Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Εορτή Αγίων Μάμαντος και Πολυδώρου του Κυπρίου στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Εορτή Αγίων Μάμαντος και Πολυδώρου του Κυπρίου στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Εορτή Αγίων Μάμαντος και Πολυδώρου του Κυπρίου στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Εορτή Αγίων Μάμαντος και Πολυδώρου του Κυπρίου στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου

«Οἱ Ἁγιοί σου, Κύριε, ἐπὶ τῆς γῆς ἀγωνισάμενοι τὸν ἐχθρὸν κατεπάτησαν καὶ τῶν εἰδώλων τὴν πλάνην κατήργησαν· διὸ καὶ τοὺς στεφάνους, παρὰ σοῦ ἐκομίσαντο, τοῦ φιλανθρώπου Δεσπότου καὶ ἐλεήμονος Θεοῦ, τοῦ παρέχοντος ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος»

Μεταξύ των Αγίων, οι οποίοι διατηρούνται στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας, ήτοι στη συνείδηση του λαού του Θεού, ένεκα της καθαρής Ομολογίας Πίστεως, του μαρτυρίου στο οποίο υποβλήθηκαν και παρέμειναν σταθεροί μαθητές του Χριστού, είναι και ο Μεγαλομάρτυρας Μάμας και ο Νεομάρτυρας Πολύδωρος.

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή εορτάστηκαν πανηγυρικά και οι δύο Άγιοι Μάρτυρες σε Ναούς που το εγκαίνιο φέρει το όνομά τους. Ο πρώτος, στον Ι. Ν. Αγίου Μάμαντος, στον ομώνυμο Προσφυγικό Συνοικισμό στη Λακατάμια, στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2020 και ο δεύτερος στο νεόδμητο Ι. Ν. του Νεομάρτυρα Αγίου Πολυδώρου στο Καϊμακλί, στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2020.

Στο Μέγα πανηγυρικό Εσπερινό εκατέρωθεν των Εορτών (το εσπέρας της 1ης και 2ας Σεπτεμβρίου) χοροστάτησε και κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τους Ιερείς των δύο Ναών και άλλων κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, επισήμανε το μεγαλείο του Μαρτυρίου του αίματος των πιστών στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τόσο στους διωγμούς των πρώτων αιώνων, πριν την έκδοση του Διατάγματος των Μεδιολάνων (313 μ.Χ.), όσο και σε κάθε δύσκολη εποχή, όπως τα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Περιέγραψε το κοινόν και το ίδιον των δύο Μαρτύρων της Εκκλησίας, του Μεγαλομάρτυρα Μάμαντος και του Νεομάρτυρα Πολυδώρου: α) Σε καιρούς διωγμών, ο Άγιος Μάμας κατά τη Ρωμαϊκή εποχή και ο Άγιος Πολύδωρος κατά την Τουρκοκρατία (†1794), β) και οι δύο λαϊκοί, πιστά μέλη της Εκκλησίας, γ) και οι δύο είχαν ευσεβείς γονείς, μάλιστα του Αγίου Μάμα ήσαν κι εκείνοι μάρτυρες της Πίστεως, δ) Ο Άγιος Μάμας 15 ετών και ο Άγιος Πολύδωρος ώριμος άνδρας και πραματευτής στο επάγγελμα. ε) Ο Άγιος Μάμας γεννήθηκε στην Παφλαγονία αλλά συνδέεται με την Κύπρο και ο Άγιος Πολύδωρος γεννήθηκε και έζησε στην εντός των τειχών Λευκωσία, στην ενορία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Τρυπιώτη, αλλά λόγω του επαγγέλματός του βρέθηκε στην Έφεσο της Μ. Ασίας, όπου μαρτύρησε.

Τέλος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, υπογράμμισε την αξία του μαρτυρίου της συνειδήσεως, ως άσκηση στη ζωή του πιστού σε κάθε εποχή, είτε ειρηνική, είτε ανάστατη από γεγονότα, δοκιμασίες, κατοχές, τυραννίες, πανδημίες και τόσα άλλα που τείνουν να στενοχωρήσουν τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο, ο οποίος επιθυμεί και ζει εν τω κρυπτώ το θέλημα του Θεού, σύμφωνα με το ιερό Ευαγγέλιο και την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ανήμερα της εορτής (το πρωί της 2ας και 3ης Σεπτεμβρίου) στις δύο πανηγυρίζουσες ενορίες, Αγίου Μάμαντος στη Λακατάμια και Αγίου Πολυδώρου στο Καϊμακλί, λειτούργησε και κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι στον Ι. Ν. Αγίου Μάμαντος Λακατάμιας έγιναν χειροθεσίες τριών αναγνωστών. Το εσπέρας χειροθετήθηκε από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο ο κ. Βασίλης Γαλάνης και το πρωί χειροθετήθηκαν από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστόφορο οι κ.κ. Νικόλας Χαραλάμπους και Νικόλας Νικολάου.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Αγίων Μάμαντος και Πολυδώρου του Κυπρίου στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου»:

Ξάνθη: Απίστευτοι βανδαλισμοί στο παρεκκλήσι του Αγίου Αλεξάνδρου (ΦΩΤΟ)
Πανήγυρις στη Μονή Ασπραγγέλων Ιωαννίνων
Οι Τούρκοι γκρέμισαν την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα (ΦΩΤΟ)
Εδέσσης Ιωήλ: Να μην έχετε την αντίληψη πως μέσα στην Εκκλησία μεταδίδονται ασθένειες (ΒΙΝΤΕΟ)
Αρνητικός στον covid-19 ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Τρίκκης

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Μοναστηριακά Προϊόντα

Προσθέστε Σχόλιο