Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 27 Οκτωβρίου: Εορτή Αγίου Νέστορος του Μάρτυρα

27 Οκτωβρίου: Εορτή Αγίου Νέστορος του Μάρτυρα

Εορτή Αγίου Νέστορος του Μάρτυρα

Η Εορτή Αγίου Νέστορος του Μάρτυρα είναι 27 Οκτωβρίου

Άγιοι που εορτάζουν σήμερα: Άγιος Νέστωρ ο Μάρτυρας

Ο Άγιος Νέστωρ ο Μάρτυρας ήταν πολύ νέος στην ηλικία, ωραίος στην όψη και γνώριμος του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου του Μεγαλομάρτυρα.

Ο Νέστορας, λοιπόν, βλέποντας ότι ο αυτοκράτωρ Διοκλητιανός χαιρόταν για τις νίκες κάποιου σωματώδους βαρβάρου, ονομαζόμενου Λυαίου, μίσησε την υπερηφάνεια του. Βλέποντας όμως και τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου, πήρε θάρρος. Πήγε λοιπόν στη φυλακή, όπου ήταν κλεισμένος ο Μεγαλομάρτυρας, και έπεσε στα πόδια του. Δούλε του Θεού Δημήτριε, είπε, εγώ είμαι πρόθυμος να μονομαχήσω με το Λυαίο, γι’ αυτό προσευχήσου για μένα στο όνομα του Χριστού. Ο Άγιος, αφού τον σφράγισε με το σημείο του τιμίου Σταυρού, του είπε ότι και το Λυαίο θα νικήσει και για το Χριστό θα μαρτυρήσει. Τότε, λοιπόν, ο Νέστορας μπήκε στο στάδιο χωρίς φόβο και ανεφώνησε: «Θεὲ τοῦ Δημητρίου, βοήθει μοί». Και αφού πολέμησε με το Λυαίο, του κατάφερε δυνατό χτύπημα με το μαχαίρι του στην καρδιά και τον θανάτωσε.

Εξοργισμένος τότε ο Διοκλητιανός, διέταξε και σκότωσαν με λόγχη το Νέστορα, αλλά και το Δημήτριο. Έτσι, μ’ αυτή του την ενέργεια ο Νέστορας δίδαξε ότι σε κάθε ανθρώπινη πρόκληση πρέπει να αναφωνούμε: «Κύριος ἐμοὶ βοηθός, καὶ οὐ φοβηθήσομαι τί ποιήσει μοι ἄνθρωπος;» (Ψαλμός νε’ 5). Ο Κύριος είναι βοηθός μου και δε θα φοβηθώ. Τι θα μου κάνει οποιοσδήποτε άνθρωπος;

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Ἀπολυτίκιον Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον. Εορτή Αγίου Νέστορος του Μάρτυρα

Ἀθλητὴς εὐσεβείας ἀκαταγώνιστος, ὡς κοινωνὸς καὶ συνήθης τοῦ Δημητρίου ὀφθεῖς, ἠγωνίσω ἀνδρικῶς Νέστωρ μακάριε, τὴ θεϊκὴ γὰρ ἀρωγή, τὸν Λυαῖον καθελῶν, ὡς ἄμωμον ἱερεῖον, σφαγιασθεὶς προσηνέχθης, τῷ Ἀθλοθέτῃ καὶ Θεῶ ἠμῶν.

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Αγίου Νέστορος του Μάρτυρα»:

Ονομαστήρια Γέροντος Πριγκηποννήσων Δημητρίου
Αρχιερατικό Συλλείτουργο Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)
Η Εορτή του Αγίου Δημητρίου στη Μονή Καρακαλά Ναυπλίου
Αγρυπνία Οσίου Δαβίδ στη Νέα Αρτάκη

Προσθέστε Σχόλιο