Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 26 Ιουλίου: Εορτή Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος

26 Ιουλίου: Εορτή Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος

Πανήγυρις Αγίας Παρασκευής Γιαννιτσών Εορτή Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος

Η Εορτή Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος είναι 26 Ιουλίου

Άγιοι που εορτάζουν σήμερα: Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς

Η Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138 – 160 μ.Χ.). Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας. Οι γονείς της φρόντισαν για την χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή έλαβε αυτό το όνομα.

Μετά το θάνατο των γονέων της, η Αγία Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα στην Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού. Η δράση της προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο. Ο οποίος την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα. Βλέποντας όμως πως η Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς παρέμενε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα.

Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία Παρασκευή άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα – καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη – για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία Παρασκευή με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του. Έτσι ο Αντωνίνος πίστεψε στο Χριστό ή κατ’ άλλους σταμάτησε τους διωγμούς εναντίον τους. Ελευθέρωσε πάντως την Αγία Παρασκευή, η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα.

Στα Τέμπη ένας ειδωλολάτρης άρχοντας την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με δια αποκεφαλισμού θάνατο.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος α’. Εορτή Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος

Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον, ἐργασαμένη φερώνυμε, τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευὴ ἀθλοφόρε· ὅθεν προχέεις ἰάματα, καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος»:

Αγρυπνία Αγίου Παντελεήμονος στη Νέα Ιωνία
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ίμβρο για την επέτειο των 60 ετών από την εις διάκονον χειροτονία του
Πατρών Χρυσόστομος: Αγιά Σοφιά μας, Πόλη δικιά μας, δεν σας λησμονούμε…
Πανήγυρις Αγίου Παντελεήμονος στο Ρέθυμνο
Αμερικής Ελπιδοφόρος: Περιμένουμε την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσθέστε Σχόλιο