Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Ψυχωφελη » Η είσοδος του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα

Η είσοδος του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα

17 Απριλίου: Κυριακή των Βαΐων Η είσοδος του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα

Η Κυριακή των Βαΐων και η είσοδος του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα

Η Κυριακή των Βαΐων είναι μέρα δόξας και μεγαλείου του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού. Πάνδημη και πανηγυρική η υποδοχή που Του στα Ιεροσόλυμα έγινε, αφού «εισελθόντος αυτού εις Ιεροσόλυμα εσείσθη πάσα η πόλις» (Ματθ. κα’ (21) 9-10) με τα ουρανομήκη «ωσαννά».

Ο προφήτης Ζαχαρίας πεντακόσια χρόνια περίπου προ Χριστού περιγράφει με τον προφητικό του λόγο τη θριαμβευτική υποδοχή του Κυρίου από τον λαό του Θεού. «Χαίρε σφόδρα, θυγάτερ Σιών. Κήρυσσε, θυγάτερ Ιερουσαλήμ. Ιδού ο βασιλεύς σου έρχεται σοι, δίκαιος και σώζων αυτός, πραΰς και επιβεβηκώς επί υποζύγιον και πώλον νέον» (Ζαχαρ. Θ’ 9). Χαίρε πάρα πολύ, θυγατέρα μου Σιών. Ύψωσε τη φωνή σου και διαλάλησε, θυγατέρα Ιερουσαλήμ. Να ο Βασιλιάς σου, ο Μεσσίας, έρχεται σε σένα δίκαιος, λυτρωτής, ελευθερωτής και σωτήρας. Έρχεται όχι σαν τύραννος και κατακτητής πάνω σε ίππο ή άρμα πολεμικό, αλλά πράος και καθισμένος πάνω σε ένα νεαρό πουλάρι.

Έρχεται «πραΰς και σώζων» και κείνους που Τον υποδέχονται με αγάπη. Έρχεται «πραΰς και σώζων»για εκείνες τις ψυχές που ευωδιάζει η αρετή τους, όπως της Μαρίας της αδελφής του Λαζάρου. Έρχεται «πραΰς και σώζων» για κείνους που με ευλάβεια βγαίνουν να Τον συναντήσουν, όπως ο λαός «εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ, και έκραζον. Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ». Πλήθη λαού βγήκαν από την πόλη για να Τον υποδεχτούν. Και φώναζα δυνατά: Δόξα και τιμή σ’ Αυτόν που υποδεχόμαστε! Ευλογημένος και δοξασμένος να είναι Αυτός είναι ο ένδοξος Βασιλιάς του Ισραήλ, που τόσο καιρό περιμέναμε (Ιω. Ιβ’ (12) 13). Έρχεται «πραΰς και σώζων» για όλους εκείνους που η καθαρότητα και η ακακία της καρδιάς τους είναι όπως η ακακία των αθώων μικρών παιδιών.

Έρχεται «πραΰς και σώζων και δίκαιος». Έρχεται ο Μεσσίας Χριστός ως δίκαιος σωτήρας που θα αποδώσει δικαιοσύνη.

Κυριακή των Βαΐων.
Ημέρα με τα ουρανομήκη «ωσαννά», δηλωτικά της απερίγραπτης χαράς που διακατείχε τον όχλο. Ας υποδεχθούμε κι εμείς τον Κύριο όχι όπως οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι και ο φιλάργυρος Ιούδας, αλλά με την αγάπη του Σίμωνος του λεπρού, την ευωδία της αρετής της Μαρίας, την ευλάβεια του λαού που εξήλθε για την προϋπάντηση Αυτού, την καθαρότητα και ακακία της καρδιάς που είχαν τα παιδιά.

Να Τον υποδεχθούμε με την υπόσχεση να τηρούμε το θέλημα Του, για να μας κάνει έμψυχο και ζωντανό ναό Του (βλ. Ιω. Ιδ’ (14) 13).

«Δεύτε και ημείς σήμερον, πας ο νέος Ισραήλ, η εξ εθνών Εκκλησία, μετά του Προφήτου Ζαχαρίου εκβοήσωμεν. Χαίρε σφόδρα, θύγατερ Σιών, κήρυσσε, θύγατερ Ιερουσαλήμ, ότι ιδού ο Βασιλεύς σου έρχεται συ πραΰς και σώζων και επιβεβηκώς επί πώλον όνου υιόν υποζυγίου. Εόρταζε τα των Παίδων, κλάδους χερσί κατεχούσα ευφήμησον. Ωσαννά εν τοις υψίστοις, ευλογημένος ο ερχόμενος Βασιλεύς του Ισραήλ».

Περιοδικό «Ο Σωτήρ»,
1 Απριλίου 2017 – Τεύχος 2152

Ορθόδοξα Χριστιανικά Βιβλία μέσα από τις κατηγορίες των Αγίων – Γεροντικά, Προσευχητάρια, Ψυχωφελή, Λειτουργικά, Παιδικά, βιβλία που μιλούν στην ψυχή.

Βρειτε τα βιβλια εδω

Σχετικά άρθρα με «Η είσοδος του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα»:

Άγιος Παΐσιος: Πόσος καιρός χρειάζεται, για να αποκτήσει κανείς την θεία Χάρη;
Η σιωπή είναι θαυμαστή βοήθεια
Χαίρεται εν Κυρίω πάντοτε
Κανείς να μην σε χωρίζει από την αγάπη του πνευματικού σου πατέρα

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο