Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 14 Δεκεμβρίου: Εορτή Αγίων Θύρσου, Λευκίου και Καλλινίκου

14 Δεκεμβρίου: Εορτή Αγίων Θύρσου, Λευκίου και Καλλινίκου

Εορτή Αγίων Θύρσου, Λευκίου και Καλλινίκου

Η Εορτή Αγίων Θύρσου, Λευκίου και Καλλινίκου είναι 14 Δεκεμβρίου

Άγιοι που εορτάζουν σήμερα: Άγιοι Θύρσος, Λεύκιος και Καλλίνικος

Οι Άγιοι Θύρσος, Λεύκιος και Καλλίνικος (κατ’ άλλους Κορωνάτος) έζησαν στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Κατάγονταν από τη Βιθυνία και κατοικούσαν στην Καισαρεία και ανήκαν όλοι σε διακεκριμένες οικογένειες. Ήταν χαρακτήρες ταπεινοί και αγαπούσαν το Θεό «ἐν ἀγάπῃ ἀνυποκρίτῳ» (Β’ προς Κορινθίους, στ’ 6), δηλαδή με αγάπη πραγματική και ελεύθερη από υποκρισία. Γι’ αυτό απέφευγαν το θόρυβο της δημοσιότητας, αλλά όμως ήταν πασίγνωστοι για τη γεμάτη ελεημοσύνες ζωή τους.

Ο έπαρχος Κουμβρίκιος, φανατικός ειδωλολάτρης, βλέποντας να προοδεύουν οι χριστιανοί, προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τους περιορίσει. Αυτή η κατάσταση έκανε το Λεύκιο και πήγε στον έπαρχο. Τον παρακάλεσε να είναι μετριότερος προς τους χριστιανούς. Μόλις το άκουσε αυτό ο Κουμβρίκιος, αμέσως τον συνέλαβε και τον καταδίκασε σε θάνατο. Και το πρωί, έξω από την πόλη τον αποκεφάλισε.

Το γεγονός λύπησε τους χριστιανούς, αλλά άναψε ακόμα περισσότερο τη φλόγα της πίστης προς το Χριστό. Μετά από δύο ημέρες, πήγε άλλος χριστιανός στον έπαρχο, ο Θύρσος. Θαρραλέα του είπε ότι η ειδωλολατρία είναι πλάνη και ότι τελικός νικητής θα είναι ο Χριστός. Αυτά και άλλα πολλά σοφά λόγια του Θύρσου, τα άκουσε και ένας ιερέας των ειδώλων, ο Καλλίνικος. Η ψυχή του φωτίστηκε και δήλωσε ότι είναι χριστιανός. Τότε, επί τόπου ο έπαρχος αποκεφάλισε τον Καλλίνικο και πριόνισε το Θύρσο.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα. Γιορτή Αγίων Θύρσου, Λευκίου και Καλλινίκου

Tὴν ἑξαστέλεχον μαρτύρων φάλαγγα, ᾀσμάτων ἄνθεσιν ἀνευφημήσωμεν, ὡς καθαιρέτας τοῦ ἐχθροῦ καὶ στύλους τῆς εὐσεβείας· Θύρσον καὶ Φιλήμονα καὶ στερρὸν Ἀπολλώνιον, Ἀρριανόν Καλλίνικον καὶ τὸν ἔνδοξον Λεύκιον· αὐτοὶ γὰρ οὐρανίων χαρίτων κόσμῳ πυρσεύουσι τὴν αἴγλην.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Αγίων Θύρσου, Λευκίου και Καλλινίκου»:

Ο μοναχός Επιφάνιος στον Εσπερινό του Αγίου Σπυρίδωνα
Κυριακή των Προπατόρων στη Μητρόπολη Λαρίσης
Σύρου Δωρόθεος: Ευχόμαστε η ΔΙΣ να λάβει τις Αποφάσεις, που θα επιτρέψουν στους Χριστιανούς να εορτάσουν Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνεια
Δημητριάδος Ιγνάτιος: Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να λειτουργήσουμε για να ζήσουμε Χριστούγεννα

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσθέστε Σχόλιο