Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Επτά χρόνια από την κοίμηση του Μητροπολίτου Αργολίδος Ιακώβου

Επτά χρόνια από την κοίμηση του Μητροπολίτου Αργολίδος Ιακώβου

Επτά χρόνια από την κοίμηση του Μητροπολίτου Αργολίδος Ιακώβου

Επτά χρόνια από την κοίμηση του Μητροπολίτου Αργολίδος Ιακώβου

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος

Ο μακαριστός Μητροπολίτης μας κυρός Ιάκωβος Β’ είδε το πρώτο φως της ημέρας στις 19 Μαρτίου 1932 στο Μαρούσι Αττικής. Ήταν Σάββατο της Α’ εβδομάδος της Μ. Τεσσαρακοστής, που εορτάζουμε την ανάμνηση του διά κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. Την νύχτα της γεννήσεώς του ο θείος του (αδελφός της μητέρας του) είδε σε όνειρο τον παππού του Δαμιανό να κρατεί ένα κλαδί δάφνης και να του λέει: «Αυτό να το πας στην αδελφή σου για το παιδί που γέννησε και να της πεις να του δώσει το όνομά μου». Έτσι του έδωσαν το όνομα Δαμιανός για τον παππού και Θεόδωρος για τον Άγιο που γιόρταζε.

Οι ευσεβείς γονείς του, Γεώργιος και Αργυρώ, φρόντισαν να εμφυσήσουν στην ψυχή του μικρού Δαμιανού – Θεοδώρου την αγάπη στον Ιησού Χριστό. Ο Δαμιανός δεχόταν με χαρά τα λόγια του Θεού. Το είναι του γέμιζε με εικόνες και πράξεις θεοφιλείς. Αντάλλαζε τα παιχνίδια της γειτονιάς με τα εκκλησάκια που έφτιαχνε με διάφορα υλικά, και έκλαιγε, όταν άθελά του ο πατέρας του τα γκρέμιζε. Έπαιρνε συχνά την εικόνα του αγίου που γιόρταζε, τη στόλιζε με λουλούδια και τη λιτάνευε μέσα στο σπίτι, ψέλνοντας και θυμιάζοντας.

Αποζητούσε να βρίσκεται στον οίκο του Θεού, την Εκκλησία. Στήριγμά του γερό στάθηκε ο Ιερομόναχος Αθανάσιος Χαμακιώτης που τον μύησε στην εν Χριστώ λατρεία. Ο μικρός Δαμιανός μάλιστα με τα καθαρά του μάτια έβλεπε τον γέροντα Αθανάσιο μετέωρο, κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1959. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1959 και Πρεσβύτερος στις 19 Απριλίου 1960. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Άρτας. Στις 18 Νοεμβρίου 1985 εξελέγη Μητροπολίτης Αργολίδος στην θέση που είχε μέχρι τότε ο προκάτοχός του μακαριστός Χρυσόστομος Δεληγιανόπουλος.

Ο Θεός αξίωσε την Αργολίδα να έχει για 28 χρόνια ένα Ποιμενάρχη γαλήνιο, ακάματο, εμπνευσμένο και φιλάνθρωπο. Ιεροκήρυκας στην Άρτα, κήρυξε το Θείο Λόγο, περιδιαβαίνοντας όλα τα χωριά του κάμπου και όλους τους οικισμούς του ορεινού όγκου των Αθαμανικών ορέων. Από το ιστορικό Πέττα στο Βουλγαρέλι κι από κει στους Μελισουργολύς και την Κυψέλη.

Ακούραστος εργάτης της Εκκλησίας, κατάφερε με την Θεία Χάρη, να αγγίξει τις πονεμένες ψυχές, να παρηγορήσει με τον ήπιο γλυκύ του λόγο τις πικραμένες καρδιές, να μοιραστεί την δύσκολη και ταπεινή ζωή τους. Υπήρξε ο αγαπημένος Ιεροκήρυκας της Άρτας. Χαρακτηριστική η χαρμολύπη των Αρτινών, που συγκινημένοι και με δάκρυα στα μάτια, κατέφθασαν από την πόλη και τα χωριά τους, κατά την ενθρόνισή του στο θρόνο του Μητροπολίτη Αργολίδος.

Λύπη, γιατί έχαναν έναν αδελφό, ένα πατέρα, ένα φωτισμένο κληρικό. Χαρά, γιατί ο άνθρωπος τους αξιώθηκε της Αρχιεροσύνης στην οποία τον τοποθέτησε το θέλημα του Θεού, και του υψηλού χρέους να διδάσκει την πραγματική, ενάρετη και χριστιανική ζωή.

Ιερατικά συνέδρια, σχολές Αγιογραφίας και Ψαλτικής, φιλανθρωπίες , Ιεραποστολή , ανάπτυξη του Ραδιοφωνικού σταθμού, είναι τα ελάχιστα από όσα θα μπορούσε να απαριθμήσει κάποιος, μιας και ο Μητροπολίτης Ιάκωβος ήταν ταπεινός και σεμνός και δεν ήθελε τα όσα κάνει να τα δημοσιοποιεί, εξάλλου τόνιζε πως: ότι κάνει η δεξιά σου να μην το ξέρει η αριστερά σου . Προστατεύει τα Μοναστήρια και τους Ναούς και φτιάχνει μεγαλοπρεπή Ναό για τον προστάτη και πολιούχο της πόλεως Ναυπλίου Άγιο Αναστάσιο.

Έργο ζωής υπήρξε η συνεχής και αδιάλειπτος προσπάθειά του για τον εντοπισμό και την μετακομιδή στο Άργος, των Αγίων Λειψάνων του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους του Θαυματουργού. Προσπάθεια που τελικά πέτυχε και έτσι στις 19 Ιανουαρίου του 2008, πήρε στα χέρια του, πλήρης συγκινήσεως και ιερού δέους τα Άγια Λείψανα του Αγίου Πέτρου και προκατόχου του στον θρόνο της Επισκοπής.

Τελικά ο χρόνος τον λύγισε και μετά από ένα ατύχημα που είχε η υγεία του κλονίστηκε ,αναγκάζεται βλέποντας πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα Αρχιερατικά του καθήκοντα δηλώνει παραίτηση στην Ιερά Σύνοδο ,τον Ιανουάριο του 2013. Κατόπιν μετά κι από αυτό η υγεία του επιβαρύνεται όλο και περισσότερο, στο τελευταίο Ιερατικό συνέδριο της Μητροπόλεως Αργολίδος και φανερά εξασθενημένος, χαιρετά τους Ιερείς της Μητροπόλεως του λες και διαισθανόταν πως θα ήταν η τελευταία φορά που θα τους έβλεπε… Τους συμβουλεύει ,δεν διστάζει να ζητήσει δημοσίως συγνώμη αν πίκρανε ή στενοχώρησε κάποιο Ιερέα .

Μετά από αυτό ο Μητροπολίτης μεταφέρεται στην Αθήνα και στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα για εξετάσεις, που τελικά δεν ολοκληρώνονται γιατί η υγεία του Επισκόπου κλονίζεται ακόμα πιο πολύ. Προβλήματα και ανεπανόρθωτη ζημιά στην καρδία του καθώς και στο αναπνευστικό του κάνει του θεράποντες ιατρούς του να τον διασωληνώσουν στην εντατική του νοσοκομείου.

Εκοιμήθη την 26η Μαρτίου 2013.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Επτά χρόνια από την κοίμηση του Μητροπολίτου Αργολίδος Ιακώβου»»:

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων απαντά για την «σύλληψή του»
Εδέσσης Ιωήλ: Πιστεύουμε όντως στον Θεό σήμερα;
Αγρυπνία σήμερα σε όλες τις Ιερές Μονές των Μετεώρων
Σωτηριολογικές παράμετροι της επιδημίας του κορωνοϊού
Διανομή τροφίμων κατ’ οίκον από τη Μητρόπολη Κίτρους
Αιτωλίας Κοσμάς: Να μένουμε όρθιοι

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο