Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Εορτή Αγίου Αθανασίου του Τραπεζούντιου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

Εορτή Αγίου Αθανασίου του Τραπεζούντιου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

Εορτή Αγίου Αθανασίου του Τραπεζούντιου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

Εορτή Αγίου Αθανασίου του Τραπεζούντιου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιοκάστρο τιμήθηκε την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020, πανηγυρικά η μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Τραπεζούντιου. Για το λόγο τούτο, ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας προσκάλεσε, τον έλκοντα εκ του ηρωικού Πόντου την καταγωγή, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ.Παύλο να προεξάρχει της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Ο Σεβασμιώτατος κ.Παύλος, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, ορθοτομεί με ακρίβεια τον λόγο της Ευαγγελικής και ιστορικής αληθείας, ανέπτυξε εμβριθώς την Ευαγγελική Περικοπή επιμένοντας στην ποιότητα του εδάφους που δέχθηκε τον σπόρο του Ευαγγελίου.

«Κλειστή καρδιά τι θα πει, έθεσε το καίριο ερώτημα ο Σεβασμιώτατος. Θα πεί άνθρωπος κλεισμένος στον εαυτό του, στον εγωισμό του, στην αυτάρκειά του. Αν δεν αγαπάς τους ανθρώπους, δε μπορείς να αγαπάς το Θεό. Η σημερινή περικοπή αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι ο Θεός δεν περιορίζει την ελευθερία του ανθρώπου. Όποιος θέλει, έχει τη δυνατότητα να αγαπήσει τον Χριστό και να τον ακολουθήσει με πιστότητα».

Στη συνέχεια, ο άγιος Δράμας, ιχνογράφησε αδρά την προσωπικότητα του Αγίου Αθανασίου ο οποίος έζησε στην Τραπεζούντα και ανατράφηκε σε οικογένεια θεοφιλή. Έγινε ηγούμενος της Μονής του αγίου Φωκά. Θεράπευσε με θαυματουργικό τρόπο την θυγατέρα του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεοφίλου, την οποία είχε κυριεύσει δαιμόνιο. Εξ ου και το προσωνύμιο δαιμονοκαταλύτης. Ο άγιος εκλέχτηκε Δεσπότης Τραπεζούντας. Κοιμήθηκε σε βαθύ γήρας και ενταφιάστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας εντός της Μονής του Αγίου Φωκά. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Χριστού. Απότμημα λειψάνου του θησαυρίζεται στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας, αφού ευχαρίστησε τον π. Νικόλαο Μοναστηρίδη για την αξιέπαινη μέριμνα που επέδειξε να διαφυλαχθεί και να τιμηθεί το ιερό λείψανο, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της σημερινής μέρας, η οποία σφραγίζεται με την τιμή και την μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Τραπεζούντιου.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Αγίου Αθανασίου του Τραπεζούντιου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης»:

40ήμερο Μνημόσυνο π. Νικολάου Ξένου στο Παρίσι
Κυριακή του Σπορέως στη Μητρόπολη Λαρίσης
Εορτή Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου
Βεροίας Παντελεήμων: Να καθαρίζουμε την ψυχή μας με τον αγώνα
Χειροτονία Διακόνου στον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)
Χειροτονία πρεσβυτέρου στην Μητρόπολη Λεμεσού
Εορτή Αγίου Φιλίππου στη Μητρόπολη Νεαπόλεως

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube


Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις