Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 15 Μαρτίου: Εορτή Αγίου Αγαπίου και των συν αυτώ μαρτύρων

15 Μαρτίου: Εορτή Αγίου Αγαπίου και των συν αυτώ μαρτύρων

Εορτή Αγίου Αγαπίου και των συν αυτώ μαρτύρων

Η Εορτή Αγίου Αγαπίου και των συν αυτώ μαρτύρων είναι 15 Μαρτίου

Άγιοι που εορτάζουν σήμερα: Άγιος Αγάπιος και των συν αυτώ μάρτυρες Πλήσιος, Ρωμύλος, Τιμόλαος, Αλέξανδρος, Αλέξανδρος (έτερος), Διονύσιος και Διονύσιος (έτερος)

Ο Άγιος Αγάπιος και των συν αυτώ μάρτυρες έζησαν και κέρδισαν τα αθάνατα βραβεία, κατά το διωγμό του Διοκλητιανού (284-304) εναντίον της Εκκλησίας. Ο Άγιος Αγάπιος ήταν από τη Γάζα της Παλαιστίνης, ο Τιμόλαος από τη Μαύρη Θάλασσα, οι δύο Διονύσιοι από την Τρίπολη της Φοινίκης, ο Ρωμύλος -υποδιάκονος- από τη Λύδδα ή Διόσπολη, ο Πλήσιος και οι δύο Αλέξανδροι από την Αίγυπτο. Κατηγορήθηκαν ότι είναι χριστιανοί και οδηγήθηκαν μπροστά στον έπαρχο της Καισαρείας Ουρβανό, όπου με παρρησία ομολόγησαν το Χριστό.

Ο ηγεμόνας αδίκως προσπάθησε να τους δελεάσει ή και να τους εκφοβίσει ώστε να αρνηθούν τον Χριστό. Αυτοί στο μυαλό τους επικρατούσε ο λόγος του Θεού: «Τον φόβον αυτών μη φοβηθήτε μηδέ ταραχθήτε» (Α’ επιστολή Πέτρου, γ’ 14). Δηλαδή, μη φοβηθείτε το φόβο με τον οποίο ζητούν οι άπιστοι να σας πτοήσουν και μη ταραχθείτε καθόλου απ’ αυτόν. Μαρτύρησαν όλοι δια αποκεφαλισμού, δίνοντας σ’ όλους τους αγωνιστές χριστιανούς μήνυμα θάρρους και ελπίδας.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε. Αγίου Αγαπίου και των συν αυτώ μαρτύρων

Ἀγάπη τοῦ Κτίσαντος, πεπυρσευμένος τὸν νοῦν, χορείαν συνήθροισας, πανευκλεῶν Ἀθλητῶν, Ἀγάπιε ἔνδοξε, ὅθεν σὺν τούτοις Μάρτυς, ἀριστεύσας νομίμως, ξίφει τὸν σὸν αὐχένα, σὺν αὐτοὶς ἀπετμήθης, μεθ’ ὧν ἐκδυσώπει, δοῦναι ἠμὶν ἄφεσιν.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Αγίου Αγαπίου και των συν αυτώ μαρτύρων»:

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Αν απαντήσουμε με την βία, δεν είμαστε μαθητές του Χριστού
Κυριακή της Τυρινής στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών
Μάνης Χρυσόστομος: Γιατί εκάθισε ο Αδάμ απέναντι του Παραδείσου;

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσθέστε Σχόλιο