Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Ψυχωφελη » Πως θα εορτάσουμε το Πάσχα;

Πως θα εορτάσουμε το Πάσχα;

Πως θα εορτάσουμε το Πάσχα;

Πως θα εορτάσουμε το Πάσχα;

Η Πορεία προς το Πάθος και πως πρέπει να εορτάσουμε το Πάσχα.

«Ιδού αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα»

Ο Κύριος πορεύεται με τους μαθητές Του προς τα Ιεροσόλυμα για το Πάθος.

Πορεύεται με θαυμαστή σταθερότητα. Επιθυμεί όμως να προετοιμάσει και τους μαθητές Του. Γι’ αυτό, όπως ακούσαμε στην αρχή της σημερινής ευαγγελικής περικοπής, τους προανήγγειλε τα Πάθη και την Ανάστασή Του. Και εμείς όμως έχουμε ανάγκη προετοιμασίας, για να ωφεληθούμε ουσιαστικά από τη μεγάλη εορτή που έρχεται.

Σ’ αυτό ακριβώς θα επιμείνουμε σήμερα:

Πως θα εορτάσουμε το Πάσχα;

Θα μας καθοδηγήσουν τα λόγια του Κυρίου που προτάξαμε.

Να υψωθούμε
«Ιδού αναβαίνομεν», είπε ο Κύριος στους μαθητές Του.

«Ιδού». Σημαίνει: Προσέξτε σ’ αυτό που θα σας πω. «Αναβαίνομεν». Ανεβαίνουμε στην Ιερουσαλήμ, όπου θα πάθω. Ο Κύριος λέει «ανεβαίνουμε», διότι η Ιερουσαλήμ ήταν χτισμένη επάνω σε λόφους, σε μεγαλύτερο υψόμετρο από τη γύρω περιοχή.

Οι λόγοι αυτοί αφορούν και σ’ εμάς, αλλά με άλλη έννοια. Να προσέξουμε καθώς πλησιάζουν οι άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος.

Να ανέβουμε όχι υψομετρικά αλλά πνευματικά. Να υψωθούμε πάνω από τα πάθη μας, να υπερβούμε τον κατώτερο εαυτό μας. Να μετανοήσουμε βαθύτερα. Να εξομολογηθούμε με μεγαλύτερη θέρμη. Να συγχωρηθούμε με όσους έχουμε μαλώσει ή παρεξηγηθεί.

Οφείλουμε ακόμη να φράξουμε κάθε δρόμο από όπου εισέρχεται η αμαρτία και μας μολύνει. Να νηστέψουμε και στις αισθήσεις. Να νηστέψουμε και στους λογισμούς. Να παρακαλέσουμε το Άγιο Πνεύμα να πνεύσει στην καρδιά μας σαν βίαιος ευεργετικός άνεμος και να απομακρύνει τις αναθυμιάσεις της ποικίλης κακίας και ακαθαρσίας μας.

Σε όλα αυτά μας βοηθάει η περίοδος που διερχόμαστε, η νηστεία των τροφών και οι ιερές Ακολουθίες δίνουν τόνο στον αγώνα της ψυχής.

Να υψωθούμε όμως όχι μόνο πάνω από τα εφάμαρτα αλλά και από τα γήινα, από τον θόρυβο της καθημερινότητος, τις πολλές ασχολίες και υποχρεώσεις. Μα πως θα ξεφύγουμε;

Οπωσδήποτε όσα είναι αναγκαία και δεν επιδέχονται αναβολή, πρέπει να γίνουν. Το ζητούμενο είναι να μη μας απορροφήσουν, να μην κυριαρχήσουν στην καρδιά μας. Ευχής έργον είναι ποτέ να μην κυριαρχούν στη σκέψη και στην καρδιά μας, πολύ περισσότερο τις ημέρες των μεγάλων εορτών.

Να αφήσουμε και τις ευχάριστες ασχολίες μας θα τολμούσαμε να πούμε, και τα προβλήματά μας.

Και που να στραφούμε;

Να ζήσουμε τα ιερά γεγονότα
Να στραφούμε «εις Ιεροσόλυμα».

Όσο γίνεται πνευματικά πιο καθαροί και ήρεμοι, να ανέβουμε στην Ιερουσαλήμ όχι στη γεωγραφική πόλη Ιερουσαλήμ, αλλά στα μεγάλα κοσμοσωτήρια γεγονότα που συνέβησαν τότε εκεί στα Πάθη του Κυρίου, που άλλαξαν την ιστορία της ανθρωπότητος, που άνοιξαν τον Παράδεισο.

Να βρούμε χρόνο να μελετήσουμε.

Μπορούμε να μελετήσουμε τις ιερές Ακολουθίες των ημερών ή τα δώδεκα Ευαγγέλια ή άλλο σχετικό βιβλίο. Να εμβαθύνουμε, να μας αγγίξουν βαθιά τα ιερά γεγονότα. Να ικετεύσουμε τον Κύριο να μας χαρίσει κατάνυξη, μετάνοια, ευγνωμοσύνη.

Η ανθρώπινη καρδιά είναι δύσκολη στο να υψωθεί στα ουράνια, να αισθανθεί τον ωκεανό της αγάπης του Θεού.

Χρειάζεται προσπάθεια, φροντίδα, ησυχία.
Χρειάζεται κυρίως η θεία Χάρις, για να ανοίξει στα μάτια της ψυχής το μυστικό κάλλος της Μεγάλης Εβδομάδος.

Να βρεθούμε ευλαβικά στο Υπερώο, όπου ο Κύριος, απόλυτα ειρηνικός και ανεξίκακος, χαρίζει στην ανθρωπότητα που ετοιμάζεται να Τον θανατώσει, το πιο μεγάλο δώρο, το Σώμα και το Αίμα Του, «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».

Στη Γεθσημανή να γίνουμε μάρτυρες της αγωνίας Του και να λυπηθούμε γιατί τόσο εύκολα αμαρτάνουμε, γιατί δεν μισήσαμε τα πάθη μας.

Να ατενίσουμε τον προδότη μαθητή, τον αρνητή Πέτρο – μήπως τους μοιάζουμε κάποτε; Να δούμε τη φραγγέλωση, τα ραπίσματα, τους εμπτυσμούς, τους χλευασμούς και τέλος τη φοβερή Σταύρωση.

Εκεί στέκεται η πιο αγία και η πιο πονεμένη Μητέρα του κόσμου.

Μπορούμε να την κοιτάξουμε στα ματιά; Το δικό μας χέρι κρατάει τη ρομφαία που ξεσχίζει την καρδιά της. Να μετανοήσουμε. Να της ζητήσουμε ειλικρινά συγγνώμη.

Να σταθούμε κι εμείς κάτω από τον Εσταυρωμένο για ώρα. Να συναισθανθούμε τη δική μας ευθύνη, τη δική Του αγάπη. Να Του μιλήσουμε, να Του ανοίξουμε την καρδιά μας. Και ν’ αποφασίσουμε τι θα Του ανταποδώσουμε για τη μεγάλη θυσία Του για εμάς.

«Συμπορευθώμεν αυτώ και συσταυρωθώμεν». Να πορευθούμε μαζί Του και να σταυρωθούμε μαζί Του.
Τα Άχραντα Πάθη και η λαμπροφόρος Ανάστασις του Κυρίου είναι γεγονότα που περιέχουν πέλαγος ιερών νοημάτων, χαρίζουν ανεπανάληπτα βιώματα και πραγματικά μεταμορφώνουν, εξαγιάζουν τον πιστό που τα εορτάζει με ψυχική ανάταση, εσωστρέφεια, εσωτερική ησυχία και μετάνοια.

Ας ανταποκριθούμε στην ευκαιρία που μας χαρίζει και εφέτος ο Κύριος ας χαρούμε, ας ζήσουμε το πολύτιμο δώρο Του που λέγεται Αγία και Μεγάλη Εβδομάς, εφέτος και όσες ακόμη φορές μας το χαρίσει στη ζωή μας.

Περιοδικό «Ο Σωτήρ»,
1 Απριλίου 2017 – Τεύχος 2152

Όλες οι ακολουθίες της Εβδομάδος των Παθών σε μικρό και εύχρηστο σχήμα, ειδικά για τους πιστούς.

Βρειτε το βιβλιο εδω

Σχετικά άρθρα με «Πως θα εορτάσουμε το Πάσχα;»:

Μεγάλη Εβδομάδα, γιατί ονομάζεται έτσι;
Άγιος Παΐσιος: Πόσος καιρός χρειάζεται, για να αποκτήσει κανείς την θεία Χάρη;
Η σιωπή είναι θαυμαστή βοήθεια
Χαίρεται εν Κυρίω πάντοτε
Μετάνοια είναι…
Κανείς να μην σε χωρίζει από την αγάπη του πνευματικού σου πατέρα

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο