Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 23 Δεκεμβρίου: Εορτή Αγίων Δέκα Μαρτύρων που μαρτύρησαν στην Κρήτη

23 Δεκεμβρίου: Εορτή Αγίων Δέκα Μαρτύρων που μαρτύρησαν στην Κρήτη

Εορτή Αγίων Δέκα Μαρτύρων που μαρτύρησαν στην Κρήτη

Η Εορτή Αγίων Δέκα Μαρτύρων που μαρτύρησαν στην Κρήτη είναι 23 Δεκεμβρίου

Άγιοι που εορτάζουν σήμερα: Άγιοι Δέκα μάρτυρες μαρτύρησαν στην Κρήτη

Οι άγιοι Δέκα μάρτυρες μαρτύρησαν τον 3ο αιώνα μ.Χ., όταν αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος. Από αυτούς, οι μεν Θεόδουλος, Σατορνίνος, Εύπορος, Γελάσιος και Ευνικιανός, ήταν από τη Γορτυνία της Κρήτης. Ο Ζωτικός, από την Κνωσό. Ο Αγαθόπους από το λιμένα Πανούρμου. Ο Βασιλειάδης (ή Βασιλείδης) από την Κυδωνιά. Ο Ευάρεστος και ο Μόβιος (ή Πόμπιος, ή Πόντιος) από το Ηράκλειο.

Και οι δέκα με πολύ ζήλο εργάζονταν για τη διάδοση του Ευαγγελίου στο νησί. Καταγγέλθηκαν στον έπαρχο Κρήτης, που ήταν συνώνυμος του αυτοκράτορα, ονομαζόταν δηλαδή κι αυτός Δέκιος. Ο έπαρχος, όταν είδε την ανθηρή νεότητά τους και το αρρενωπό τους παράστημα, προσπάθησε να τους παρασύρει με πολλές υποσχέσεις εγκόσμιων απολαύσεων και ηδονών. Αλλά όταν είδε ότι τίποτα δεν πετύχαινε, διέταξε να τους μαστιγώσουν, και κατόπιν τους λιθοβόλησαν.

Οι γενναίοι μάρτυρες του Χριστού υπέμειναν ηρωικά τα βασανιστήρια, ενθυμούμενοι τα λόγια του ψαλμωδού: «Ἀνδρίζεσθε καὶ κραταιούσθω ἡ καρδία ὑμῶν, πάντες οἱ ἐλπίζοντες ἐπὶ Κύριον» (Ψαλμός Λ’ στ. 25). Δηλαδή, να έχετε γενναίο και ανδρείο φρόνημα, και η καρδιά σας ας γίνεται κραταιά και ατρόμητη, όλοι εσείς που ελπίζετε στον Κύριο. Κατόπιν, με διαταγή του έπαρχου, οι στρατιώτες έκοψαν με τα ξίφη τους τις τίμιες κεφαλές των δέκα χριστιανών Αγίων.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.

Τὴν πολυθαύμαστον Κρήτην τιμήσωμεν, τὴν ἐξανθήσασαν ἄνθη τὰ τίμια, τοὺς μαργαρίτας τοῦ Χριστοῦ, Μαρτύρων τοὺς ἀκρέμονας. Δέκα γὰρ ὑπάρχοντες, ἀριθμῷ οἱ μακάριοι, δύναμιν μυρίοπλον τῶν δαιμόνων κατήσχυναν· διὸ καὶ τοὺς στεφάνους ἐδέξαντο, Μάρτυρες Χριστοῦ οἱ καρτερόψυχοι.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Αγίων Δέκα Μαρτύρων που μαρτύρησαν στην Κρήτη»:

«Εάν έρθει κανείς στο γραφείο του Επισκόπου θα δει αδελφούς να ζητούν βοήθεια»
Δράμας Παύλος: Να φωτίσουμε την ζωή μας με το φως του Χριστού
Μνημόσυνο Γερόντισσας Μαριάμ Ηγουμένης της Μονής Αγίου Νεκταρίου Κω
Καλαβρύτων Ιερώνυμος: Ο ταπεινός Ιησούς είναι Θεός των ταπεινών ανθρώπων

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσθέστε Σχόλιο