Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Εορτή Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους Πολιούχου Θήβας

Εορτή Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους Πολιούχου Θήβας

Εορτή Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους Πολιούχου Θήβας

Εορτή Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους Πολιούχου Θήβας

Τον πολιούχο της πόλεως των Θηβών Άγιο Ιωάννη τον Καλοκτένη, Μητροπολίτη Θηβών και Έξαρχο πάσης Βοιωτίας τον νέο Ελεήμονα, εόρτασε η Βοιωτική Εκκλησία το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Μαΐου 2021 εκ μεταθέσεως, αφού η ημέρα μνήμης του, 29η Απριλίου, συνέπεσε με την Μ.Πέμπτη.

Τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη στην πόλη των Θηβών τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, με τους πιστούς να συμμετέχουν συμπροσεύχομενοι από τις καθορισμένες θέσεις στον αύλειο χώρο του Ναού, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για την προστασία από την πανδημία.

Στον Εσπερινό, το Σάββατο 15 Μαΐου, το θείο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως πανοσ. αρχιμ. π. Σιλουανός Πεπονάκης, Καθηγούμενος της Ι.Μ.Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου, ο οποίος παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του Αγίου, για τα οποία τον τιμούμε σήμερα. Τα χαρακτηριστικά αυτά, όπως είπε, είναι η ακλόνητη πίστη του στον Θεό και η πνευματική ελεημοσύνη, αφού ο Άγιος Ιωάννης ελέησε τους ανθρώπους δια της προσευχής και δευτερευόντως με κοινωνικά έργα. Και σήμερα οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από πίστη και ελεήμονα καρδία και ευχήθηκε να παρακαλέσουμε τον Άγιο να έχουμε πίστη και ελεήμονα διάθεση όχι μόνο να δίνουμε αλλά και να προσευχόμαστε.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης, ο οποίος όπως λέει ένας ύμνος της Ακολουθίας Του, είναι το καύχημα και το λαμπρό άστρο της Βοιωτίας, να μαλακώσει τις καρδιές μας και να πρεσβεύει στον Κύριο για όλους τους ανθρώπους.

Την Κυριακή 16 Μαΐου στη Θεία Λειτουργία το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμ. π. Βασίλειος Αθανασόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις Μυροφόρες γυναίκες, στον Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας και στον Νικόδημο τον νυκτερινό Μαθητή του Χριστού, που τιμά σήμερα η Εκκλησία μας, καθώς και στον Άγιο Ιωάννη τον Καλοκτένη. Τόνισε ότι ο Άγιος Ιωάννης αποδέχτηκε την εκλογή του στη Θήβα ως θέλημα Θεού, ενώ αναφερόμενος στη μεγάλη ελεημοσύνη του τόνισε ότι ο Άγιος Ιωάννης αιχμαλωτίζεται από την αγάπη του Θεού και αυτή την αγάπη ανταποδίδει στους ανθρώπους. Ανέφερε ότι η Βοιωτία κοσμείται από τον Άγιο της ειλικρινούς και άδολης αγάπης και έκλεισε το λόγο του ευχόμενος ο Άγιος Ιωάννης να είναι το καύχημα της Μητροπόλεως.

Πριν την απόλυση εψάλη δέηση υπέρ των απανταχού Θηβαίων, καθώς και όλων των ασθενούντων.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος τόνισε ότι τα πρόσωπα που σήμερα τιμούμε, τον Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας, τον Νικόδημο τον νυκτερινό Μαθητή του Χριστού και τις τολμηρές Μυροφόρες γυναίκες, που δεν δείλιασαν και δεν φοβήθηκαν να αποδώσουν τις επιθανάτιες τιμές στον Χριστό και υπήρξαν οι πρώτοι άγγελοι της Αναστάσεως του Χριστού, μας δίνουν το μήνυμα να μην δειλιάζουμε μπροστά στο φόβο. Και κάλεσε όλους, άρχοντες και λαό, να υπηρετήσουν την ενότητα και τη συνοχή της κοινωνίας ιδιαίτερα σήμερα την εποχή της πανδημίας αλλά και μετά την πανδημία.

Αναφερόμενος στον Άγιο Ιωάννη τον Καλοκτένη, ο οποίος ενίσχυσε, στήριξε, παρηγόρησε, ελέησε και αναδιοργάνωσε την κατεστραμμένη από τους Νορμανδούς πόλη των Θηβών τον 12ο αι. με φιλανθρωπικά και κοινωνική έργα, τόνισε ότι το μήνυμα της αγιασμένης ζωής του, που πρέπει να μιμηθούμε, είναι η αγάπη, η ενότητα και η συνεργασία και ότι η αναφορά μας θα πρέπει πάντα να είναι στον Αναστημένο Χριστό. Και ευχήθηκε σε όλους τους Θηβαίους Χρόνια πολλά ευλογημένα με αγάπη.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους Πολιούχου Θήβας»:

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου Νικολάου Μαγγίνα
Αυστραλίας Μακάριος: Παραμένουμε σταθεροί στο αίτημα για αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας
Εορτή Αγίων Mαρτύρων Πέτρου, Διονυσίου, Ανδρέου, Παύλου, Χριστίνης, Ηρακλείου, Παυλίνου και Βενεδίμου
Πανηγυρικός εορτασμός της μνήμης του Αγίου Μακαρίου στους Μύλους Σάμου

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο