Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Διαφορα » Η Αγία Εκκλησία είναι άμπελος

Η Αγία Εκκλησία είναι άμπελος

Η Αγία Εκκλησία είναι άμπελος

Η Αγία Εκκλησία είναι άμπελος

Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου

Στην παραβολή της αμπέλου αναφέρεται η σημερινή Ευαγγελική περικοπή, την οποίαν είπε ο Κύριός μας στους μαθητές Του. Με την παραβολή αυτή ο Κύριος εννοεί την αγία Του Εκκλησία, την οποία φύτεψε ο ίδιος σαν άμπελο επί της γης, ως την μόνη δική Του κληρονομιά.

Η αγία Εκκλησία, δηλαδή το σύνολο των πιστών, είναι η άμπελος. Είναι όμως και οι ψυχές των Χριστιανών που αποτελούν την αγία Εκκλησία. Η ψυχή του καθενός μας, την οποία φέρουμε μέσα μας.

Για ποιό λόγο, όμως, η αγία Εκκλησία χαρακτηρίζεται ως άμπελος, και για ποιό λόγο χαρακτηρίζεται έτσι και η ψυχή μας; Οι Θεοφόροι Πατέρες μας γνωρίζουν ότι ο Θεός περιμένει από την Εκκλησία και από την ψυχή μας να καρποφορήσουν καρπό πνευματικό. Καρπό από όλους μαζί και καρπό από τον καθένα μας ιδιαιτέρως.

Και ποιός είναι ο καρπός; Είναι η αγιότητα, η αρετή. Πνευματική η άμπελος, πνευματικός και ο καρπός της. Για την Εκκλησία καρπός είναι η δημιουργία πιστών και η παρουσία αγίων. Για τις ψυχές μας καρπός είναι τα έργα της πίστεως και της αγάπης, ο βίος της αρετής και αγιότητος. Ρητά λέει σε όλους μας ο Κύριος «ποιήσατε καρπούς αξίους της μετανοίας» και επίμονα μάς παρακαλεί «μείνατε εν εμοί ίνα καρπόν φέρητε». «Ο δε καρπός του Πνεύματός εστίν αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθωσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια», όπως αναφέρει ο απόστολος Παύλος στην προς Γαλάτας επιστολή του. Λοιπόν, να οι καρποί, να η καρποφορία.

Ο Ίδιος φύτεψε αυτή την άμπελο και την καλλιεργεί. Είναι ο πρώτος γεωργός της. «Εφύτευσεν αμπελώνα». Και δεν ζήτησε αμέσως τους καρπούς. Άφησε να περάσει όσος χρόνος χρειάζεται για να ριζώσει, να βγάλει βλαστούς, και να καρποφορήσει. «Ότε δε ήγγισεν ο καιρός των καρπών», τότε «απέστειλε τους δούλους αυτού προς τους γεωργούς λαβείν τους καρπούς αυτού». Έδωσε γεωργούς τους ποιμένες και διδασκάλους, τους κήρυκες του θείου λόγου και λειτουργούς του αγίου Του θυσιαστηρίου, ώστε αυτοί άγρυπνοι φρουροί νά προστατεύουν την άμπελο της Εκκλησίας Του από των εχθρών τις επιθέσεις. Αυτοί να κηρύττουν, αυτοί να διδάσκουν, να συμβουλεύουν, να στηρίζουν, να καθοδηγούν. Για να βρίσκουν φως οι τυφλοί, στήριγμα οι κλονισμένοι, παρηγοριά οι λυπημένοι, μετάνοια οι αμαρτωλοί, ελπίδα σωτηρίας οι απελπισμένοι. Έδωσε γεωργούς ο Θεός, για να καλλιεργούν το αμπέλι Του. Αλλά και ο καθένας είναι γεωργός της ψυχής του. Εσύ χριστιανέ τι κάνεις; Τρέχεις στην Εκκλησία; Ακούς το κήρυγμα; Μελετάς την Αγία Γραφή; Μετέχεις στα μυστήρια; Κοινωνείς Σώμα και Αίμα Χριστού για την ψυχική σου καλλιέργεια και καρποφορία;

Μέσο για την καρποφορία της ψυχής μας είναι η καλλιέργεια. Τα αμπέλια τα καλλιεργούν και τα σκάβουν, για να καρποφορήσουν. Αλλά και τα κλαδεύουν, για να φέρουν καρπό. Δακρύζουν τα κλήματα, όταν τα κλαδεύουν, πονούν. Και όμως ο πόνος φέρει τον καρπό, το κλάδεμα φέρνει την αφθονία.

Έτσι και με τον Χριστιανό. Τον κλαδεύει ο Θεός. Του στέλνει θλίψεις και δοκιμασίες, φτώχειες, στερήσεις, κατατρεγμούς και διώξεις. Του στέλνει ακόμη αρρώστιες και θανάτους. Πονάει τότε ο χριστιανός και στενάζει. Κλαίει και θρηνεί. Αλλά καρποφορεί την υπομονή, την εγκαρτέρηση, την ελπίδα, την προσευχή. Μαθαίνει να αγαπά, να συμπαθεί και να ευσπλαγχνίζεται. Μαθαίνει να στρέφεται προς τον άγιο Θεό με πίστη και ελπίδα, να αφοσιώνεται σ’ Αυτόν, να ζητεί την προστασία Του, να μετανοεί, να ειρηνεύει, να καταρτίζεται, να τελειοποιείται. Ιδού η πλουσία, αγία καρποφορία.

Αδελφοί, στην Αγία Γραφή ο Θεός λέει για την άμπελό Του ότι περίμενε «του ποιήσαι σταφυλήν και εποίησεν ακάνθας». Περίμενε δηλαδή να βγάλει σταφύλια και έβγαλε αγκάθια. Τα αγκάθια είναι οι συμπεριφορές των Εβραίων τότε και των Χριστιανών σήμερα που με τις πολλές αμαρτίες σταυρώνουμε τον Κύριο.

Είναι καταστροφικό να συνεχίσουμε να αφήνουμε στον χρόνο που κυλά ακαλλιέργητο το αμπέλι της ψυχής μας, που συνεχίζει να βγάζει αγκάθια. Είναι καιρός να αναλάβουμε την καλλιέργεια της ψυχής μας. Να δεχθούμε μέ υπομονή το κλάδεμα που της κάνει ο Θεός, για να καρποφορήσει τους καρπούς της αρετής και της αγιότητος που θα θρέψουν τον κόσμο και θα σώσουν όλους μας. Αμήν

  


Προσθέστε Σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις