Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 15 Σεπτεμβρίου: Εορτή Αγίου Νικήτα του Γότθου του μεγαλομάρτυρα

15 Σεπτεμβρίου: Εορτή Αγίου Νικήτα του Γότθου του μεγαλομάρτυρα

Εορτή Αγίου Νικήτα του Γότθου του μεγαλομάρτυρα

Η Εορτή Αγίου Νικήτα του Γότθου του μεγαλομάρτυρα είναι 15 Σεπτεμβρίου

Άγιοι που εορτάζουν σήμερα: Άγιος Νικήτας ο Μεγαλομάρτυρας ο Γότθος

Ο Άγιος Νικήτας ο Μεγαλομάρτυρας κατάγοταν από το έθνος των Γότθων, που είχαν εγκατασταθεί πέραν του Ίστρου ποταμού (Ίστρος, κατά τον Γεωγράφο Mελέτιο, καλείται ο ποταμός Δούναβις από το σημείο που ενώνετε με τον ποταμό Σαύο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα ή κατ’ άλλους από την Aξιούπολη και κάτω, μέχρι τις εκβολές του.), στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Από παιδί ο Άγιος Νικήτας διδάχθηκε την αγία πίστη από το Γότθο επίσκοπο Θεόφιλο, ο οποίος συχνά υπενθύμιζε στο Νικήτα τα λόγια του Απ. Παύλου: «ένε ἐν οἲς ἔμαθες… ἀπὸ βρέφους τὰ ἱερὰ γράμματα οἶδᾳς, τὰ δυνάμενα σὲ σοφίσαι εἰς σωτηρίαν διὰ πίστεως τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ» (Β’ πρόςΤιμόθεον, γ’ 14-15). Δηλαδή, μένε ακλόνητος σ’ εκείνα που έμαθες. Από μικρό παιδί γνωρίζεις τις Αγίες Γραφές, που μπορούν να σου μεταδώσουν την αληθινή σοφία, που οδηγεί στη σωτηρία δια μέσου της πίστεως στον Ιησού Χριστό. Και έτσι έγινε.

Όταν ο ηγεμόνας Αθανάριχος συνέλαβε το Νικήτα και τον απείλησε για να αρνηθεί το Χριστό, αυτός έμεινε αμετακίνητος σ’ αυτά που έμαθε από παιδί. Ομολόγησε με θάρρος το Χριστό μπροστά στον ηγεμόνα, ο οποίος όταν τον άκουσε εξαγριώθηκε πολύ. Διέταξε αμέσως και του έσπασαν τα κόκαλα με τον πιο φρικτό τρόπο. Άλλα το μίσος των Βαρβάρων ήταν τόσο, ώστε μετά τον έριξαν στη φωτιά, όπου και έλαβε το στέφανο του μαρτυρίου. Η φωτιά, όμως, με τη θεία θέληση σεβάστηκε το λείψανο του. Το πήρε κάποιος ευσεβής χριστιανός και το διαφύλαξε σε θήκη.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος γ’. Θείας πίστεως. Εορτή Αγίου Νικήτα του Γότθου του μεγαλομάρτυρα

Νίκην ἔστησας, κατὰ τῆς πλάνης, νίκης εἴληφας, ἄφθαρτον γέρας, ἐπαξίως Νικήτα φερώνυμε, σὺ γὰρ νικήσας ἐχθρῶν τὴν παράταξιν, διὰ πυρὸς τὸν ἀγῶνα ἐτέλεσας. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Αγίου Νικήτα του Γότθου του μεγαλομάρτυρα»:

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Ο Σταυρός μας ελευθερώνει από τον φόβο του θανάτου
Αγρυπνία Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Νέα Ιωνία Βόλου
Εορτή του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο και χειροθεσία Αρχιμανδρίτου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο
Λαμπρά εορτάστηκε στην Κοζάνη η Παγκόσμια Ύψωσις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού (ΦΩΤΟ)

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο