Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Αγιο Ορος » Ο Κερκύρας Νεκτάριος στο Αγιώνυμο Όρος

Ο Κερκύρας Νεκτάριος στο Αγιώνυμο Όρος

Ο Κερκύρας Νεκτάριος στο Αγιώνυμο Όρος

Ο Κερκύρας Νεκτάριος στο Αγιώνυμο Όρος

Κατόπιν ευγενικής προσκλήσεως του Αγίου Πρώτου ιερομόναχου αρχιμανδρίτου πατρός Γεωργίου Βατοπεδινού και της Ιεράς Επιστασίας του Αγιώνυμου όρους και κατόπιν εγκρίσεως και κανονικής άδειας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος προέστει στην ιερά αγρυπνία της Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου Καρύων.

Ο Σεβασμιότατος μετά της συνοδείας του επισκέφθηκε την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου όπου έτυχε θερμής φιλοξενίας και εις την τράπεζα ομίλησε προς τους πατέρες της μονής, λόγους αγαθούς και ενισχυτικούς δια την μοναδική πολιτεία και μοναχική ζωή μέσα από την φιλοκαλική ζωή και ασκητική πορεία αγίων και οσίων που εξέθρεψε ο ιερός Άθωνας και βεβαίως η μεγάλη συμβολή της Παναγίας μας που άλλωστε είναι και η θερμή συναντίληψη των ενασκουμένων πατέρων εις το αγιώνυμο όρος. Κατά την παραμονή του στη Ιερά μονή λειτούργησε στο ιερό παρεκκλήσιο της Παναγίας της Παραμυθίας.

Ο Σεβασμιότατος κατευθύνθηκε στη Ιερά κοινότητα για να χαιρετήσει εθιμοτυπικά τον Άγιο Πρώτο και να ευχηθεί στη Ιερά Επιστασία. Στη συνέχεια αναχώρησε για την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου για να προσκυνήσει και εν συνεχεία μετέβει στη Νέα Σκήτη και ιδιαίτερα στη Ιερά καλύβη του Αγίου Χαραλάμπους, στη συνοδεία του Γέροντος Ιλαρίωνος, όπου συνδέεται πνευματικά και ενταύθα λειτούργησε στη Ιερά καλύβη πού έψαλλαν οι πατέρες της σκήτης.

Την παραμονή της εορτής της Θεοτόκου προσήλθε στις Καρυές και προέστει της ιεράς αγρυπνίας στον Ναό του Πρωτάτου ( Άξιον Εστί ). Κατά την διάρκεια της αγρυπνίας μελίρρυτα και κατανυκτικά έψαλλαν βατοπεδινοί και γρηγοριάτες πατέρες. Η αγρυπνία στο πρωτάτο έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα, αφενός μεν που προσδίδει την κατάνυξη και αφετέρου την βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, στον επισκέπτη και προσκυνητή, που συρρέουν από τον κόσμο για να ανέλθουν πνευματικά. Αλλά και η συμμετοχή των αντιπροσώπων των Ιερών Μονών και των μοναχών της σκήτης των Καρύων, προσδίδει μία μεγαλειώδεις εικόνα που θαρρείς ότι βρίσκεσαι μεταξύ ουρανού και γης και σε εποχές οι οποίες είναι διαφορετικές από την εποχή που ζούμε. Μετά το τέλος της αγρυπνίας στη επίσημη τράπεζα ο Σεβασμιότατος απηύθυνε λόγους πανηγυρικούς για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αφού ευχαρίστησε την Ιερά Επιστασία και τον άγιο Πρώτο για την τιμητική πρόσκληση στο ταπεινό πρόσωπο του, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη για την ευλογία να προστεί της πανηγύρεως. Το εσπέρας μετέβει στη πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Ιβήρων και αφού προσκύνησε την ιερά εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας, ο καθηγούμενος της μονής αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ προσέφερε δεξίωση στους ιεροκοινοτικούς.

Την επόμενη μεθέορτο της Παναγίας ο Σεβασμιότατος παρεκλήθει από τον ηγούμενο της μονής να ιερουργήσει στη Ιερά Μονή Ιβήρων όπου κατά την θεία λειτουργία όλοι μας αισθανθήκαμε την μεγάλη ευλογία της Παναγίας της Πορταΐτισσας. Το δε μεγαλοπρεπές τυπικό και η όλη θεία λατρεία προάγει πνευματικά της ψυχές όλων των συμμετεχόντων. Στη τράπεζα ο Σεβασμιότατος ευχαρίστησε τον καθηγούμενο και ευχήθηκε τα δέοντα. Τις απογευματινές ώρες της Κυριακής επισκέφθηκε προσκυνηματικά τις Ιερές μονές Φιλοθέου και Καρακάλου, όπου είχε μια πνευματική επικοινωνία μετά των αγίων καθηγούμενων Νικοδήμου και πολίου γέροντος Φιλοθέου, τον οποίο ο Σεβασμιότατος ιδιαιτέρως ευλαβείται και ανανέωσε παλαιούς πνευματικούς δεσμούς μετά των ανωτέρων Ιερών μονών. Εν συνεχεία κατέλυσε στο ιερό κελί του Αγίου Νικολάου ( Μπουραζέρι ), όπου με τον Γέροντα Αρσένιο έχουν παλαιά γνωριμία και με πολλή μεγάλη χαρά οι πατέρες του ιερού κελιού συνήχθησαν στο συνοδικό, όπου ο Σεβασμιότατος ομίλησε λόγους πνευματικούς και επίκαιρους.

Ολοκληρώνοντας την επομένη την ιερά αποδημία και ιερό προσκύνημα, αναχώρησε δια την επαρχία του μετά της συνοδείας του, ευχαριστώντας και δοξολογώντας τον Θεό για όσα θαυμαστά και μεγάλα έζησε.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Ο Κερκύρας Νεκτάριος στο Αγιώνυμο Όρος»:

Αγιασμός στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου για την Έναρξη του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους
Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την εορτή της Ινδίκτου
Αρχή της Ινδίκτου
1 Σεπτεμβρίου: Εορτή Αγίων 40 Παρθένων των Ασκητριών
Τιμή στον Ήρωα Αθανάσιο Διάκο από την Μητρόπολη Φωκίδος
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Εκκλησιοχώρι Εδέσσης

Ακολουθήστε μας:
youtube

Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο