Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 2 Σεπτεμβρίου: Εορτή Αγίου Μάμαντος του Μάρτυρα

2 Σεπτεμβρίου: Εορτή Αγίου Μάμαντος του Μάρτυρα

Εορτή Αγίου Μάμαντος του Μάρτυρα

Η Εορτή Αγίου Μάμαντος του Μάρτυρα είναι 2 Σεπτεμβρίου

Άγιοι που εορτάζουν σήμερα: Άγιος Μάμας

Ο Άγιος Μάμας γεννήθηκε στη Γάγγρα της Παφλαγονίας το 260 μ.Χ., από γονείς χριστιανούς, το Θεόδοτο και τη Ρουφίνα, όταν αυτοί ήταν μέσα στη φυλακή, όπου πέθαναν προσευχόμενοι. Έτσι ο Μάμας, βρέφος ακόμα, έμεινε ορφανός. Όμως, μια πλούσια χριστιανή γυναίκα, η Αμμία, τον υιοθέτησε και τον ανέθρεψε με στοργή μητρική και σύμφωνα με το πνεύμα του Ευαγγελίου. Επειδή δε ονόμαζε τη θετή του μητέρα συνεχώς μάμα, (δηλ. μαμά), ονομάστηκε Μάμας.

Όταν έγινε 15 χρονών, πιάστηκε από ειδωλολάτρες, διότι χωρίς φόβο, δημόσια, ομολογούσε το Χριστό. Τότε τον χτύπησαν αλύπητα. Κρέμασαν στο λαιμό του μολυβένιο βαρίδιο και τον έριξαν στη θάλασσα. Όμως με τη δύναμη του Θεού σώθηκε. Έπειτα τον ξανασυνέλαβαν και τον έριξαν σε αναμμένο καμίνι και μετά τροφή στα θηρία. Αλλά επειδή και απ’ αυτά σώθηκε θαυματουργικά, διαπέρασαν την κοιλιά του με τρίαινα. Και έτσι μαρτυρικά και ένδοξα αναχώρησε απ’ αυτή τη ζωή. Μας θυμίζει δε τα λόγια του Κυρίου, που είπε: «ὅστις οὖν ταπεινώσει ἑαυτὸν ὡς τὸ παιδίον τοῦτο, οὗτος ἐστὶν ὁ μείζων ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν» (Ματθαίου, ιη’ 4). Όποιος, δηλαδή, ταπεινώσει τον εαυτό του σαν το παιδάκι αυτό, αυτός είναι ο μεγαλύτερος στη βασιλεία των ουρανών.

Ἀπολυτίκιον Ήχος γ’. Θείας πίστεως. Εορτή Αγίου Μάμαντος του Μάρτυρα

Θείον βλάστημα, Μαρτύρων πέλων, ηκολούθησας, ασχέτω πόθω, τοις ενθέοις αληθώς τούτων ίχνεσι και του Σωτήρος κηρύξας το όνομα, εθαυμαστώθης σοφέ δι’ αθλήσεως. Μάμα ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Αγίου Μάμαντος του Μάρτυρα»:

Μετεώρων Θεόκλητος: Όλοι γνωρίζουμε το «φαινόμενο Συμεών»
Αγρυπνία Αγίου Ανθίμου του Ιερομάρτυρος στα Τρίκαλα
Αγιασμός στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου για την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους
Θυρανοίξια Ιερού Παρεκκλησίου στη Μονή Παναγίας Καλλίπετρας (ΦΩΤΟ)
Εορτασμός της Αγίας Ζώνης στην Καστοριά (ΦΩΤΟ)
Πρώτη συνεδρία της νέας ΔΙΣ

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσθέστε Σχόλιο