Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Η εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

Η εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

Η εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

Η εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

Στον μοναδικό σε ολόκληρη την Φθιώτιδα Ιερό Ναό προς τιμήν του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος και Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού ιερούργησε σήμερα Τρίτη 24 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Τον κ. Συμεών στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πλαισίωσε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος καθώς και άλλοι Πατέρες Ενοριών της πόλεως Λαμίας, ενώ μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Κερπινιώτης, ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Παπαναγιώτου, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του τόπου.

Οι Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε με την ευχή του Σεβασμιωτάτου ο π. Άγγελος, ο οποίος αναφέρθηκε σε διάφορες πτυχές της ζωής του Πατρο – Κοσμά του Αιτωλού υπογραμμίζοντας το προφητικό χάρισμα με το οποίο μεταξύ άλλων τον προίκισε ο Θεός και εκείνος το χάρισε στην διακονία του Ελληνικού Γένους.

«Ο Άγιος Ιερομάρτυς του Χριστού Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Ιερεύς, ο Μάρτυς, ο Ασκητής, ο Ιεροκήρυξ και Ισαπόστολος, ο Ιεραπόστολος και Εθνεγέρτης και ο Προφήτης.

Είναι οι καιροί μας δύσκολοι και όλοι μας έχουμε οδηγηθεί σε προβληματισμό και αγωνία για γνώση των μελλόντων και κυρίως για πληροφόρηση των μελλόντων με την σφραγίδα της εγκυρότητος ενός Αγίου.

Αυτό που ενδιέφερε τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό είναι να έχουν οι άνθρωποι εντυπωμένο τον Λόγο του Θεού και ο Λόγος του Θεού να είναι ο οδοδείκτης που πραγματικά θα μας δείχνει τον δρόμο της σωτηρίας.

Πάνω από την προφητεία είναι η σωτηρία. Η προφητεία είτε έχει λεχθεί είτε δεν έχει λεχθεί, είτε έχει πραγματοποιηθεί είτε όχι είναι πάντοτε ανάλογη με το έλεος του Θεού και το έλεος του Θεού έχει να κάνει με την σωτηρία των ανθρώπων.

Ο Άγιος Κοσμάς υπογραμμίζει την απόλυτη αλήθεια. «Όποιος θέλει να είναι του Χριστού καλείται να κάνει το θέλημα του Θεού. Όποιος θέλει να είναι του Θεού χρειάζεται να βαδίζει την οδό του θελήματος του Θεού».

«Να μένετε στα λόγια του Θεού». Αν προσπαθήσουμε αδελφοί μου να δούμε τις δυσκολίες του Έθνους μας των Ορθοδόξων Ελλήνων, θα διαπιστώσουμε ότι ήταν, είναι και θα είναι πολλές. Και όντως αποτελεί πραγματικότητα ότι όντως οι Ορθόδοξοι Έλληνες πάντοτε, παρά την αποστασία τους, τις λάθος επιλογές τους κατέφευγαν στο Έλεος του Θεού, ζητούσαν το Έλεος του Θεού, γονάτιζαν μπροστά στις Ιερές Εικόνες και πάντοτε ο Θεός χορηγούσε το Έλεος Του.

Στις μέρες μας ζητούμε το Έλεος του Θεού; Προστρέχουμε στο Έλεος του Θεού; Ή ο καθένας έχει κλειστεί στην φυλακή του εαυτού του, στον δικό του μικρόκοσμο και ζητά ένα Θεό θαυματοποιό, ο οποίος θα μας καταστήσει με ένα τρόπο μαγικό δυνατούς και με επιβολή η οποία καταργεί την προσωπική μας ελευθερία;

Καμία προφητεία και κανένας Προφήτης δεν ήλθε για να καταργήσει τον αγώνα, την μετάνοια, τον Λόγο του Θεού και με τρόπο μαγικό να επιβάλει τις προφητείες του.

Χρειάζεται πρώτιστα να ζητήσουμε το Έλεος του Θεού. Να μάθουμε του Θεού τα Γράμματα όπως έλεγε ο Άγιος Κοσμάς, αυτά τα οποία εμπειρικά και βιωματικά να εφαρμόζουμε στη ζωή μας και έπειτα να ασχοληθούμε με τις Προφητείες».

Κλείνοντας τον λόγο του ο π. Άγγελος υπογράμμισε:

«Ο Χριστός μας αδελφοί μου αγαπητοί, ερχόμενος στον κόσμο και γενόμενος άνθρωπος για την σωτηρία μας, μας παρέδωσε μέσα από το κήρυγμα και την αυτοθυσία του επί του Σταυρού, τον Λόγο Του, την Αλήθεια Του, την αποκάλυψή Του. Όσα μας είπε και μας αποκάλυψε είναι προς το συμφέρον μας, όσα τα άφησε εν τω κρυπτώ είναι και πάλι για το συμφέρον μας. Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να είμαστε του Θεού και να κάνουμε το θέλημα του Θεού.

Ευχηθείτε Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα να πορευόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, τιμώντας την μνήμη αυτού του μεγάλου Αγίου, αυτού του μεγάλου Προφήτου, του μεγάλου Διδασκάλου της Εκκλησίας μας, ο οποίος θυσιάστηκε για να κηρύξει τον Λόγο του Θεού και να βροντοφωνάξει ότι μόνο μέσα από την οδό του θελήματος του Θεού υπάρχει η σωτηρία. Αυτή την οδό που περπάτησαν οι Πατέρες μας και κηρύττει, δια τον Επισκόπων μας και δια της Ιεράς Συνόδου μας η Αγία μας Εκκλησία».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος, αφού συνεχάρη τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο για το εμπνευσμένο και εμβριθέστατο κήρυγμά τουυπογράμμισε:

«Αυτό που καθιστά κάποιον άνθρωπο πνευματικό ηγέτη είναι ότι το χάρισμα με τον οποίο τον έχει προικίσει ο Θεός, δεν το κρατάει για τον εαυτό του αλλά το χαρίζει στους πολλούς. Ενώ ήταν ένα βαθύτατα νηπτικός και ασκητικός μοναχός, αποφάσισε όταν το Γένος τον είχε ανάγκη, να εγκαταλείψει την ησυχία του και να πορευθεί μέσα στον κόσμο για «να χαθεί εκείνος και να σωθεί το Γένος», όπως έλεγε ο ίδιος.

Αυτό το φρόνημα της θυσίας και της αυτοθυσίας είναι που μας οδήγησε να εορτάζουμε σήμερα τα διακόσια χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία και να μπορούμε να εμπνεόμαστε για το σήμερα και για το αύριο αυτού του τόπου.

Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ακολούθησε στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού η 37η Επετειακή Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα: «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο διδάχος του Γένους».

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Παπαναγιώτου, ενώ τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Προϊστάμενος – Εφημέριος της Ενορίας π. Νικόλαος Τσάμης.

Εμπεριστατωμένη εισήγηση επί του θέματος παρουσίασε ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Υπάτης, Μουσικός – Θεολόγος και Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Λαμίας κ. Σεραφείμ – Παναγιώτης Κυρίτσης.

Την εκδήλωση επισφράγισε με τον πατρικό και επίκαιρο λόγο του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών.

Φωτογραφία: Δημήτριος Ανάγνου

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Η εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Μητρόπολη Φθιώτιδος»:

Εορτή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού
Ελευθέρια Πόλεως Τρικάλων 2021
Απόδοση Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία του Κάστρου Λέρου
Κερκύρας Νεκτάριος: Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει χάσει το θάρρος του

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο