ειρήνη, ενώ συχνά δεν ημπορούμε λόγω του εγωισμού μας να ειρηνεύσουμε ούτε με τον Θεό ούτε με τους συνανθρώπους μας (ακόμη και με τους στενούς συγγενείς μας) ούτε με τον ίδιο τον εαυτό μας.

Τα πάθη μας συγκρούονται με τα πάθη των συνανθρώπων μας και φυγαδεύουν την ειρήνη από την ζωή μας. Και όμως όλοι θέλουμε την ειρήνη.

Η αγία γέννησις του Χριστού μας αποκαλύπτει σε όλους μας ότι η ειρήνη είναι δώρο του Θεού Πατρός στον κόσμο του προσφερόμενο από τον ενανθρωπήσαντα Υιό Του δια του Αγίου Πνεύματος.

Εμείς βαρύτατα ασθενείς από την αμαρτία δεν είμεθα εις θέσιν να πραγματοποιήσουμε μια πραγματική ειρήνη μέσα μας, με τον Δημιουργό μας και με τους συνανθρώπους μας.

Ο ευσλπαγχνικώτατος Ουράνιος Πατήρ μας απέστειλε, ως Ειρηνοποιό, τον Μονογενή Του Υιό.

Να έλθη στην γη σαν ένας από μας, να ζήση στις συνθήκες της ιδικής μας ζωής, να σηκώση τα βάσανα και τους πόνους μας, να γευθή την εχθρότητά μας, που τον ανέβασε στον Σταυρό, και τελικά με τον σταυρικό θάνατο και την Ανάστασί Του να νικήση κατά κράτος τον αρχηγό και πρωταίτιο της έχθρας διάβολο και να ειρηνοποιήση όλους όσους είναι χωρισμένοι και εχθροί με τον Θεό και αναμεταξύ τους.

Με τον σαρκωθέντα Χριστό ο άνθρωπος ημπορεί να απολαύση στην καρδιά του μια πραγματική και αδιατάρακτη ειρήνη.

Προ Χριστού η ειρήνη εδίδετο ως δώρο του Θεού για ωρισμένο χρόνο, σε ωρισμένους αγίους ανθρώπους ή στον Ισραηλιτικό λαό.

Τώρα όμως την ειρήνη του Θεού ημπορεί να την απολαύση δια του Ιησού Χριστού κάθε άνθρωπος και για πάντα, εφ’ όσον είναι ενωμένος με τον «Άρχοντα της ειρήνης» Χριστό (Ησ. θ’ 6).

Οι θείοι άγγελοι την αγία νύκτα της Γεννήσεως δοξολογούσαν τον Θεό ψάλλοντας τον γλυκύτατο ύμνο «δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία» (Λουκ. β’ 14).

Η εν ανθρώποις ευδοκία, που δίδεται για πρώτη φορά στον κόσμο και που συνοδεύει την ειρήνη, είναι το άγιο και τέλειο θέλημα του Θεού για την σωτηρία του κόσμου δια του Ιησού Χριστού, όπως μας διδάσκει ο απλανής διδάσκαλος της Εκκλησίας άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς.

Η ειρήνη χωρίς την ευδοκία είναι ατελής και πρόσκαιρος.

Πραγματική δηλ. ειρήνη δεν ημπορεί να υπάρχει χωρίς Εκείνον, τον σαρκωθέντα Θεόν που σώζει τον άνθρωπο.

Είναι δυνατόν να υπάρχη ειρήνη χωρίς σωτηρία;

Ασφαλώς η ειρήνη που προσφέρει ο Χριστός και λαχταρά, ο άνθρωπος δεν είναι μια εξωτερική ειρήνευσις των ανθρώπων, μια «ειρηνική συνύπαρξις» και ανοχή, αλλά μια εσωτερική ειρηνική κατάστασις, αποτέλεσμα μιας πραγματικής συμφιλιώσεως και κοινωνίας αγαπητικής με τον Θεό και τον συνάνθρωπό του και γι’ αυτό μια ειρήνη, κατά τον προφήτη Ησαΐα, της οποίας «ουκ έστιν όριον» (Ησ. θ’ 7).

Η εν Χριστώ ειρήνη είναι μεγάλο δώρο του Θεού στον άνθρωπο, όπως γνωρίζουν όλοι οι άγιοι άνθρωποι που την εγεύθησαν.

Αυτή η ειρήνη εισάγει τον άνθρωπο ήδη από την παρούσα ζωή στην αιώνια ειρήνη της Βασιλείας των Ουρανών.

Αυτή η ειρήνη ακτινοβολείται και προς τα έξω και ειρηνεύει όσους έρχονται σε σχέσι με τέτοιους ειρηνευμένους εν Χριστώ ανθρώπους.

Κατά τον λόγο μάλιστα του αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ, «έχε ειρήνη στην καρδιά σου και τότε χιλιάδες ψυχές θα’ ρθουν να σωθούν κοντά σου».

Αυτήν την ειρήνη ο χριστιανός την διατηρεί και όταν ακόμη γύρω του όλα κλονίζονται και όλα ταράσσωνται.

Οι κοινωνίες και τα κράτη θα ημπορούσαν να ειρηνεύσουν μεταξύ των με δικαιοσύνη, εάν εδέχοντο με πνεύμα μετανοίας τον αρχηγό της ειρήνης Χριστό.

Την ειρήνη αυτή ο χριστιανός λαμβάνει και διατηρεί ως δώρο του Θεού με τον καθημερινό αγώνα του κατά των ψυχοκτόνων παθών και του εγωισμού.

Ταπεινά ευχόμεθα προς όλους τους αδελφούς μας να αγαπήσουμε και να ενωθούμε στενώτερα με τον μόνο Σωτήρα Χριστό, για να απολαύσουμε την αιώνια και ουράνια ειρήνη Του.

Άγια Χριστούγεννα 1980

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Η ειρήνη δώρο του Χριστού – Χριστούγεννα»:

Η αξιοποίηση των δώρων του Θεού
Η Αγάπη οδηγεί στον ουρανό
Χριστούγεννα 2018: Το άστρο της Βηθλεέμ, που ακόμα λάμπει…
Προσευχή για αγάπη στο ζευγάρι

Ακολουθήστε μας:
googleplus


Προσθέστε Σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις