Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Γεροντες » Αγιος Παισιος » Άγιος Παΐσιος: Η τελευταία κουρά…

Άγιος Παΐσιος: Η τελευταία κουρά…

Άγιος Παΐσιος: Η τελευταία κουρά...

Άγιος Παΐσιος: Η τελευταία κουρά…

Πόσο ταπεινώνεται ο άνθρωπος στα γεράματα! Οι γέροι σιγά – σιγά χάνουν τις δυνάμεις τους και μοιάζουν σαν το γερασμένο γεράκι. Όταν γεράσει το γεράκι, πέφτουν τα φτερά του και οι φτερούγες του μετά είναι σαν σπασμένες τσατσάρες.

Θυμάμαι, στην Μονή Φιλοθέου ήταν ένας Προϊστάμενος που είχε πάει το 1914 εθελοντής από την Σμύρνη στην Αλβανία για να εκδικηθεί τους Τούρκους, που είχαν σφάξει τον πατέρα του.

Μια φορά έπιασε ένα Τούρκο και πήγε να τον σφάξει. Εκείνος του είπε: « Η δική μας θρησκεία είναι άχαρη. Μας λέει και να σφάζουμε και να σκοτώνουμε. Η δική σας όμως δεν είναι τέτοια. Ο Χριστός σας λέει να μην σκοτώνετε».

Μόλις το άκουσε αυτό τόσο συγκινήθηκε που πέταξε το ντουφέκι και σηκώθηκε και πήγε στο Άγιον Όρος, για να γίνει καλόγερος. Έγινε καλόγερος, έγινε και Προϊστάμενος, αλλά το αντάρτικο δεν του έφυγε.

Είχε όλα τα διακονήματα και όλα τα κλειδιά από τις αποθήκες τα είχε περασμένα στη ζώνη του. Κανείς δεν τολμούσε να του μιλήσει. Αν ξεχνούσε κανένας Πατέρας να τον φωνάξει με τον τίτλο του, «Γέροντα Σπυρίδων», γινόταν θηρίο.

Μία Μεγάλη Σαρακοστή πήγαν στο μοναστήρι συμμορίτες και τους ζήτησαν τυριά. «Βρε γουρούνια, τους λέει αυτός, την σαρακοστή ζητάτε τυριά;». Τους πέταξε έξω.

Μια άλλη φορά οι Πατέρες είχαν λύσει τους πολυελαίους, για να τους καθαρίσουν. Είδαν οι συμμορίτες τα διάφορα εξαρτήματα που γυάλιζαν και νόμιζαν ότι ήταν χρυσά.

Πήγαν, τα έβαλαν σε τσουβάλια και μάζεψαν τα ζώα της περιοχής, για να τα μεταφέρουν. Μόλις τους είδε αυτός, τους πιάνει και παίρνει και τα αδειάζει από τα τσουβάλια. «Βρε σαβούρες, τους λέει, μπρούντζα είναι αυτά, μπρούντζα σαν εσάς!». Καθόλου δεν δείλιαζε.

Στα γεράματά του όμως είχε αρρωστήσει και είχε ταπεινωθεί Με είχαν βάλει να τον βοηθώ λιγάκι. Μια φορά μου είπε: « Κάνε προσευχή. Αβέρκιε, δεν νιώθω καλά».

Σηκώθηκα και άρχισα να κάνω κομποσχοίνι: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον τον δούλον σου, τον Γέροντα Σπυρίδωνα». Μωρέ τον «Σπύρο», πες! μου λέει.

Πόσο τον είχαν ταπεινώσει η αρρώστια και τα γεράματα! Πρώτα που να τολμούσες να μην τον πεις «Γέροντα Σπυρίδωνα»!

Να, και ο πατέρας μου στα γεράματά του από μια μύγα ταπεινώθηκε. Μια μέρα τον βρήκε η αδελφή μου να κλαίει. «Τι έπαθες, πατέρα; τον ρωτάει. Μήπως κανένα εγγονάκι σε πείραξε;».

«Όχι, όχι, της λέει. Τι είναι ο άνθρωπος! Προσπαθούσα να σκοτώσω μια μύγα με τη μυγοσκοτώστρα και δεν μπορούσα. Έκανα έτσι να την χτυπήσω, έφευγε από εδώ. Έκανα έτσι, έφευγε από εκεί.

Εγώ, Όταν ήμουν νέος, είχα τέτοιο σημάδι που τους Τσέτες δεν τους σκότωνα. Τους σημάδευα γύρω γύρω και τους ανάγκαζα να παραδοθούν.

Δεκαέξι χρόνων σημάδεψα ένα λιοντάρι, το πλήγωσα και πάλεψα με το λαβωμένο λιοντάρι, και τώρα μια μύγα να μην μπορώ να την σκοτώσω! Α, τίποτε δεν είναι ο άνθρωπος».

Ένιωθε ο καημένος ένα τίποτε, σαν να μην είχε κάνει τίποτε στην ζωή του.

Και στο Άγιον Όρος, στα γηροκομεία των Μονών, πόσο ταπεινώνονται τα γεροντάκια! Περνούν και δεύτερη… κουρά! Τους κόβουν τα μαλλιά, για να μην έχουν πολλά και δυσκολεύονται να τα λούζουν.

Τους κόβουν και τα γένια, γιατί τρέχουν τα σάλια, τα φαγητά, και πώς να τα καθαρίσουν; Αυτή είναι η τελευταία κουρά. Η ταπεινή κουρά!

Οικογενειακή ζωή
Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι Δ´
Ιερόν Ησυχαστήριον Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος
Σουρωτή Θεσσαλονίκης

Χαίροις πάτερ Παΐσιε

Εικονες, Βιβλια και Αναμνηστικα Αγιου Παισιου εδω

Σχετικά άρθρα με «Άγιος Παΐσιος: Η τελευταία κουρά…»:

Κυριακή μέρα αφιερωμένη στον Θεό…
Δεκαπενταύγουστος: Παναγία τον κόσμο ευλογείς
Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής: Παναγία μου βοήθησέ με…
Η Παναγία μας όσο ζούσε προσευχόταν ακαταπαύστως
Ποιος μπορεί αντάξια να υμνήσει την Υπεραγία Θεοτόκο;
«Αν θέλει η Παναγία…» λένε οι Αγιορείτες
Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος: Να προσευχόμαστε καθημερινά…

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο