Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Εορτασμός Αγίας Σκέπης και Εθνικής Επετείου του 1940 στο Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Εορτασμός Αγίας Σκέπης και Εθνικής Επετείου του 1940 στο Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Εορτασμός Αγίας Σκέπης και Εθνικής Επετείου του 1940 στο Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Εορτασμός Αγίας Σκέπης και Εθνικής Επετείου του 1940 στο Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα σε ένα κλίμα γεμάτο από συγκίνηση και Εθνική Υπερηφάνεια τιμήθηκε εις την πόλη του Λαγκαδά, η μεγάλη Εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά και τη μεγάλη Θεομητορική εορτή της Αγίας Σκέπης, της και Υπερμάχου Στρατηγού του γένους μας, Ελευθερωτρίας Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το πρωί της Δευτέρας, 28η Οκτωβρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της Επισήμου Δοξολογίας επί του εορτασμού της Ιστορικής Επετείου, εις τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, που προσήλθε με αγάπη για να τιμήσει την εορτή της Αγίας Φωτοφόρου Σκέπης και παράλληλα όλους εκείνους, οι οποίοι με αυταπάρνηση και Πίστη, θυσιάστηκαν για τα ιδανικά και την Ελευθερία της Πατρίδος μας, γράφοντας μία από τις σημαντικότερες και ενδοξότερες σελίδες της παγκοσμίου ιστορίας της, παρέστησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού Ξηράς, αντιπροσωπίες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαγκαδά με τις Γαλανόλευκες Σημαίες ανά χείρας καθώς επίσης και οι Πολιτιστικοί – Αθλητικοί Σύλλογοι ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και τα διακριτικά τους λάβαρα.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε διδακτικώτατα ο κ. Παναγιώτης Μητσόπουλος, Καθηγητής του Γενικού Λυκείου Λαγκαδά, ο οποίος με μεστό λόγο συνέδεσε τα γεγονότα της περιόδου εκείνης με τη σημερινή εποχή, τονίζοντας ιδιαιτέρως την σημασία της διαφυλάξεως των αξιών που άφησαν οι πρόγονοι μας, ως εχέγγυα για την διατήρηση της Ελευθερίας της Πατρίδος μας.

Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος και αφού συνεχάρη τον ομιλητή υπογράμμισε με έμφαση ότι «Είναι σημαντικό το «ΟΧΙ» και θα πρέπει να το έχουμε μέσα μας σε κάθε τι, που έρχεται να μας αφανίσει και να καταργήσει κάθε τι από αυτά που παραλάβαμε, από αυτά που είμαστε, από αυτά που θα πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας».

»Η Ιστορία μας δεν είναι μία αποθήκη γνώσεων των γεγονότων εκείνης της εποχής, αλλά είναι ένας πολύτιμος διδάσκαλος όλων μας για το παρόν και μέλλον μας, και το Έπος του 1940, άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στην ιστορική διαδρομή του Έθνους μας, αποτελώντας πηγή πολλών προβληματισμών μέχρι και σήμερα».

Καταλήγοντας απευθυνόμενος προς τα παιδιά τα προέτρεψε να έχουν Πίστη στον Θεό, γενναίο φρόνημα και να κρατούν ψηλά την Ελληνική Σημαία και τα Λάβαρα του Πολιτισμού μας, δίνοντας το έναυσμα να ψάλλουν όλοι μαζί με μία φωνή τον Εθνικό μας Ύμνο.

Ακολούθησε κατάθεση Στεφάνων στην μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας, ενώ οι εκδηλώσεις της σημερινής ημέρας, ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση, αντιπροσωπευτικών τμημάτων των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, των Πολιτιστικών και των Αθλητικών Συλλόγων της επαρχίας καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Φωτογραφικό υλικό

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εορτασμός Αγίας Σκέπης και Εθνικής Επετείου του 1940 στο Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)»:

Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)
Η Εορτή της 28ης Οκτωβρίου στην Πάρο
Φθιώτιδος Συμεών: Η πιο ασφαλής σκέπη είναι η Σκέπη της Παναγίας μας
Η Μητρόπολη Κιλκισίου για τον κληρικό που εμπλέκεται σε παραγωγή παράνομων ποτών
Πανήγυρις και Προσκύνηση Λειψάνων Αγίων Αναργύρων στα Γιαννιτσά

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο