Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Φθιώτιδος Νικόλαος: Στην Ελλάδα η Εκκλησία και η Πατρίδα είναι μαζί

Φθιώτιδος Νικόλαος: Στην Ελλάδα η Εκκλησία και η Πατρίδα είναι μαζί

Φθιώτιδος Νικόλαος: Στην Ελλάδα η Εκκλησία και η Πατρίδα είναι μαζί
http://www.imfth.gr/sites/default/files/field/image/news/album2/img_4720.jpg

Φθιώτιδος Νικόλαος: Στην Ελλάδα η Εκκλησία και η Πατρίδα είναι μαζί

Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα και Εθνική Υπερηφάνεια εορτάσθηκε το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου, ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου και η Εθνική Παλιγγενεσία, στην καρδιά της Ενδόξου, Λεβεντογέννας και Ηρωοτόκου Ρούμελης, στον τόπο του μαρτυρίου του Αθανασίου Διάκου, την Λαμία.

Επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού ο Πανηγυρίζων Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελιστρίας, εις τον οποίο συνέρρευσε κατά το διήμερο πλήθος πιστών, όπου με ευλαβική στάση όλοι, έκλιναν το γόνυ της ψυχής και του σώματος, τιμώντας και ευχαριστώντας την Παναγία.

Το Εσπέρας της Κυριακής 24 Μαρτίου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, συμμετεχόντων απάντων των Κληρικών της πόλεως Λαμίας.

Μετά την ευλόγηση των άρτων, κατόπιν προτροπής του Ποιμενάρχου, ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής, Συνοδικός Γραμματεύς, ωμίλησε με θέμα: «Ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου, Το μήνυμα της εν Χριστώ Ελευθερίας και η Ελευθερία της Πατρίδος μας».

Ανήμερα της Μεγάλης Εορτής Δευτέρα 25 Μαρτίου, στον Όρθρο Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος και κατόπιν προηξήρχε της λαμπρής Θείας Λειτουργίας, η οποία μετεδόθη ζωντανά από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος» και τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Μητροπόλεως (89,4 Fm).

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε για την μεγάλη Εορτή της Εκκλησίας και της Πατρίδος μας και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον. Σήμερα αρχίζει η ανανέωση μας. Ο άνθρωπος επιστρέφει εις τον απολεσθέντα παράδεισο δια του Χριστού. Σήμερα γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζει όμως και η Πατρίδα. Μέσα σ’ αυτή τη χαρά χορεύει και η φυλή μας, το γένος μας, η Πατρίδα μας, η Ελλάδα.

Στην Ελλάδα η Εκκλησία και η Πατρίδα είναι μαζί. Δεν χωρίζουν ποτέ. Οι Μάρτυρες της πίστεως και Ήρωες της Πατρίδος πολέμησαν ηρωικά υπέρ Πίστεως και υπέρ Πατρίδος.

Το μήνυμα που δίδει σήμερα αυτή η διπλή Εορτή είναι ότι η Εκκλησία είναι εδώ. Μη φοβείσθε. Η Εκκλησία θα υπερμαχήσει και πάλι για τα ιδανικά και την Πατρίδα και εις μνήμην όλων εκείνων που έχυσαν το αίμα τους κατά καιρούς υπέρ πίστεως και πατρίδος και είναι πάρα πολλοί.

Να παραμείνουμε ενωμένοι κοντά στην Εκκλησία να ανανεωνόμαστε. Να ποτίζουμε με τα νάματα του Αγίου Πνεύματος το δένδρο των ιδανικών, των αρετών και των αξιών. Να μη γινόμαστε χλιαροί και ράθυμοι, διότι αυτό θέλουν οι εχθροί κάθε λαού, να πέσει μια νάρκωση στο λαό και να μην υπάρχει δύναμη αντιστάσεως.

Πάνε οι εποχές που έπρεπε κανείς να είναι πράος και ήρεμος. Χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια μας και πρέπει να ξυπνήσουμε. Να διαβάσουμε την Ιστορία και να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι είμαστε απόγονοι Ηρώων και Μαρτύρων. Θα πρέπει να ενισχυθούμε για να κρατήσουμε την Πίστη και την Πατρίδα μας.

Η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Παναγία μας, δεν άφησε ποτέ το Έθνος μας. Να είμεθα βέβαιοι ότι δεν θα μας αφήσει και τώρα».

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά για την μεγάλη διπλή Εορτή της Εκκλησίας και της Πατρίδος και καλωσόρισε στην πόλη μας την εκπρόσωπο της Κυβερνήσεως κα Γεωργία Καραστάθη Γενική Γραμματέα Τουρισμού λέγοντας:

«Η σημερινή ημέρα επιβάλλει πολλές ευχές. Χαίρω ιδιαιτέρως, διότι με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής είναι παρούσα η Ελλάδα. Η πολιτεία, ο Στρατός, η Εκκλησία, ο λαός.

Παρακαλώ πολύ κα. Καραστάθη, όσο δύνασθε να μεταφέρετε στην Κυβέρνηση μία παράκληση ενός ταπεινού Μητροπολίτου. Να διασφαλίσετε την Ενότητα του Ελληνικού λαού, διότι ο κόσμος υποφέρει και δεν θέλει να βρεθεί και εις το χείριστον που είναι ο διχασμός και έτσι ενωμένοι όλοι μαζί να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, τα οποία προκύπτουν, είτε επιβάλλονται έξωθεν, είτε και εξ ημών εκ των έσωθεν δημιουργούνται.

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, το λέει το τραγούδι, το λέει ο λαός, το λέγει και η ψυχή μας. Χρόνια Πολλά σε όλους και πάντοτε ελεύθεροι».

Ακολούθως τελέσθηκε η Επίσημη Δοξολογία, παρουσία απάσης της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του τόπου.

Τον πανηγυρικό της Ημέρας εξεφώνησε η Διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου της πόλεως κος Εμμανουήλ Χαλδούπης, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρέος τιμής που έχουμε οι σύγχρονοι Ελεύθεροι Έλληνες απέναντι σε όλους εκείνους του γνωστούς και αγνώστους Ήρωες, οι οποίοι τάχθηκαν και έχυσαν το αίμα τους για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία.

Ακολούθησε η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Ευαγγελιστρίας, προπορευομένων, της Δημοτικής Φιλαρμονικής, στρατιωτικού αγήματος, των ιεροπαίδων, και ακολουθούντων των Κληρικών, των Επισήμων και των πιστών χριστιανών, η οποία κατευθύνθηκε στον τόπο μαρτυρίου του Αθανασίου Διάκου, στον οδό Καλύβα Μπακογιάννη, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Στην συνέχεια στην ομώνυμη πλατεία της πόλεως, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Ήρωος από τους επισήμους.

Τέλος στις 12:00 το μεσημέρι, υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής, η οποία παιάνιζε τον Εθνικό μας Ύμνο και το εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή», πραγματοποιήθηκε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, στην οποία τα παιδιά μας με Ελληνική λεβεντιά, απέδωσαν τον απαιτούμενο σεβασμό στους Ήρωες της Πατρίδος μας.

Φωτογραφία: Δημήτριος Ανάγνου

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Φθιώτιδος Νικόλαος: Στην Ελλάδα η Εκκλησία και η Πατρίδα είναι μαζί»:

Επέτειος 25ης Μαρτίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Εορτή της 25ης Μαρτίου στη Μητρόπολη Μαρωνείας (ΦΩΤΟ)
25η Μαρτίου 1821 και η συμβολή του Κλήρου στον Αγώνα…

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube


Στείλτε ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα τα οποία πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο

Διάφορα

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις