Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Εκοιμήθη ο πατήρ Αθανάσιος της Μονής Δουραχάνης

Εκοιμήθη ο πατήρ Αθανάσιος της Μονής Δουραχάνης

Εκοιμήθη ο πατήρ Αθανάσιος της Μονής Δουραχάνης

Εκοιμήθη ο πατήρ Αθανάσιος της Μονής Δουραχάνης

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο πατήρ Αθανάσιος, ο άνθρωπος που αγάπησαν όλοι, ο ιερομόναχος που δίδαξε και μοίρασε αγάπη.

Ο παπά – Θανάσης, όπως τον αποκαλούσαν, υπηρέτησε την Ιερά Μονή Δουραχάνης και άνοιξε στέγη κι αγκαλιά για εκατοντάδες παιδιά.

Η κατάσταση της υγείας του τα τελευταία χρόνια είχε επιβαρυνθεί. Πριν λίγες μέρες εισήχθη στην κλινική Covid του νοσοκομείου Χατζηκώστα, καθώς είχε διαγνωσθεί θετικός στον κορωνοϊό.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος ανέφερε για τον μακαριστό πάτερ Αθανάσιο:

«Δικαίων δὲ ψυχαὶ ἐν χειρὶ Θεοῦ, καὶ οὐ μὴ ἅψηται αὐτῶν βάσανος. Ἔδοξαν ἐν ὀφθαλμοῖς ἀφρόνων τεθνάναι, καὶ ἐλογίσθη κάκωσις ἡ ἔξοδος αὐτῶν καί ἡ ἀφ᾿ ἡμῶν πορεία σύντριμμα, οἱ δέ εἰσιν ἐν εἰρήνῃ. Καὶ γὰρ ἐν ὄψει ἀνθρώπων ἐὰν κολασθῶσιν, ἡ ἐλπὶς αὐτῶν ἀθανασίας πλήρης·» (Σοφία Σολομώντος 3, 1-4)

Ο ιερομόναχος Αθανάσιος Χατζής ήταν ίσως η πιο εμβληματική προσωπικότητα των Ιωαννίνων. Ήταν ένας άνθρωπος που θυσίασε τη ζωή του για τη διακονία του Θεού και τη διακονία των ανθρώπων. Ο πατήρ Αθανάσιος ταύτισε τη ζωή του με την προστασία των φτωχών και ορφανών παιδιών και για μισό αιώνα έκανε τα πάντα για να βοηθήσει αυτά τα παιδιά να μάθουν γράμματα και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Στερήθηκε ο ίδιος, για να βοηθήσει εκείνους που στερούνταν, ώστε να βρουν το δρόμο τους.

Διάλεξε το δρόμο της μοναχικής ησυχίας, αλλά εργάστηκε ακατάπαυστα εν ιερά ανησυχία για να αναπαύσει τις ψυχές των ανθρώπων που κατέφευγαν στο πετραχήλι του και εκείνων που υπήρξαν εμπερίστατοι. Κήρυξε το λόγο του Ευαγγελίου, αλλά κυρίως τον έκανε πράξη! Η αγαπημένη πρότασή του «πίστευε, αγάπα, συγχώρα και προχώρα στη ζωή σου» ήταν πάντοτε η καθημερινή του πρακτική.

Το έργο του τεράστιο, χωρίς προσωπική προβολή και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Δίδαξε εν τη πράξει την διακονία του πλησίον, αλλά και την ταπείνωση. Το έργο του αυτό πρέπει να συνεχιστεί, αφού οι ανάγκες που διακόνησε δεν έπαψαν να υπάρχουν.

Με τη βεβαιότητα ότι ευαρέστησε Θεό και ανθρώπους, τον προπέμπουμε στην αιωνιότητα, όπου θα συνεχίσει να διακονεί τον Άνθρωπο με την αγνή προσευχή του.

Να είναι η μνήμη του αιωνία και να έχουμε πάντα την ευχή του.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εκοιμήθη ο πατήρ Αθανάσιος της Μονής Δουραχάνης»:

Εορτή Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος
Ο Εορτασμός του Αποστόλου Ανδρέου στη Σύμη
Εκοιμήθη ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς Αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός Καζαντζίδης
Πανήγυρις Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στη Μητρόπολη Λαγκαδά

Ακολουθήστε μας:
youtube

Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

1 σχόλιο

 • Ας οδηγήσει το χέρι μου η Χάρις του Κυρίου να γράψω δύο αράδες για την κοίμηση του ΓΕΡΟΝΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΔΟΥΡΑΧΑΝΗΣ.
  Αυτό που Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ή κατά το λαΪκώτερο ΠΑΠΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ή Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ, για τα πνευματικοπαίδια του Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΜΑΣ είχε σαν πνευματικό οδηγό στη ζωή του ήταν: ΄΄ΠΙΣΤΕΥΕ,ΑΓΑΠΑ,ΣΥΓΧΩΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ΄΄. Αυτή είναι η ιερή παρακαταθήκη που μας αφήνει ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ. Το έργο του Τεράστιο όπως ήταν και ο ΙΔΙΟΣ.
  Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ αγαπήθηκε σφόδρα από πλήθος ανθρώπων και αναπαυτήκαν στο ιερό επιτραχήλιον του άλλοι τόσοι.
  ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ τον μαρτυρεί εις το πανηπειρωτικόν.
  Πλήθος παιδιών που δεν είχαν που την κεφαλήν κλείναι βρήκαν στέγη, τροφή και σπούδασαν τα ελληνικά γράμματα, την ελληνική παιδεία.
  O γράφων ίσως στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του κατέφυγε στην αγκαλιά του ΓΕΡΟΝΤΑ και Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ με πέρισση αγάπη του απάντησε: Εδώ που ήρθες μη φοβάσαι τίποτε.
  ΓΕΡΩΝΤΑ ΑΝΑΠΑΥΟΥ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ.
  Το ταπεινό τέκνο σου Σάββας.