Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό

Με κάθε λαμπρότητα εόρτασε ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο. Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός ιερουργούντος του Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Αργολίδος π. Χρυσοστόμου Παπουλέση. Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους ναούς της πόλης, όπου έλαβαν χώρα σπουδαία γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Θεωρείται ότι χτίστηκε περί τις αρχές του 16ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ενετοκρατίας της πόλης, ενώ μετά την κατάληψη του Ναυπλίου από τους Τούρκους το 1540, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί.

Το 1686, όταν οι Βενετοί κατάφεραν να επανακτήσουν την πόλη από τους Τούρκους, στον Άγιο Γεώργιο έγινε η υποδοχή του νικητή αρχιστράτηγου Φραντσέσκο Μοροζίνι και εδώ τελέστηκε η δοξολογία. Στη Δεύτερη Τουρκοκρατία η εκκλησία μετατράπηκε πάλι σε τζαμί και μετά την Απελευθέρωση της πόλης, το 1822, ο Άγιος Γεώργιος περιήλθε στους Ορθοδόξους.

Ο ναός είναι οικοδομημένος στον τύπο της βασιλικής με τρούλο και οι τοιχογραφίες του θα πρέπει να φιλοτεχνήθηκαν στη Δεύτερη Eνετοκρατία, γύρω στις αρχές του 18ου αιώνα, σε δυτικότροπο στιλ. Μάλιστα, η παράσταση του Μυστικού Δείπνου αντιγράφει την πασίγνωστη σύνθεση του Ιταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Βίντσι. Tο 1823 οι τοιχογραφίες επιζωγραφίστηκαν από τον Δημήτριο Βυζάντιο, συγγραφέα της περίφημης «Βαβυλωνίας».

Στο ναό του Αγίου Γεωργίου τελέστηκαν οι κηδείες σπουδαίων μορφών της Ελληνικής Επανάστασης, όπως του Παλαιών Πατρών Γερμανού ή του Δημήτριου Yψηλάντη που ενταφιάστηκε μάλιστα στο νάρθηκα του ναού. Εδώ τελέστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια και η κηδεία του δολοφονηθέντος Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. Το ταριχευμένο μάλιστα λείψανο του Κυβερνήτη εναποτέθηκε στο διακονικό του ναού, για έξι περίπου μήνες, μέχρι τις 29 Μαρτίου του 1832.

Στο ναό του Αγίου Γεωργίου εισήλθε, μόλις αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο, στις 25 Ιανουαρίου του 1833, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδος, Όθωνας. Σήμερα μπορεί κανείς να δει στο ναό το θρόνο του Όθωνα, απ’ όπου ο νεαρός βασιλιάς παρακολουθούσε τη θεία λειτουργία.

Ο νάρθηκας και το κωδωνοστάσιο προστέθηκαν το 1834, από την Αντιβασιλεία, σε ανάμνηση της άφιξης του βασιλιά Όθωνα στην πόλη. Την εποχή αυτή, ο Άγιος Γεώργιος έγινε ο μητροπολιτικός ναός του Ναυπλίου.

Προς προσκύνηση είχε τεθεί τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γεωργίου.

Στον εορτάζοντα ναό παραβρέθηκαν ο βουλευτής Αργολίδος Γ.Ανδριανός

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!   

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο

Στείλτε ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα τα οποία πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο

Αγρυπνίες

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις