Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Εκδήλωση για την κατήχηση στη Μητρόπολη Κερκύρας

Εκδήλωση για την κατήχηση στη Μητρόπολη Κερκύρας

Εκδήλωση για την κατήχηση στη Μητρόπολη Κερκύρας

Εκδήλωση για την κατήχηση στη Μητρόπολη Κερκύρας

Εκδήλωση για τους κατηχητές και τις κατηχήτριες διοργάνωσε το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας το απόγευμα της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο της τοπικής Εκκλησίας. Κύριος εισηγητής ήταν ο Υπεύθυνος Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών π. Χρήστος Κούρτης, Φιλόλογος και Θεολόγος, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά- η κατήχηση στην σύγχρονη πραγματικότητα». O ομιλητής επεσήμανε ότι μπορεί να βρισκόμαστε σε δύσκολους καιρούς, με την έννοια ότι στην ύστερη νεωτερικότητα η πίστη δεν είναι προτεραιότητα των ανθρώπων, όμως οι κατηχητές καλούνται να λειτουργήσουν στην προοπτική της σποράς του λόγου του Θεού. Ο λαός μας παραμένει ακατήχητος. Επομένως, η κατήχηση δεν έχει να κάνει μόνο με τους νεώτερους, αλλά με όλες τις ηλικίες των ανθρώπων, σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τη δική του κατηχητική εμπειρία, τόνισε ότι η κατάρτιση του κατηχητή και η αξιοποίηση των χαρισμάτων του αποτελούν τη βάση για να γίνει ο ηγέτης σε μια αυθεντική χριστιανική επανάσταση, κατά τον λόγο του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, ώστε οι άνθρωποι, και ιδίως τα παιδιά, να συνδεθούν με τον Χριστό. Η κατήχηση θέλει ηρωισμό, ζήλο, αφιέρωση και αγώνα, ώστε να γίνει προτεραιότητα της ποιμαντικής.

Ο ομιλητής απάντησε στη συνέχεια σε ερωτήσεις τόσο των κληρικών όσο και των λαϊκών κατηχητών, ενώ την εκδήλωση έκλεισε με λόγους πατρικούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ Νεκτάριος, ο οποίος, αφού συνεχάρη τον ομιλητή και ευχαρίστησε τον ποιμενάρχη του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ για την ευλογία που παρείχε, έκανε μία αναφορά στην ανάγκη να μην επαναπαυόμαστε στην σύγχρονη πραγματικότητα. Μπορεί τα σύγχρονα μέσα να αποτελούν πρόκληση, στην πραγματικότητα όμως είναι ευκαιρία η κατηχητική δράση να λειτουργήσει ως αφόρμηση για να διαμορφωθούν κριτήρια στη νέα γενιά, για να γνωρίζει πώς να τα χρησιμοποιεί. Η εποχή μας ουσιαστικά βαδίζει προς ένα πλήρη θρησκευτικό αποχρωματισμό. Ο τρόπος του κόσμου θέλει να δείξει ότι η πίστη δεν χρειάζεται. Αν δεν αντιτάξουμε κατάρτιση πνευματική, αν δεν αγωνιστούμε να πλησιάσουμε τη νεότητα, αν δεν πορευθούμε ως εκκλησιαζόμενοι άνθρωποι, αν δεν οργανωθούμε με επίγνωση των αληθειών της πίστεως, τότε η ραστώνη μας θα οδηγήσει σε περιθωριοποίηση της Εκκλησίας. Ο κ. Νεκτάριος είπε ότι τα παιδιά και οι νέοι διψούν για την αλήθεια. Διψούν για το κοινοτικό πνεύμα. Και είναι αρκετές ενορίες που παλεύουν να κρατήσουν στους κόλπους τους τη νέα γενιά, την οικογένεια, τους ανθρώπους που αναζητούν νόημα. Χρειάζεται όμως αναζωπύρωση του χαρίσματος και πολλή αγάπη, για να γίνει η κατήχηση ευκαιρία αγώνα για τον Χριστό.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας ευχαρίστησε τον υπεύθυνο Νεότητος της Μητροπόλεως π. Γεώργιο Μπογδάνο, καθώς και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, για το όλο έργο στη νεότητα, ενώ εξέφρασε τον ενθουσιασμό του και την ικανοποίησή του για το ότι ιερείς, πρεσβυτέρες, λαϊκοί, νέοι και μεγαλύτεροι, κάνουν τον καλόν αγώνα να κρατηθεί η νέα γενιά στην Εκκλησία. Στο τέλος, επιδόθηκαν και οι διορισμοί των κατηχητών.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εκδήλωση για την κατήχηση στη Μητρόπολη Κερκύρας»:

Συνεργασία του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
­Δεν θα εορτάσει τα ονομαστήριά του ο Νέας Ιωνίας Γαβριήλ
Αρχιερατικός Εσπερινός Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο