Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 25 Δεκεμβρίου: Η Γέννηση του Κυρίου Ιησού Χριστού

25 Δεκεμβρίου: Η Γέννηση του Κυρίου Ιησού Χριστού

Η Γέννηση του Κυρίου Ιησού Χριστού

Η Γέννηση του Κυρίου Ιησού Χριστού εορτάζεται 25 Δεκεμβρίου

Στις 25 Δεκεμβρίου η αγία Εκκλησία μας γιορτάζει το μεγάλο και ανερμήνευτο γεγονός της κατά σάρκα γεννήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού από την Υπεραγία Θεοτόκο.

Μετά τον Ευαγγελισμό της Παρθένου Μαρίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ και ενώ πλησίαζε ο καιρός να τελειώσουν οι εννιά μήνες από την υπερφυσική σύλληψη του Χριστού στην παρθενική της μήτρα, ο Καίσαρ Αύγουστος διέταξε απογραφή του πληθυσμού του ρωμαϊκού κράτους. Τότε ο Ιωσήφ μαζί με τη Θεοτόκο, ξεκίνησαν για τη Βηθλεέμ, για να απογραφούν εκεί. Έτσι ξεκίνησαν από την Ναζαρέτ και ύστερα από κοπιαστικό ταξίδι έφτασαν στην Βηθλεέμ, όπου επειδή είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου δεν κατάφεραν να βρουν κατάλυμα, παρά μόνο ένα φτωχικό σπήλαιο.

Εκεί η Θεοτόκος γέννησε τον Κύριο Ιησού Χριστό και σπαργάνωσε σαν βρέφος τον Κτίστη των απάντων. Έπειτα Τον έβαλε επάνω στη φάτνη των αλόγων ζώων, διότι «ἔμελλε νὰ ἐλευθέρωση ἡμᾶς ἀπὸ τὴν ἀλογίαν», όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης. Από τότε, όλοι οι πιστοί χριστιανοί με χαρά ψάλλουν τον ύμνο των αγγέλων εκείνης της νύκτας: «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία» (βλ. Ευαγγέλιο Λουκά, Β’ 1-20). Δόξα δηλαδή, ας είναι στο Θεό, που βρίσκεται στα ύψιστα μέρη του ουρανού και στη γη ολόκληρη, που είναι ταραγμένη από την αμαρτία ας βασιλεύσει η θεία ειρήνη, διότι ο Θεός έδειξε την αγάπη Του στους ανθρώπους με την ενανθρώπηση του Υιού Του.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι η γιορτή των Χριστουγέννων καθιερώθηκε για πρώτη φορά την 25η Δεκεμβρίου του 397 μ.Χ. επί πατριαρχείας Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Κατ’ άλλους ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Ιουβενάλιος, χώρισε τις δύο γιορτές των Φώτων και των Χριστουγέννων, οι οποίες παλιότερα γίνονταν την ίδια μέρα, δηλαδή την 6η Ιανουαρίου.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’. Η Γέννηση του Κυρίου Ιησού Χριστού

Ἡ γέννησίς σου Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ, τὸ φῶς τὸ τῆς γνώσεως· ἐν αὐτῇ γὰρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες, ὑπὸ ἀστέρος ἐδιδάσκοντο, σὲ προσκυνεῖν, τὸν Ἥλιον τῆς δικαιοσύνης, καὶ σὲ γινώσκειν ἐξ ὕψους ἀνατολήν, Κύριε δόξα σοι.

Χειροποίητη εικόνα η Γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού

Βρειτε την Εικονα εδω

Σχετικά άρθρα με «Η Γέννηση του Κυρίου Ιησού Χριστού»:

Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος: Λησμονούμε ότι ο Χριστός είναι ο ιατρός και Σωτήρας μας
Αιτωλίας Κοσμάς: Αυτοί που πολέμησαν τον Χριστό και πολεμούν, αφανίσθηκαν, χάθηκαν, λησμονήθηκαν…
Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: Η γέννηση του Χριστού είναι πηγή αληθινής χαράς (ΒΙΝΤΕΟ)
Εκατοντάδες «δέματα αγάπης» από τη Μητρόπολη Κίτρους
Μάνης Χρυσόστομος: Η Εκκλησία κρύβει την αγιαστική χάρη
Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στην Μητρόπολη Ταμασού

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσθέστε Σχόλιο

Ροή Άρθρων